Pár év alatt milliárdos üzletté nőtte ki magát a művészeti NFT-piaca

Pár év alatt milliárdos üzletté nőtte ki magát a művészeti NFT-piaca

A szabályozatlanság miatt azonban a sok kétes ügyletet bonyolítanak le. 

Az elmúlt néhány évben hatalmas népszerűségre tettek szert az NFT-k, azaz non-fungible tokenek és az őrületbe idővel olyan szereplők szálltak be, mint a multinacionális vállalatok, a brit királyi pénzverde, illetve a gaming szervezetek vagy influencerek, mint például Dr. Disrespect vagy az ESL. Legutóbb Hide the Pain Harold, azaz a világ egyik leghíresebb mémjét életre keltő Arató András jelezte, hogy művészeket keres egy nem helyettesíthető zseton projekthez, ami előreláthatólag 10 darabos példányszámban kerül majd árverésre digitális és eredeti formában is.

A művészeti NFT-k iránti kereslet a Portfolio legutóbbi elemzése alapján egyre nagyobb és egyes piacvezető aukciós házak, mint például a Sotheby's és a Christie's 2021-ben már több mint 230 millió dollár értékben értékesítettek ilyen típusú tárgyakat. Mindez persze apró hányadát képezi a két cég több mint 14 milliárd dolláros bruttó árbevételének, a korábbi évekhez képest azonban számottevő a szegmens növekedése. A művészethez kapcsolódó NFT-k eladásainak értékaránya rakétaként lőtt ki 2021-ben és a végösszeg megközelítette a 2.6 milliárd dollárt, a gyűjtői tárgyakhoz kapcsolódó tranzakciók pedig 8.5 milliárd dollár értéket képviseltek a piacon. 

A művészethez és a gyűjtői tárgyakhoz kapcsolódó NFT eladások 2019 és 2021 között. Forrás: Art Basel & USB Report, Art Market 2022

A továbbértékesítési tendenciák egyébként azt mutatják, hogy a művészeti NFT-ket átlagosan egy hónapon belül veszik és adják el újra a kereskedők, ezzel szemben a klasszikus műtárgyak piacán a viszonteladás átlag időtartama 25-30 év. Emiatt a 2021-es piacon a viszonteladások 73%-t tették ki az összesített kereskedelemnek, az elsődleges értékesítés pedig 27%-ra zsugorodott. A NonFungible.com információi szerint a továbbértékesítések többsége (82%) sikeres volt, a nyereség pedig meghaladta az 1 milliárd dollárt. 

A művészeti NFT-k forgalmának havi értéke az Art Basel & USB Report, Art Market 2022 alapján. 

Az NFT kereskedelem egyébként még igencsak gyerekcipőben jár és a platformok szabályozatlansága miatt felütötték a fejüket a kétes, illetve az illegális vagy félig legális üzletek is. A szabad működés miatt egyes értékesítők pénzügyileg semleges üzletekkel próbálják feltornászni az adott termék árát. Mindemellett gyakoriak olyan esetek is, hogy egy projekt mögött álló fejlesztőcsapat minden előzmény nélkül eladja az általa fejlesztett NFT-t, vagy szimplán magára hagyja, ezzel hatalmas veszteséget okozva a befektetőknek.

Összességében az NFT piac egyelőre erősödő tendenciát mutat, azonban a hasonló botrányok megrengethetik a befektetők bizalmát a kereskedelem ezen formájában. Az OpenSea és az ehhez hasonló értékesítési platformok hiába igyekeznek szabályozni és visszakövethetővé tenni a tranzakciókat, ha a rendszer kiskapukkal van teletűzdelve és temérdek módon kijátszható. A blokklánchoz tartozó metaadatok átláthatósága egyébként megkönnyíti a forrásazonosítást és az eredetiség ellenőrzését, abban azonban nem tudnak segíteni, hogy a vevő megtudja a megvásárolt NFT korábbi tranzakciói mögött rejlő igazságot. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szerintetek növekszik majd az NFT iránti érdeklődés a jövőben?

  • 0 %
  • 100 %
Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Mitől lesz egyedi ízvilágú a kávé?

Sportolóként te is iszol kávét? Tudtad, hogy a számtalan kávécserje közül mindössze kettőből készítenek kávét? Az arabicából és a robustából. A kávécserje típusa, a feldolgozás, illetve a pörkölés adja a kávészemek egyedi aromáját.