Ezek voltak a legsikeresebb CS:GO csapatok 2022-ben

Ezek voltak a legsikeresebb CS:GO csapatok 2022-ben

Négy csapat is kiemelkedő sikereket ért el 2022-ben, pedig az év elején még senki sem látta jönni őket.

2022-t szinte minden top csapat átigazolásokkal kezdte. Egyértelmű volt a legjobbak célja: le kellett taszítani a NAVI-t a trónról. A feladatot sajnos nem feltétlenül a szerveren sikerült megoldani, hiszen az orosz–ukrán háború februári kitörése hozta el s1mple-ék visszaesését. De néhány nappal azelőtt még mind izgatottan vártuk, hogy mihez kezd a G2 vagy a Vitality, akik minden követ megmozgattak, hogy ütőképesebb csapattal álljanak elő. Valamint a FaZe is egycsapásra az izgalmas felállások közé került, miután megszerezték ropzot. Rajtuk kívül még a mixben volt az akkor Gambit néven futó csapat és a Heroic is – az online éra két nagyágyúja.

De kik 2022 nyertesei és vesztesei? Amikor a sikerről beszélünk, nem feltétlenül a trófeák számítanak, hanem a célkitűzések. Ha egy csapat azt a rendkívül nehéz célt kívánja elérni, hogy top 5 csapatként első legyen, de nem éri el, az sikertelen – nem jár keksz azért, mert nehéz célt választott. Ha a korábbi pozíciójához képest még rosszabb is lesz, pláne. Ezzel szemben sikernek minősül, ha nem csak több szép eredményt érnek el a csapatok, de egy év leforgása alatt messzebb jutnak, mint azt korábban várták.

Az előző részből már nagyjából ki lehetett következtetni, hogy kiket tartunk sikeresnek, de nézzük, hogyan is lettek azok 2022-ben!

MOUZ

A MOUZ úgy kezdte az évet, hogy elveszítették az egyik legfontosabb játékosukat, ropzot. Igaz, a csapat akkor már egy ideje nem tartott sehová, néhány apróbb villanást leszámítva, de nem ők döntöttek a változásról, nem fejleszteni akartak ezen a ponton. Az év elején ebben a helyzetben jó döntést hoztak azzal, hogy előléptették acoR helyére torzsit az akadémiából, valamint megszerezték a tapasztalata miatt még igen hasznosnak vélt NBK-t is a projekthez. A reális cél számukra ekkor az volt, hogy stabilan hozzák a ropz-féle felállás szintjét, esetleg javuljanak ahhoz képest egy kicsit.

Az IEM Katowicén viszont rögtön beugróval kellett játszaniuk, így bymas helyett JDC is kapott egy egyszeri esélyt tier 1-ben. Az elvárások ezzel rögtön a kukába kerültek. Ennek ellenére meglepően jól szerepeltek (9-12. hely), ezután pedig mindenki többet kezdet várni tőlük. De a valóság már az EPL 15. szezonjában beköszönt a hamburgiakhoz: egy egészen gyenge csoportban estek ki a 4. helyen. Újabb csere jött, ezúttal NBK búcsúzott, hogy helyet csináljanak JDC-nek. A következő három hónap azonban a kudarcokról szólt. A katowicei teljesítményt szerették volna reprodukálni, stabilan a top 10-be akartak jutni, de nem tudták ezt elérni.

Az első nagy fordulatot az IEM Köln előtti újratervezés hozta el, amikor is a csapat struktúráltabb játékra váltott. Ezt követően egészen a negyeddöntőig jutottak Németországban, mindenki a T-oldalukat irígyelte. Bár élvezhették volna ezt a sikert, retrospektív akár azt is meg lehetne magyarázni, hogy az őszi erőviszonyok között az a felállás is tudta volna tartani magát a top 10-ben. De nem tették. Így jött a másik nagy fordulat, a bymas–xertioN-csere. Ezen a ponton már egyértelműen a fejlesztés volt a cél, nem a szintentartás. Sokat kritizálták ezért sycroNt, de igaza lett a menedzsmentnek és ennek köszönhetően top 8-ba jutottak az EPL 16. szezonjában, valamint a nyílt selejtezőkről az elődöntőkig meneteltek a riói Majorön.

A MOUZ sikere tehát megkérdőjelezhetetlen. Kaptak egy rendkívül nehéz feladatot: pótolni kellett a franchise-játékosukat, ropzot. Ez a folyamat azonban nem volt annyira egyszerű, ezért újabb és újabb akadémistákat kellett bevonni a projektbe. A csapat összképe teljesen megváltozott egy év leforgása alatt. Viszont ez a fajta gyökeres beavatkozás nemhogy az eredetileg kitűzött célokat – a fiatalok integrálása és a szintentartás –, hanem még egy rakás, előre nem látott elemet is kipipált a MOUZ vágyainak listájáráról.

Outsiders

Az Outsiders 2022-es elvárásai minden bizonnyal arról szóltak, hogy stabilizálják magukat a legjobbak között. Láthattunk tőlük az évek alatt jobb és rosszabb szerepléseket, azonban nem tudtak a versenyeken komolyan vehető kihívóvá válni. Összehoztak olykor egy kirívó eredményt, legyőztek a Jame-módszerrel pár nagyobb csapatot, de címekért nem igazán harcoltak.

Az év elején a terveket azonban keresztülhúzta az őket is sújtó orosz-ukrán háború, aminek következményeként azóta sem használhatják a Virtus.pro nevet, valamint elveszítették YEKINDARt és bustert. Ettől a pillanattól kezdve legfeljebb az volt reális elvárás feléjük, hogy újjáépítsék a csapatot, visszaküzdjék magukat oda, ahol a cserék előtt tartottak. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat!

Jame mindössze négy hónap leforgása alatt integrálta a rendszerébe fame-et és n0rb3r7-et, akik még igen zöldfülűnek minősültek sok szempontból. Ráadásul nyert velük egy Majort is, amire YEKINDARékkal nem volt képes a többszöri top 8-as szereplések ellenére sem. 2022 második felében tehát nem csak elérték az eredetileg kitűzött célt, de bőven meg is haladták azt. Persze a BLAST Premier World Finalön mutatott teljesítményük alapján ismét nem tudni, hogy hol is állnak a nagyvilágban, mit várhatunk tőlük 2023-ban. De az már egy másik történet.

Heroic

A Heroic idén nagy nehezen, de levetkőzte magáról az onliner stigmát. A célok között egy ilyen kaliberű csapatnál egyértelműen szerepel, hogy nyerni kell valami kicsit, nagyot, bármilyet. De a valódi cél az volt, hogy reprodukálják az online sikereket 2021 tavaszáról. Az év első felében ebből még nem sok látszott megvalósulni. Viszont egy kis verseny Svédországban meghozta az önbizalmukat. Ekkor hirtelen mindenki azt gondolta, hogy na végre megtört az átok, de a játékosok is tudták, hogy ez nem igaz. Ezért annyira nem volt meglepő, hogy refrezh helyére érkezett egy héten belül jabbi.

A csere utáni Heroic az első próbálkozásoknál még rosszabb volt, mint az azt megelőző kiadás. Egy ponton úgy tűnt, újabb elvesztegetett év elé néznek. Azonban Rióban valami megváltozott és egészen a Major döntőjéig jutott a csapat. Itt ugyan bucira verte őket az Outsiders, de a korábban negyeddöntőket eldobó dánok most egy hatalmas aréna főszereplői lehettek egy pillanatra.

Akkor és ott még nem az ő idejük jött el. De megérezték a vérszagot, Koppenhágában pedig felfalták a csúcsragadozó FaZe-t, ezzel bezsebelve azt a hőn áhított trófeát. Ráadásul tették ezt úgy, hogy nem sztárokhoz méltó csodákkal hozták a köröket, hanem kiforrott csapatjátékkal. Mindebből látszik, hogy a Heroic végre megérkezett a LAN-ok világába, aminél nagyobb sikert nem is kívánhattak volna 2022-re.

FaZe

A FaZe a játék történetének egyik legjobb évét hozta össze a katowicei, antwerpeni és kölni győzelmekkel. Rengeteget foglalkoztunk velük idén, nem érdemtelenül. A számukra botrányosan véget érő Rio Major előtti időszakot korábbi cikkünkben már alaposan kiveséztük, ezért a csúcspontokkal most nem is foglalkoznánk. Sokkal érdekesebb ennél, hogy mi a végső megítélése a FaZe 2022-es évének annak fényében, hogy az év vége ennyire laposra sikerült.

Afelől nincs kétség, hogy ők voltak a legjobbak. De ha sikerességről, célkitűzésekről beszélünk, az annyiból bonyolultabb, hogy a FaZe esetében egyre nagyobb és nagyobb lett az ambíció. Először volt karrigan ígérete, hogy nyernek egy nagy versenyt, megcsinálták Katowicében. Aztán jött a Major-bajnoki címes ígéret, az is meglett.

Ezen a ponton az Intel Grand Slam és egy második Major lett a cél, ezek viszont nem jöttek össze. De ettől még nem lehet kudarcosnak ítélni az évüket, sőt. Amikor belépett ropz az ajtón az év elején, nem tudhatták, hogy az első kettőt tényleg el fogják érni. Valójában ekkor még kívülről is az látszódott, hogy az év legnagyobb szereplői a NAVI, a G2 és a Vitality lesznek. A FaZe-nél persze bíztak ropzban, erre tettek fel mindent és végül sikerült elérni egészen sok célt. De nagyon jól tudták akkor is, most is, hogy az IGS vagy két Major legfeljebb szép lett volna, nem reális. Ebben a kontextusban pedig vitathatatlan, hogy ők voltak a legsikeresebb csapat az év során.

Borítókép: HLTV
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!