Tóth Dávid futamgyőzelemmel és bronzéremmel zárta az IESF szimulátor vb-t

Az Assetto Corsa videojátékban megrendezett monacói Sim Racing World Cup idei szezonjában mindvégig harcban állt a világbajnoki címért Tóth Dávid, végül az utolsó futamon nem jött ki neki a lépést, így összetettben a harmadik helyet szerezte meg Simoncic és Pedro mögött.

Ez az esztendő különösen fontos a magyar e-sport életében, hiszen a Magyar E-sport Szövetség nemzetközi e-sport szövetségi kapcsolódása nyomán, 2022-ben ismét jogosult a kontinentális és világ eseményekre válogatott játékosokat, csapatokat delegálni több játékban, melyek közül a szimulátoros felhozatalból az Assetto Corsa sem hiányozhat. A mostani IESF világbajnokságon pedig egy újabb szenzációs magyar sikernek örülhetünk.

A hazai válogató megnyerése után az európai regionális kvalifikációban is a legjobb időt autózta Tóth Dávid, ezáltal könnyűszerrel bejutott a világbajnokság tizenkettes mezőnyébe. Rajta kívül még a szlovén Jernej Simoncic és a spanyol Pedro Sanchez kvalifikálta magát a vb legjobbjai közé az öreg kontinensről. Nem sokan tudtak a közelükbe férkőzni a selejtezős időeredményeiket figyelembe véve, viszont a thaiföldiek reménysége, Thanathip Tanalapanan óriási meglepetésre jó néhány versenyen okozott meglepetést.

Az első sprint futam virtuális helyszíne Silverstone volt és rögtön a rajtot követően már volt egy kisebb felfordulás. Például a második helyről rajtoló Pedro visszaesett a nyolcadik helyre. Innen aztán a 8 körös verseny végére visszaküzdötte magát a negyedik pozícióba, miközben Tóth Dávid harmadikként, Thanathip meg másodikként ért célba Simoncic mögött. A szlovének nyolcszoros világbajnoka pole pozícióból aratott rajt-cél győzelmet.

A második virtuális nagydíj Red Bull Ring volt, ezen a rövid és gyors pályán pedig Tóth Dávid nagyon elkapta a fonalat. Hazánk kiválósága a második helyről startolt, az első kanyarban azonban meg tudta előzni Pedrot, az élreállás után pedig végig parádés magabiztossággal vezetve megnyerte a versenyt. Simoncicnak nem ment ezen a pályán, előbb belekeveredett egy kisebb kalamajkába a középmezőnybe, miután csak a negyedik helyről startolt, majd hibázott és visszaesett a mezőny végére, a 11. helyért pedig nem járt számára pont.

A harmadik sprint futamot Imolában rendezték meg, Dávid pedig a harmadik helyet szerezte meg az időmérőn. A rajt után viszont visszaesett az ötödik pozícióba, megelőzte őt Thanathip és Erik Vizi is. Volt benne azonban annyi erő és kitartás, hogy visszaküzdötte magát a harmadik helyig, de nyers tempóban már nem tudta utolérni Pedrot, így be kellett érnie a virtuális dobogó legalsó fokával. A versenyt ismét Simoncic nyerte meg.

A mindent eldöntő fináléra Barcelonában került sor, bár az előzetesen meghirdetett 25 kör helyett csak 8 jutott a versenyzőknek. A technikai problémákból fakadó csúszás miatt rövidítették le a szervezők az utolsó verseny hosszát. Simoncic ismét rajt cél győzelmet aratott úgy, hogy most verte meg legjobban a mezőnyt az első helyről. Dávid a hatodik helyről a rajtnál előre jött a negyedikig, utána viszont hiába autózott körülbelül 1 másodperccel Pedro mögött az egész futam ideje alatt, nem tudta sokkal jobban megközelíteni, hogy támadni is tudja. Ez a negyedik hely pedig azt jelentette, hogy a pontversenyben a harmadik helyen végzett és ezzel bronzérmet szerzett a világbajnokságon.

A Monaco Sim Racing World Cup 2022 dobogója:

  1. Jernej Simoncic 2500 Euro
  2. Pedro Sanchez 1000 Euro
  3. Tóth Dávid 500 Euro

Ha nem szeretnél lemaradni a Magyar E-sport Válogatott eredményeiről, köztük a Monaco Sim Racing World Cup 2022 döntőjéről, kövesd a Magyar E-sport Válogatott történetét kedvenc felületeiden:

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!