A nagy Pixar teória, az Elemental vajon szétzúzza vagy bővíti?

A nagy Pixar teória, az Elemental vajon szétzúzza vagy bővíti?

Nemrég kaptunk új trailert az idén érkező Pixar meséhez, az Elementalhoz. A film vajon hogyan illeszkedik az összefüggő rajongói teóriába, miszerint minden Pixar film egyazon univerzumban játszódik?

A júniusban bemutatásra kerülő Elemental című film világa az eddigiektől teljesen eltérő, egyedi koncepció. A mesékből szőtt rajongói teória szerint minden Pixar alkotás ugyanabban a világban, csak más időpontokban játszódik, de ez az új elemekre épülő világ kicsit nem illik a képbe.

Hogy mi is pontosan a Pixar teória alapja?

Jon Negroni agyszüleménye ez az ötlet, amit 2015-ben könyv formájában is megjelentetett, és azóta bővítgeti a Pixar univerzumát, ami szerinte egyazon világ minden filmben, csak éppen másik korszakban járunk. Az elméletnek két alapja van: egyik a rengeteg easter egg (ha már úgyis húsvét van), amik egymásra utalnak a filmek között, a másik a teória középpontjába állított párhuzam a Szörny Rt.-s Boo és a Brave-es (Merida a bátor) boszorkány között. Negroni szerint Boo annyira meg akarta találni Sullivant az idő teltével, hogy kísérletezni kezdett az időutazással, kezdve a szörny meséből is ismert gardrób ajtókon való átmászkálásával, aztán az emberi világban elfeledettnek számító varázslathoz nyúlt és így került vissza a 14. századba Meridához, de akkorra már idős boszorkány külsejű néni lett, azért nem ismerünk rá egyértelműen. Az elmélet kulcspontja a banya faházában található faragott kis Sullivan szobor és persze rengeteg másik elrejtett kis utalás az előző Pixar filmekre, amiket a stúdió előszeretettel pakol az újabb mozijaiba.

Az újonnan megjelenő filmek akár kicsit erőltetten is, de végülis beleillenek ebbe a varázslat és mutációk uralta elképzelt univerzumba, ahol van olyan időszak, mikor szuperhősök járnak közöttünk, van, mikor a játékaink kelnek életre, aztán az emberiség után autók élnek a földön, majd mágikus lények és szörnyetegek. Miért ne lehetne a Szörny Rt. világának egy olyan városa ahol elemi erők irányította lények élnek? Bár vannak olyan vélemények is, hogy az Elemental pont, hogy Merida és a dínók előtti időben játszódik. Ennek pedig az az alapja, hogy a Brave-ben megjelent kis lángcsóvák erősen hasonlítanak az új trailerben látottakra. Talán az elementális erők alkották az alapját annak a varázslatnak, ami Merida idejére már elfeledettnek tűnt. Összeségében az eredeti filmeknek semmi köze nincsen ehhez az elméletnek, ez csak egy rajongói teória, de mégis izgalmas belegondolni, hogy minden összefügghet, amit a Pixar kiadott a kezei közül.

Mit tudtunk meg eddig az Elementalról?

A Pixar november közepén osztotta meg az első mozgóképes kedvcsináló kis videót a készülő filmjéből, azóta pedig folyamatosan csepegtette az apró információkat a közösségi médiában, amíg most március végén elő nem álltak a hivatalos trailerrel. Nagy lehet az izgatottság, mert a stúdió ’95-ös indulása óta kettőnél több filmet nem szokott piacra dobni egy éven belül, ráadásul majdnem mindegyik filmje díjesővel jár. Rendszerint elhalásszák az összes létező elismerést animációs fronton, de ha gyengébb évük van, a mozikat akkor is megtelítik. Nem tudom mi a titkuk, talán az lehet, hogy a témáik minden korosztályhoz tudnak szólni, vagy az, hogy érződik a mesélés szeretete a filmjeiken, nincsen a pénzéhség szaga, de mindenesetre kiemelkedően népszerű alkotásokat köszönhetünk eddig nekik, és ez remélhetőleg a jövőben is így marad.

Az Elemental alapkoncepciója egyébként rettentő érdekesnek tűnik. Az emberek helyett a négy elemet képviselő lények uralta világban járunk, akik békében éldegélnek egymás mellett, egyetlen szabályt betartva: az elemek nem keveredhetnek. A történet egy tűz-lány, Ember megismerkedését követi végig egy víz-fiúval, Wade-del. Nem gondolom, hogy ennyiből olyan nagyon kiszámíthatatlan és meglepő végkifejlet várható, de nem is bánom, mert a Pixarnál mindig megoldják valahogy, hogy érdekes és szórakoztató legyen a sztori, vagy ha más nem a látvány mindenért kárpótol. A trailert elnézve gyönyörű és monumentális világot alkottak megint, ami már tényleg önmagában megdobogtathatja a szívünket. Júniusban kerül a mozikba a film, szóval már nem kell sokat aludni hozzá.


AZ ELMÚLT HETEKBEN ÚJ MINISOROZATUNK INDULT, AMIBEN A METAVERZUMMAL, AZ NFT-JÁTÉKOKKAL ÉS A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIÁVAL FOGLALKOZUNK, NE MARADJ LE EZEKRŐL SEM!

Kövess Minket!



Film és Sorozat - Mégis folytatódhat az Obi Wan Kenobi sorozat?

Lehet, hogy nem mindenki tudja, de az Obi-Wan Kenobit eredetileg filmnek szánták, azonban a Disney streaming fronton szeretett volna erősíteni, ezért inkább egy hatrészes tévésorozat lett belőle.