IEM Katowice: Karrigan beugróval is beváltotta ígéretét, bajnok lett a FaZe

IEM Katowice: Karrigan beugróval is beváltotta ígéretét, bajnok lett a FaZe

Elképesztő egyéni teljesítmények, maratoni hosszabbítások, mentális ütközetek: ilyen volt a FaZe és a G2 viadala az IEM Katowice döntőjében.

122 kör 3 pálya alatt: ennyi kellett ahhoz, hogy a FaZe hajszálnyival, de megelőzze a G2-t az IEM Katowice döntőjében a trófeáért folytatott maratoni küzdelemben. A csapatok Mirage-on gyakorlatilag két teljes pályát lejátszottak (15:15 rendes játékidő, 12:16 hosszabbításban), Infernon is csak overtime-ban tudtak dönteni a felek, míg végül Dust2-n egy körön múlott a döntetlen és az adok-kapok folytatása. A körülmények ellenére (rain és XTQZZZ Covid miatt partvonalra kerültek, helyüket jks és AMANEK vették át) elképesztő teljesítményeket láthattunk mindkét oldalról. Ezeken felül elképesztő mentális ütközet volt a parádés clutchforgatag közepette, amivel a G2 az edzőjük nélkül nem tudta felvenni a versenyt. Összefoglaló.

Nem ez volt NiKo és karrigan első rodeója Katowicében. Immáron (2017 és 2018 után) harmadjára jutottak döntőbe a lengyel városban, de ezúttal nem csapattársakként, hanem ádáz ellenfelekként. Ha van olyan a sűrű versenynaptár és a gyorsan változó világban, hogy történelmi jelentősségű győzelem egyetlen tornán, akkor ez annak ígérkezett: 2018-ban NiKo volt az, aki karriganből kiábrándulva kitúrta az irányítót a FaZe-ből, ami után nagyon eltérő utat jártak be, de sosem derült ki kinek van igaza a szerveren LAN-on.

A dán IGL a MOUZban Pro League-et nyert egy nagyon fiatal és tapasztalatlan ötössel, míg a FaZe kiesett az élvonalból NiKo irányítása alatt. A bosnyák játékos 2020-ban döntött a G2-ba igazolásról és 2021-ben a legfontosabb döntőkig eljutottak, csak éppen a NAVI ellen nem sok esélyük volt akkoriban. NiKo távozása esélyt adott karrigannek a visszatérésre, amit 2021 elején – egy évvel ezelőtt – jelentett be a FaZe. A dán játékos pedig egyetlen dolgot ígért meg ekkor: egy éven belül nagy versenyt fognak nyerni. Azóta is sokan röhögtek ezen a kijelentésen, de ropz leigazolása mindent megváltoztatott. A G2 is erősített közben, megérkezett Aleksib nexa helyére, valamint m0NESY váltotta AMANEKet a kezdőben, míg az edzői széket az az XTQZZZ foglalta el, aki zonickal versenyez a legjobbnak járó címért évek óta. És amikor ez a két csapat a történelmükkel, az új felállásaikkal a döntőbe jutott szombaton, garantált volt a tüzijáték vasárnap, amit meg is kaptunk. De még hogyan!

A Bo5 döntő Infernoval indult, a G2 pedig elképesztően, szinte hibátlanul játszott a CT-oldalon. M0NESY egy ponton már a falon keresztül lőtte a T-ket mindennel, ami csak a keze ügyébe akadt és sikerrel is járt. A magabiztos játék azonban hamar kínszenvedésbe torkollott: a 11:4-es vezetés a térfélváltáskor ígéretesnek tűnt egészen 15:7-ig, amikor is a FaZe játékosai egytől egyig magasabb fokozatra kapcsoltak és sorra hozták a hajmeresztő clutchokat, míg nem a rendes játékidő utolsó körében a G2 végre befejezhette volna a pályát, ám ropz az A-röviden boostolt pozíciójából lehetetlen ACE-szel vágott vissza. A hosszabbításban további négy kört hozott a FaZe zsinórban a győzelemhez, a G2 pedig úgy nézett ki, mint akik a teljes döntőt elbukták, pedig csak az első pályánál tartottunk ekkor.

Mirage következett, a G2 választása. A rövid szünet után mentális resetre számított mindenki, azonban sem az XTQZZZ nélkül felvonuló G2-t, sem a fellegekben járó FaZe-t nem lehetett közelebb hozni egymáshoz ezen a ponton, így az folytatódott, ami az első pálya második felétől látható volt. Az első félidőben sokáig nem talált válaszokat a G2, ami egyben azzal is járt, hogy NiKo frusztrációja egyre csak nőtt, mert nem tudtak neki teret nyerni a mindenre számító FaZe ellen. A 4 nyert T-körük mellé összesen 2 darab NiKo frag társult 15 kör alatt, huNter- (és néha m0NESY) lépett elő egyénileg. A FaZe viszont vagy elbízta magát, vagy nem tudott a felkészült CT-oldalt játszó G2 ellen mit kitalálni, de hirtelen és nagy pofont kapott a második félidőben. Lassan NiKo is megjelent a szerveren, és másodlagos AWP-sként ugyan sokat hibázott, de volt kire támaszkodnia m0NESY képében, aki a rendes játékidő utolsó körében hosszabbításba lőtte magukat a 2v2 post plant helyzetben.

Az overtime-ról lényegében beszélhetnénk úgy is, hogy Mirage 2, ugyanis 5 OT, pontosabban még 28 kör kellett a pálya eldöntéséhez. Az általában kaotikus, nyögvenyelős hosszabbítások helyett most olyan clutchokat és multifrageket szállított mindkét oldal, hogy az önmagában megihletne minden fragmovie készítőt. A G2 oldalán huNter- és m0NESY, a FaZe-től pedig Twistzz, broky és jks mentették meg a csapatuk irháját nem egyszer. Az utolsó hosszabbításig kiélezett pálya minden értelemben kimerítő volt, a kis szünetekkel együtt több mint 2 órát vett igénybe és végül a FaZe győzelmével ért véget, ami jks érdeme volt. Az ausztrál játékos ugyan beugróként került ide, de nem lehet azt mondani, hogy ez visszatartotta volna őt, sőt: az egész mérkőzésen magas szinten játszott, és 30:27-nél, meccspontnál a jó post plant pozíciójának köszönhetően 1v2 clutch-csal döntötte 2:0-ra a széria mérlegét.

Következett Dust2, ami vagy a G2 reverse sweep kezdetével, vagy a FaZe 3:0-ás győzelmével érhetett véget. Az ismét nagyon szoros pályán már egyre jobban látszott, hogy fáradnak a csapatok és sok a hiba. A széria során korábban is jól teljesítő játékosok uralták a pályát az első félidőben, NiKo is felvillant néha, így a lehető legszorosabb fordulással 7:8-cal került a támadó oldalra a G2. A pisztolykörös győzelmet követően átvették az irányítást is egy pillanatra, de ez nem járt akkora gazdasági előnnyel, mint szerették volna, mert a FaZe korai force körei nagyon veszélyesek voltak a T-kre nézve.

Az első fegyveres körben a CT-k azonnal elkapták a fonalat és ekkor megindult karrigan a szokásos A-hosszú játékára, amire Aleksibék egyszerűen nem találtak választ. Tökéletes időzítés, változatosság jellemezte ezeket a pushokat és szinte mindig kivont egy-két játékost a forgalomból, ami után csak nehezen vagy sehogy sem tudta bevenni a lerakókat a G2. 13:10 után a T-k ismét zárkózni kezdtek, egyenlítettek is három körön belül, majd broky gyönyörű AWP-négyessel törte meg ezt a helyzetet. Ez a mozzanat lényegében eldöntötte a mérkőzést, ugyanis olyan gazdasági helyzetet idézett elő, amiben az utolsó körökre már nem tudott hogyan építkezni a G2, hacsak nem kezdenek el nagyon tiszta köröket nyerni. HuNter- és m0NESY minden próbálkozása ellenére sem sikerült ezt az akadályt megugraniuk már, így végül 16:14-re nyert a FaZe, összesítésben 3:0-ra.

Karrigan ezzel a győzelemmel sok mindent bizonyított. Egyrészt három különböző felállással játszotta végig a versenyt, hiszen jks eredetileg ropz hiányzása miatt jött, majd az észt játékos visszatért, de a rájátszásra kiesett rain, így jks teljesen más pozícióban, továbbra is felkészülés nélkül játszott velük. Broky állítása szerint rendes gyakorlás helyett hajnalig szórakoztak a játékban inkább, mert nem számított. Másrészt karrigan legyőzte NiKot és hamarabb szerzett korábbi csapattársánál nagy presztízsű versenyen (Katowice, Köln vagy a Majorök) trófeát. Harmadrészt ez volt karrigan számára a harmadik olyan alkalom, hogy ESL versenyen beugróval különböző érákban nagy versenyt nyert (Xizt IEM Sydney 2018, cromen ESL Belo Horizonte 2018, jks IEM Katowice 2022), ezzel kiérdemelten hívhatjuk a jövőben akár a beugrókkal suttogónak is. De a játék egyik, ha nem a legjobb IGL-jének járó cím is kijár lassan, hiszen 10 év alatt megannyi felállással jutott el a csúcsra, megszámolni is fárasztó lenne már. Elképesztő győzelem volt ez a tegnapi, most már csak az a kérdés, lesz-e folytatása?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!