Magyarok a Majorön, avagy DeadFoxtól torzsiig

Magyarok a Majorön, avagy DeadFoxtól torzsiig

Legfrissebb Major-váró cikkünkben a PixelFire-től kezdve a MOUZig tekintjük át a magyar Major sikereket és az oda vezető utakat.

3 év után Magyarország visszatér a Majorre, miután torzsi és a MOUZ kijutott az IEM Rio Majorre. Bár ez nagy kihagyásnak tűnik (1 347 nap van DeadFoxék katowicei kiesése és az IEM Rio Major kezdete között), valójában csak három Majort tartottak ezidő alatt – az online éra nélkül ez a szám a duplája lenne.

A mostani lesz a 4. alkalom, hogy magyar játékosnak szurkolhatunk egy Majorön. Torzsi a 2. játékos, aki egyáltalán kijutott egyre. Tehát közel sem egy mindennapi teljesítményről beszélünk Magyarország kontextusában. Még akkor sem, ha hozzátesszük, hogy az első és a következő alkalom összesen 10 Majort ölel fel – Rio a 18. CS:GO Major lesz valaha.

DeadFox volt az első és egészen 2022. október 31-ig ő is marad az egyetlen magyar játékos, aki játszhatott egy vagy több Valve által szponzorált eseményen. Ő a 2017 eleji ELEAGUE Atlantán szerezte meg karrierje első aláírásos matricáját, miután pár hónappal korábban elveszítette oskart a HellRaisers és a magyar AWP-st igazolták le a helyére. Amerikában nem jutottak messzire, Krakkóban nem jutottak ki a főeseményre, Bostonban már a selejtezőkre sem.

Másfél évvel Atlanta után DeadFoxék legendák lettek a magyar játékos karrierjének második Majorén Londonban. Ezt a sikert sajnos nem tudták megismételni 2019 telén Katowicében, ahová automatikus kvalifikációval érkeztek – a második csoportkörben a 12-14. helyen búcsúztak. Nem sokkal később DeadFox visszavonult, a HellRaisers pedig szétesett. Viszont három Major szerepléssel és az éveken át tartó nemzetközi karrierrel még akkor is magasra tette a lécet a hazai játékosoknak, ha az egyéni játéka egészen korán a háttérbe szorult a csapat dinamikája miatt.

A sikertelen próbálkozók névsora sajnos hosszúra nyúlik, sokuk már a nyílt selejtezőkön elesik. De az eddigi legjobb próbálkozások mindenképp említést érdemelnek. Az első nagy nemzetközi siker a PixelFire nevéhez köthető és 2016-ban történt. Flash és DeadFox játékosként, Boco edzőként szerepelt a nemzetközi mix felállásában.

Bukaresten nagyon közel kerültek ahhoz, hogy az MLG Columbus selejtezőjén játszhassanak, ami ma egy Major első csoportkörének felelne meg lényegében. (A rendszer csak másfél év múlva, az ELEAGUE Boston Majorön érte el a mai, egységes formáját – a szerk.) A PixelFire egyébként ekkor játszotta a méltán híres meccset a DenDD ellen a 79 körös Mirage-zsal. Végül az E-Frag csapata kiejtete őket az elődöntőben és nem érték el Columbust. De ez a kitörés közvetlen szerepet játszott abban, hogy DeadFoxot leigazolta a HellRaisers, ami miatt három Majorön játszhatott később.

A másik, még ennél is erősebb próbálkozás nem olyan régen történt, egészen pontosan három hete. Kory és a Sangal egyetlen meccsre voltak attól, hogy kijussanak az IEM Rio Majorre, azonban a sors úgy hozta, hogy pont torzsi és a MOUZ ellen kellett játszaniuk az utolsó kiadó helyek egyikéért 2-2-nél. A végtelenül szoros küzdelemből torzsiék jöttek ki győztesen, így ő lesz a CS:GO történetének második magyar Major résztvevője, míg koryék szeme előtt már a BLAST.tv Párizs Major lebeg. Természetesen nem ez volt a két játékos első rodeója az RMR-okon: a tavaszi Antwerpen Majorre is megpróbáltak kijutni, de a Sangal Soulfly vízumproblémája miatt, a MOUZ pedig a Vitality elleni 2-2-nél elszenvedett vereség miatt maradt le akkor.

Borítókép: HLTV
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!