Star Wars: Boba Fett útja a hatalomig

Star Wars: Boba Fett útja a hatalomig

Mi történt A Sithek Bosszújában megárvult kis klónfiúval, aki aztán a Hutt Birodalom, és az egész galaxis egyik legnevesebb fejvadásza lett.

A Disney+-on nemrégiben megjelent Boba Fett – A Sisak Alatt című rövid dokumentumfilm azt mutatja be, hogyan lett egy eredetileg nem is tervezett karakterből a messzi-messzi galaxis ikonikus fejvadásza, hogy aztán ennyi évvel később még mindig beszéljünk róla. A filmben archív felvételekről megnézhetjük, hogyan tervezték eredetileg az egyedi páncélt, megszólalnak színészek, stábtagok, alkotók és láthatjuk a Guinness rekorder nagyságú Star Wars gyűjteményt is. Annak is tudom ajánlani ezt a mindössze 23 perces kisfilmet, aki csak most a saját sorozata alatt kedvelte meg a zöld páncélost. Szerintem határozottan érdekes és szórakoztató rövidfilm lett.

Amennyiben csak a galaxis történéseit vesszük alapul, akkor azoknak, akik csak a filmeket látták, lehet még egy kis hézag Boba önéletrajzában. Nézzük mik történtek a kis klónnal, hogy minden idők legnevesebb fejvadászává vált.

Egy nagyon nem hétköznapi gyerekkor

Jango Fett egyetlen nyers klónjaként, tíz éves koráig fiaként nevelte a mandalóri származású fejvadász, aztán a Klónok Támadása című film végén Mace Windu a szeme láttára öli meg Jangót, aki bár nem nevezhető biológiailag Boba apjának, a kisfiú mégis úgy tekintett rá. Ezután az egyedül maradt gyerek a fejvadász nyomdokaiba lép és egészen fiatalon egy kisebb szervezet tagjaként próbál boldogulni Aurra Sing irányítása alatt, miközben tervezi bosszúját a Jedi Tanács vezetője ellen. Az alvilági közeg nem segíti a morális fejlődését, de az együttérzés jeleit mutatja, amikor egy jedikkel való összetűzés során társai ártatlan foglyokat ejtenek. Boba nem ért egyet az embertelen bánásmóddal és mindenki kedvenc kalóza, Hondo Ohnaka hatására rájön, hogy apja sem akarná, hogy hétköznapi embereknek ártson.

A köztársasági börtönben belép a tinédzserkorba, és még a klónok háborúja alatt közelharcba kerül az álruhás Kenobival. Nem sokkal később kiszabadul a börtönből, megalapítja a Krayt's Claw fejvadász-szindikátust, amihez a Tatooine-t használja bázisként. Védelmező, csempész és fejvadász munkákban utaznak, az egyik ilyen kaland folyamán együtt dolgozik Asajj Ventress-szel, Dooku egykori tanítványával is. Az ex-sith azonban átveri, de a kínos szituáció ellenére is Boba Fett sikeres fejvadász marad, sőt a későbbiekben még újra dolgoztak is együtt Ventress-szel.

Legendáktól a kánonig

Ahogy teltek az évek, Boba a galaxis egyik leghalálosabb fejvadászaként szerzett hírnevet, megörökölte apja mandalori páncélját, amit az ő emlékére épített újra. Bár a fejvadász csak bizonyos megbízásokat vállalt el, ebbe a néhány munkába minden energiáját beleadta. Jabba a Hutt figyelmét is magára vonta, és az ő megbízására dolgozott együtt később Vaderrel és az uralkodóval is. Fett nem kimondottan kedvelte őket, de a történelem során többször is előfordult már ilyen, hogy mandalóriak és sithek együtt dolgoztak. Jelen volt az Egy Új Remény film eseményeinél is csak egy lépéssel lemaradva, viszont mikor Jabba üldözőbe veszi a fizetni nem akaró Han Solot, Boba Fett jelentkezik a begyűjtésére és innen folytatódik a már ismertebb történet.

A már említett dokumentumfilmből egyébként megtudhatjuk, hogy a karakter első szereplése igazából nem is a Birodalom Visszavágban volt, hanem előtte a karácsonyi kiadás rajzfilmjében mutatták be a készítők az új karaktert. Sajnos ez az anyag annyira arhív, hogy még a Disney platformjára sincsen feltöltve, csak képkockákat, kósza kis jeleneteket találni belőle. A saját sorozat viszont nagyon is elérhető, és gyönyörűen bemutatja, hogy milyen utat járt végig Boba Fett a sarlacc lény gyomrától a Tatooine-i hatalom kiépítéséig. Furcsa belegondolni, hogy a nagyképű kisgyerek ilyen tisztelettudó és hűséges felnőtté vált, de így látva az összképet meg van az oka.

A The Book Of Boba Fett sorozat 2. évada még nincs hivatalosan elfogadva, pedig sikere biztosan lenne, már csak a karakter szerethetőségéből kiindulva, és hát azért bőven maradt még mit mesélni a fejvadászról. Kiváncsian várom, mekkora birodalmat tud kiépíteni, hűek maradnak-e szövetségesei, elfogadja-e végleg a többi alvilági szervezet a Tatooine-on és, hogy vajon még hány ellenséggel kell szembenéznie, akik megpróbálják letaszítani kiérdemelt helyéről.


AZ ELMÚLT HETEKBEN ÚJ MINISOROZATUNK INDULT, AMIBEN A METAVERZUMMAL, AZ NFT-JÁTÉKOKKAL ÉS A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIÁVAL FOGLALKOZUNK, NE MARADJ LE EZEKRŐL SEM!

Kövess Minket!



Film és Sorozat - Mégis folytatódhat az Obi Wan Kenobi sorozat?

Lehet, hogy nem mindenki tudja, de az Obi-Wan Kenobit eredetileg filmnek szánták, azonban a Disney streaming fronton szeretett volna erősíteni, ezért inkább egy hatrészes tévésorozat lett belőle.