CSGO10: A csillagok

CSGO10: A csillagok

2018-at leginkább az egymás után eldőlő dominókhoz lehetne hasonlítani: egyetlen icipici lökés világverővé tette az Astralist, romba döntötte a FaZe szupercsapatát és elátkozta a brazil Counter-Strike-ot.

Legújabb sorozatunkban nyolc részen át nézzük át a játék történetének legfontosabb pillanatait, a megjelenéstől a legfontosabb frissítéseken át a Majorökig. A hatodik részben a Boston Majort, Kjaerbye hirtelen távozását az Astralisból és az ebből eredő váratlan felemelkedésüket idézzük fel többek között.

CSGO10-SOROZAT

2010-2013: Konzolos átiratból Globális Offenzíva
2014: A bundázás és csalás éve
2015: Üdv a fnatic érában
2016: Que ota?
2017: A szupercsapatok kora
2018: A csillagok
2019: 64 nap alatt a Föld körül
2020-napjainkig: Az online éra és hatása

Negev, MP5 és Panorama

2018-ban több jelentős frissítés is érkezett a játékhoz. Márciusban átalakította a Valve a Negev működését és megszületett az 1 700 dolláros lézersugár. Egy hét múlva pedig a skinkereskedelemmel kapcsolatos problémákra reagáltak a fejlesztők azzal, hogy hétnapos cseretilalmat vezettek be minden frissen tradelt itemre. Májusban bekerült a nyak-hitbox, augusztusban pedig a Dota2-ből évek óta irigyelt Panorama UI.

Ezt egy kis 1.6-os nosztalgia követte az MP5-SD formájában. Októberben a fejlesztők hozzányúltak a gazdasághoz, hogy csökkentsék a pisztolykörös vereségek hatását, illetve csökkent az SG és az AUG ára. Az év végén pedig megjelent a Danger Zone játékmód és ingyenessé vált a CS:GO – ettől kezdve Prime statust vásárolhattunk, ami egyébként ki is farmolható.

Csoda Bostonban

Mint az előző részben is írtuk, 2018 a FaZe esélyével indult Bostonban. Legnagyobb riválisuk, a brazil SK Gaming kénytelen volt egy korábbi felállással játszani azok korai zárolása miatt. Ez pedig tökéletes lehetőséget teremtett arra, hogy a szupercsapat megszerezze Major bajnoki címét és véget vessen a 2016 óta tartó bizonytalanságnak a csúcson. Egészen a döntőig tökéletesnek tűnt minden, legyőzték végre a brazil kriptonitot (mégha nem is az új felállást) és a francia szupercsapatot, a G2-t.

A bostoni döntőben a kiesés széléről valahogyan visszatáncoló Cloud9 fogadta NiKoékat. Az amerikai csapat jól muzsikált a rájátszásban, de senki sem tartotta őket a FaZe riválisának ebben a körítésben. Azonban a favoritokat érő nyomás a legrosszabbkor érte utol karriganéket és Stewie2k infernos B-védelme megfordította a meccset a Cloud9 javára. Ezzel elúszott a FaZe legjobb esélye a Major címre, a szupercsapat pedig elindult a lejtőn.

Egy korszak véget ér...

A Majort követően több fontos változás is történt a top csapatok körül. Először is, a Virtus.pro-ból kirakták TaZt a mercedeses dráma végeredményeként, a helyét MICHU vette át. Ezzel az addig leghosszabb ideig együtt játszó ötös véget ért és a lengyel Counter-Strike mezőny is ment velük együtt a levesbe. Másodszor, az év meglepetését jelentette be egyik napról a másikra Kjaerbye – átigazolt a Northba, az Astralis helyi riválisához. A fiatal Major MVP dán döntéséről még a csapattársai sem tudtak, ők is a bejelentésből értesültek róla. A helyére jobb híján Magisket igazolták le, nem is sejtve, micsoda csodák várnak rájuk ennek köszönhetően.

Ami pedig a FaZe-t illeti, a szupercsapat helyét átvette a következő hónapokban a büdzsé FaZe, avagy a mousesports. A NiKo távozása óta gondosan építgetett felállás mindenkit meglepett a Major utáni első nagy versenyen, amikor a NAVIt megverve nyertek Kijevben. Ezt az első jelentős nemzetközi magyar LAN-on, a V4 Future Sports Festival első kiadásán újabb trófea követte. A rendezvény idején már sejteni lehetett, hogy a szintén résztvevő és felemásan teljesítő FaZe-nél valami nem oké. A kiesésük után nem sokkal jött is a bejelentés oloftól: határozatlan ideig pihenőre vonul, a csapat addig beugrókat fog használni.

Eközben a fnatic is művelt egy kisebb csodát a legújabb felállásukkal, amiben egy kevésbé tapasztalt irányító, Golden vette át a vezetést JW, flusha, KRIMZ és Lekr0 játéka felett. A FaZe elleni izgalmas döntőben megnyerték az IEM Katowicét, majd a WESG 2017 döntőjét is, így alig két hét alatt 1 050 000 dollárt lövöldöztek össze. A csapat viszont elégedetlen volt valamivel és úgy döntöttek, ideje variálni kicsit a szerepek körül és ezzel úgy lábon lőtték magukat, mint csapat még soha: Goldent először entryvé minősítették IGL-ből, majd simán kirúgták a nyáron, hogy helyet csináljanak a FaZe-nél jól fragelő beugrónak, Xiztnek.

Az év elején a francia szupercsapat is problémákba ütközött. Az eredménytelenség miatt biztosra lehetett venni, hogy a háttérben forr a hangulat már. Shox kézműtétje pedig tökéletes alkalom volt ennek a feszültségnek a kioldására, ami az irányító és a királycsináló NBK között volt. A következő hónapokban a partvonalra került shox helyére mixwell érkezett, NBK lett az IGL. Azonban amint visszatért shox, jöttek a változások is: NBK és apEX a kispadra kerültek, SmithZz és Ex6TenZ váltották őket.

Az SK is reagált a problémáira, egyik stabil pontjukat, TACOT cserélték le Stewie2K-ra. Egy ponton az is felmerült, hogy flamie és s1mple csatlakoznak hozzájuk, ebben az esetben boltz is távozott volna. Végül ez az üzlet az utolsó pillanatban kútba esett és így a friss Major bajnok amerikai mellett döntöttek. Eközben a háttérben már alakult az üzlet, miszerint az Immortals Gaming Clubbal közösen feltámasztják a Made in Brazil brandet. A nyáron ez meg is történt, YNk lett az edzőjük és tarik érkezett boltz helyére.

... és egy új kezdődik helyette

A cserék és a drámák közepette érkezett el a profi Counter-Strike mezőnye Marseille-be, ahol hamarosan egy legenda kezdetének tanúi lehettünk. Az Astralis ugyanis egészen elképesztő, korábban nem látott potenciált oldott fel mind Magiskben, mind dev1ceban és dupreehben. Arról nem is beszélve, hogy zonic és gla1ve közös munkájának hála örökre megváltoztatták azt, ahogyan a játékot a legmagasabb szinten játsszák: a tökéletes és kreatív gránáthasználat kulcsfontosságú volt a teljes tornán, így a s1mplevel és electroNickal fellépő NAVI legyőzésében is.

A következő tornán Sydneyben mindenki az Astralisra figyelt. De a FaZe, akik olof távollétében kénytelenek voltak Xizttel játszani, legyőzték a dánokat az év legszorosabb 3-0-ra végződő Bo5-jében, ezzel megszerezve első címüket Mexikó óta. Az EPL S7-en visszavágtak ezért, immáron második lépésüket elérve a Grand Slamhez. Az ECS S5 döntőjén is remekeltek a dánok. Az ESL One Belo Horizonte újabb esélyt adott a FaZe-nek egy bajnoki címre, mivel az Astralis nem utazott el Brazíliába. Ezúttal cromennel teljesítették a kihívást karriganék, méghozzá a büdzsé FaZe ellen. A győzelem után a dán irányító kiérdemelte a beugrókkal suttogó becenevet és visszakerültek a Grand Slam versenybe.

A nyári szünet előtti utolsó torna szokás szerint Köln volt. Itt nagy meglepetésre a BIG is elért az elődöntőkbe a FaZe, a NAVI és az Astralis mellett. A gob b által vezényelt ötös pedig félretette a LANXESS Arénában shox G2-ját és a FaZe-t az útból. Végül a NAVI már túl soknak bizonyult, többek között Zeus remek egyéni játéka miatt. Ami meglepő volt, mert a 2019-es visszavonulásáig a teljes CS:GO karrierje során kb. 10 olyan meccs volt, amikor 30 felett fragelt – ez pont egy ilyen alkalom lett.

Kis szünet után az ELEAGUE Premierrel folytatódott a szezon, ahol visszatért olofmeister a FaZe kezdőjébe. A várt teljesítmény viszont nem jött. Az Astralis pedig túl soknak bizonyult mindenki számára, így simán behúzták az egymillió dolláros tornát. Ezután a tőlük drámai módon távozó Kjaerbye is talált némi sikert a Northban: kétszer megverték az Astralist Stockholmban, majd megnyerték a versenyt is MSL élete teljesítményének köszönhetően.

Jöhetett hát az év második Majore, a FACEIT által szervezett londoni esemény. Pasha tojásait félretéve, a FACEIT Majore elég nehezen indult be, de nem csak a szervezőknek, a csapatoknak is. A NAVInak és az Astralisnak nem volt gondja a csoportkörben, a FaZe-nek viszont akadt bőven. Az elmúlt nyolc hónap eredménye az lett, hogy 0-2-nél a kiesés szélén NiKo a kezébe vette az IGL szerepet és 3-2-vel nagy nehezen sikerült kijutniuk a csoportból. Ezzel a szupercsapatok kora leáldozott, hiszen a Major után karrigant kirúgták, a FaZe pedig kikerült a bajnoki címekért folyó csatákból. Ezen a Majorön komoly magyar sikert is ünnepelhettünk, hiszen a HellRaisers is legenda lett DeadFoxszal. A rájátszásban a Liquid ejtette ki őket, akikkel az Astralis számolt le a döntőbe jutásért. Itt a másik favorittal, a NAVIval találkoztak egy nem túl izgalmas mérkőzésen, aminek a végén Magisk élete első Major trófeáját, a többiek pedig a másodikat emelhették a magasba – a határ a csillagos ég volt.

Ezután leült egy kicsit az év, az Astralis kihagyta New Yorkot. Ezt a MOUZ tehette zsebre chrisJ AWP ace körének köszönhetően a döntő utolsó pályáján – mai napig legendás jelenet ez. NBK és apEX megunták a berlini kispadot és úgy döntöttek, ideje Párizsba szerződni. Új projektjüket Happyvel, RpK-val és ZywOoval a Vitality címere alatt hozták össze. Azonban egyik említett csapat sem tudott felnőni az Astralis dominanciájához: az év végéig még további öt versenyt nyertek meg a hátralévő kilencből, bezsebelve az Intel Grand Slam első évadát is időközben. Dev1ce pedig megelőzte kennyS-t és GeT_RiGhTot a legtöbb MVP-t szerző játékosként. A legjobb játékos azonban így sem ő, hanem s1mple lett, aki emberfeletti teljesítményeivel cipelte csapatát számtalan rájátszásba és döntőbe az év során, ezzel elindítva a GOAT (mindenidők legjobbja) beszélgetést.

Cikksorozatunk holnap folytatódik 2019. áttekintésével.

Borítókép: HLTV
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!