Lezárták az ügyet a halálos Call of Duty swatting kapcsán

Lezárták az ügyet a halálos Call of Duty swatting kapcsán

A városnak többmillió dolláros kártérítést kell fizetnie, az elkövetők pedig börtönbüntetést kaptak.

Miután öt évig küzdött az Andrew Finch meggyilkolása miatti perrel, Wichita városa végre beleegyezett, hogy kártérítést fizessen. A Kansas államban található város 5 millió dollárt fizet az ártatlanul meggyilkolt Andrew Finch családjának, akit 2017-ben egy swatting miatt tévesen reagáló rendőr lőtt le.

Az incidens egy online Call of Duty-meccs két játékosa közötti vita miatt történt, ami miatt az egyikük igénybe vette egy hírhedt swatter, a Swautistic szolgáltatásait. A swatting célpontja azonban hamis címet adott meg, ami a rendőröket Finch otthonához vezette. Körülvették a házat és amikor Finch kilépett a verandára, hogy megnézze, mi történik, egy rendőr lelőtte. Finch fegyvertelen volt, és nem tudott a rendőri akcióról.

A rendőr ellen nem emeltek vádat az ügyben, de a család 2018-ban pert indított a város ellen. A Wichita Eagle szerint a város öt éven át harcolt a család ellen a bíróságon, fellebbezéseken keresztül, és próbálta elérni, hogy a pert ejtsék. Wichitát végül a perből felmentették, így a rendőr maradt az egyetlen alperes, de a város továbbra is felelős maradt Rapp jogi költségeiért. A megegyezés 2 millió dollárba kerül a településnek, a fennmaradó összeget pedig a biztosítás fedezi.

A swatting egy olyan „csínytevés”, amikor valaki – általában egy sértett játékos – hamis bejelentést tesz egy súlyos bűncselekményről, például gyilkosságról vagy túszejtésről, hogy fegyveres rendőri reakciót váltson ki valaki ellen, akinek fogalma sincs róla, hogy ez fog történni. Ez nyilvánvaló okok miatt elképesztően veszélyes, és néhány ismert streamer elkezdte figyelmeztetni a helyi rendőrséget erre a gyakorlatra, hogy elkerüljék, hogy áldozatul essenek neki.

Ebben az ügyben a swattert 20 év börtönre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát 51 hamis hívással és fenyegetéssel kapcsolatos vádban. A felbujtó játékos 15 hónap börtönbüntetést kapott, míg a másik ellen ejtették a vádakat bizonyos feltételekkel, azonban a KSN.com beszámolója szerint megszegte az alku feltételeit, és később 18 hónapra ítélték. A történteket követően az állam szigorított a törvényein, amely 10-től 41 évig terjedő börtönbüntetést ír elő mindazoknak, akik ilyen hívást adnak le, amely halálhoz vagy súlyos sérüléshez vezet. Finch megölése jelentette az első halálos kimenetelű swattingot az Egyesült Államokban, de nem ez az egyetlen. 2020-ban a 60 éves Mark Herring halálos szívrohamot kapott, nem sokkal azután, hogy megadta magát a rendőröknek, akik egy swatting-felhívást követően körbevették az otthonát.


AZ ELMÚLT HETEKBEN ÚJ MINISOROZATUNK INDULT, AMIBEN A METAVERZUMMAL, AZ NFT-JÁTÉKOKKAL ÉS A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIÁVAL FOGLALKOZUNK, NE MARADJ LE EZEKRŐL SEM!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!