Csődöt jelentett a legsikeresebb tehetséggondozó org

Csődöt jelentett a legsikeresebb tehetséggondozó org

Hiába próbált több lábon állni a dán szervezet, a válság és a gyenge eredmények maguk alá gyűrték őket. A szomorú hír azonban nem akadályozta meg a játékosokat abban, hogy csináljanak még egy kis bennfentes kereskedelmet az ajtón kifelé.

A HooXi kezei alatt két Majort is megjárt, egyébként sikeres tehetséggondozó munkájáról ismert Copenhagen Flames szervezetének eljött a vég. Ugyanis egy tegnap közzétett nyilatkozatban a dán cég vezetője, Steffen Thomsen bejelentette, hogy kénytelenek voltak csődöt jelenteni április 12-én és hivatalosan is leállítják a csapataik működését, mert kifogytak a pénzből.

A Copenhagen Flames még két héttel ezelőtt tett közzé egy felhívást, miszerint 5 millió dán koronányi (~251 millió forintnyi) befektetést keresnek, hogy „2024-ig és azután” biztosítva legyen az org működése. Azonban ez és – mint kiderült, sok másik – próbálkozásuk sem vezetett sikerhez az elmúlt bő fél évben, ezért nem volt más választásuk, mint a csődeljárás. Thomsen a nyilatkozatában igen részletesen kifejtette, hogy hogyan próbáltak különböző lábakat felállítani a cég jövőjének biztosításához: szerveztek versenyeket, edzőtáborokat diákoknak, csapatépítő eseményeket más cégeknek, de még médiaprodukciós projekteket is bevállaltak. 2021-ben ez még rendkívül sikeresnek tűnt, azon kevés orgok egyike volt akkor a CPH Flames, akik még profitot is termeltek. Azonban a válság mostanra őket is elmosta.

A Copenhagen Flames két fő problémával küzdött Thomsen elmondása szerint és sajnos ezek egymásra is igen jelentős hatással voltak. Ugyanis a jelenlegi gazdasági helyzetben a potenciális szponzorok folyamatosan csökkentik a marketingre fordított büdzséiket és inkább kevés, de nagy hasznot hozó partnerrel dolgoznak. A CPH Flames pedig a HooXi-féle csapat távozása óta nem jutott ki egyetlen Majorre sem, ezért sem a matricapénzek, sem az azzal elérhető médiamegjelenések nem voltak elérhetőek számukra. Ezek a források egyszerűen a cég többi lába ellenére is túl jelentősek voltak ahhoz, hogy túléljenek nélkülük, tehát nem volt kiút.

Ha már szóba kerültek a matricák, a Copenhagen Flames körül egy kisebb botrány is kezd kibontakozni ezek, valamint a tegnap bejelentett csődeljárás miatt. Mint kiderült, a most elengedett játékosaik a hivatalos bejelentés előtt legalább egy nappal már tudtak a hírről, ezért elkezdték halomra felvásárolni az egyébként igen olcsónak minősülő stockholmi és antwerpeni CPH Flames matricákat. Reményeik szerint egy 2014-es IEM Katowice matrica szituáció lesz ebből, ami után az iBUYPOWER és a Titan stickerek kilőttek az egekbe, mert nem vettek részt több Majorön ezek a szervezetek.

A közösség igen rossz szemmel nézi azt, hogy farlig, TMB és raalz is – akik esetében már bizonyított, hogy a fő felhasználói fiókjukon ilyet csináltak – bennfentes információk alapján kereskedik a Steam piacon és más csereoldalakon. Viszont a Valve-nak nincsen erre irányuló szabályozása a Steamen, tehát egyelőre nem tudni, hogy a Valve fel tud-e lépni ez ellen vagy egyáltalán szeretne-e.

Nem a Copenhagen Flames az egyetlen, akik a válság vagy a hibás döntéseik sorozata okozta pénzügyi problémáik miatt kerültek címlapra az elmúlt hetekben: többek között a TSM, a CLG, a Tricked, a Heroic és a FaZe is hasonló cipőben jár.

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!