F1 Esports Series: Blakeley megállíthatatlan volt Zandvoortban

F1 Esports Series: Blakeley megállíthatatlan volt Zandvoortban

Rasmussen félelmetesen kiegyensúlyozott, de elég lesz ez a bajnoki címhez?

Elérkeztünk a 2022-es idény feléhez az F1 Esports Series Pro Championshipben, túl vagyunk 6 versenyen a 12-ből, most már egyértelműen körvonalazódik, hogy Frederik Rasmussen és Lucas Blakeley között dőlhet el a világbajnoki cím sorsa. Mivel a virtuális térben egyforma autókkal versenyeznek, így nincs meg a lehetőség, hogy mások jobb fejlesztésekkel átugorják őket, ahhoz pedig nagy formajavulás, a két éllovas részéről pedig nagy romlás lenne szükséges, hogy más is a bajnoki cím közelébe férkőzzön (esetleg Bari Boroumand lehet lőtávolban). Ugyanis péntek este Zandvoortban ismét Lucas Blakeley diadalmaskodott, ráadásul rendkívül magabiztosan, a célvonalat hat és fél másodperc előnyben szelte át. Ezzel megerősítette vezető pozícióját az összetettben.

Bereznay Dani ezúttal nem volt tagja a mezőnynek, Nicolas Longuet csapattársaként ezúttal Tomasz Poradzisz szerepelt az Alfa Romeoban. Az időmérő nem alakult jól számára, az utolsó, huszadik helyen végzett, és kiesett a Q1-ben, miközben Longuet megnyerte a szakaszt. Csak úgy, mint Simon Weigang, aki az elmúlt versenyeken rendre beverekedte magát a top 10-be, ezúttal 17. lett. Bereznay hiányában egyetlen magyarnak szurkolhattunk, Sipos Patrik pedig remekül vette a Q1 kihívásait, és a hatodik legjobb idővel jutott tovább. A Q2-ben 13. helyről várhatta a hajrát, de hibázhatott az utolsó körében, mert nem fejezte be azt, így 15. lett, ezúttal sem jött össze számára a Q3. Ahogy a Red Bullos Marcel Kiefer sem jutott be a legjobb tízbe, miközben csapattársa a harmadik lett. A második szakaszt is Longuet nyerte meg, jó formában volt a francia. Ez kitartott a végső szakaszra is, végül a harmadik rajtkockát szerezte meg. Megtört Rasmussen sorozata, a dán ötödik lett, a pole-t a hazai pályán versenyző Thomas Ronhaar szerezte meg (idén másodjára), mögüle az összetett éllovas Lucas Blakeley indulhatott. A negyedik pozícióban az előző futamot megnyerő Bari Boroumand végzett, majd Alvaro Carreton, Jarno Opmeer, Brendon Leigh, Sebastian Job és Dani Moreno zárta a legjobb 10-et.

Blakeley kapta el jobban a rajtot, Ronhaar megpróbálta kiszorítani sikertelenül, a skót bebújt mellé az egyes kanyarban. A holland versenye itt el is úszott, mivel Longout nekiment hátulról, amitől keresztbe állt. Leestek a 10. és 11. helyre. Blakeley kilőtt, többet nagyon nem látta a mezőny. A futam elég nagy esőzéssel indult, a mezőny fele mégis úgy döntött, hogy intermediate abronccsal indul el, ami az elején azt eredményezte, hogy szép lassan hátracsúsztak. Az első kör sztárja egyértelműen Piotr Stachulec volt, aki a 16. helyről indulva az első kanyar után már kilencedik volt, az első kört pedig az ötödik helyen fejezte be. De Tomasz Poradzisz is 10 helyet jött előre a rajtnál. Luke Smith már egy kör után megunta a szenvedést az átmeneti esőgumikon és kék oldalfalú abroncsokra váltott, amivel viszont rengeteg időt vesztett. A harmadik körre Smith kivételével minden eső gumis versenyző top 10-es volt. A többiek abban bíztak, hogy hamarosan elkezd felszáradni a pálya és ők kerülnek előnybe. Blakeley közben folyamatosan növelte előnyét az élen. A hetedik körben jött el a pillanat, amikor a két élen álló bejött a bokszba a zöld oldalfalú gumikért, azonban Boroumandnak kellett tennie még egy kört, hogy ne tartsa fel csapattársa. Mögötte a többiek szintén váltottak. Akkora előnyt autózott ki Blakeley az élen, hogy a kiállások után is oda tért vissza.

A 19. körre száradt fel annyira a pálya, hogy a mezőny ismét meglátogassa a pitet. Mindenki a közepes keveréket választotta, kivéve Opmeer, aki számára ez a döntés két helybe került. A 23. karikában elment mellette Boroumand, majd két körrel később Rasmussen is megelőzte. A mezőnynek nem volt válasza a McLaren versenyzőjének tempójára. Blakeley ezzel a szezonbeli harmadik győzelmét szerezte meg (összességében pedig ötödik), és növelte előnyét az élen. Úgy látszik a második harmadban a második rajtkockából lehetett versenyt nyerni. Rasmussen sorozatban ötödik alkalommal végzett a dobogón (hat verseny alatt), kiegyensúlyozottságával pedig tartja a lépést legnagyobb riválisával. Meg kell említeni a Bereznay Danit helyettesítő Tomasz Poradziszt, aki a tizedik helyen megszerezte első pontját – és az Aramco Driver of the Day-t. Sipos Patrik a 16. pozícióban látta meg a kockás zászlót. A mezőny most bő két hét pihenőt tart, folytatás november 2-án Monzában.

Az egyéni összetett állása hat verseny után

A konstruktőri összetett állása hat verseny után

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szerinted ki volt az idény első felének legjobbja?

  • 33 %
  • 33 %
  • 0 %
  • 0 %
  • 33 %