A Borderlands fejlesztői megszabadultak az Embracer Group ölelésétől

A Borderlands fejlesztői megszabadultak az Embracer Group ölelésétől

Néhány apróságot azért megtart magának a régi tulaj, de a Borderlands és sok más Gearbox-klasszikus is elkerült most egy csúnya véget.

Az Embracer Group 460 millió dollárért adta el a Take-Two Interactive-nak a Borderlands-franchise és sok más játék fejlesztéséért felelős Gearbox Entertainmentet – jelentették be a cégek. A teljes összeget új részvényekben fogja kifizetni a Take-Two. Az üzlet részeként a Take-Two-é lesz a Gearbox Software, a Gearbox Montreal és a Gearbox Studio Quebec. Ami azt jelenti, hogy mostantól ők bábáskodhatnak a Borderlands és a Tiny Tina’s Wonderlands mellett a Risk of Rain, a Brothers in Arms, a Duke Nukem és a Homeworld felett is.

Az Embracer megtartja azonban a Gearbox Publishing San Francisco-t, amit át fognak nevezni a jövőben. Továbbá náluk marad még a Cryptic Studios, ami a Neverwinter Online és a Star Trek Online fejlesztéséért felelős csapat, valamint a Lost Boys Interactive és a Captured Dimensions. Az Embracer CEO-ja, Lars Wingefors szerint ezekkel a változásokkal biztosítani tudják azt, hogy „a jövőben jelentősen kevesebb nettó adóssággal és szabadabb cash flowval” tudnak tovább működni. Mit jelent ez számokban? Nos, az Embracer úgy véli, hogy az eladással 300-330 millió dollárral csökken az adósságuk. Míg a Take-Two annak örül, hogy növelheti a portfólióját egy olyan ikonikus franchise-zal, mint a Borderlands, melyből hamarosan film és további játékok készülhetnek. A Gearboxot továbbra is az alapító-CEO Randy Pitchford fogja vezetni és a 2K leányvállalata lesznek ezentúl.

Ezeket olvastad már?

Már tavaly ősz óta lehetett hallani pletykákat arról, hogy ez az üzlet végbemehet. Ennek okát elsősorban az Embracer Group nehézségeiben kell keresni. Folyamatosan lehet hallani, hogy az általuk birtokolt fejlesztőcsapatokat leépítik, bezárják, ezzel együtt projekteket halasztanak el vagy törölnek végleg. Tavaly például a magyar Zen Studiosnál is leépítések voltak pontosan ezért. Aztán pár héttel ezelőtt újra felmerült, hogy az Embracer eladhatja a Gearboxot. Bár a pontos összeg nem volt ismert, most annak tudatában még jobban látszik, hogy milyen méretű pánik okozhatta az eladást. Ugyanis 2021-ben még 1,2 milliárd dollárért vették meg a Gearboxot, most ennek a harmadát fogják megkapni.

Kövess Minket!



Gamer szótár