110 évet is kaphatott volna a kriptokirály, de kevesebbel is kiegyezett a bíróság

110 évet is kaphatott volna a kriptokirály, de kevesebbel is kiegyezett a bíróság

A „kriptokirály” Sam Bankman-Friedet 8 milliárd dollár értékű csalással és visszaéléssel, valamint a hitelezők, a befektetők és az ügyfelek félrevezetése miatt küldték a hűvösre.

Sam Bankman-Friedet, az FTX nevű kriptotőzsde alapító-vezérét 2022-ben tartóztatták le, miután jóformán mindenkit átvert, akival csak üzleti viszonyba került. Tavaly novemberben egy egyhónapos tárgyalást követően már megszületett az első verdikt az ügyében. Eszerint akár 110 évnyi börtönbüntetést is kaphatott volna a hétrendbeli összeesküvéssel és csalással elítélt férfi, akinek „munkásságáról” sorozatot készítenek a Russo-fivérek. A bíróság végül egy ennél jóval kisebb, 300 hónapra, vagyis 25 évre szóló börtönbüntetés mellett döntött – írja a The Verge.

Az ügyészek összesen 40-50 évet szerettek volna kérni, míg az ügyvédei hat és fél évet tartottak volna megfelelőnek. Szóval azt is mondhatnánk, hogy félúton találkoztak, amikor 240 hónapot kapott négy vádpont, illetve további 60 hónapot két vádpont miatt. Ezeken felül Bankman-Friednek még 11 milliárd dollárnyi vagyont át kell adnia, beleértve ingatlanokat is. Mielőtt Lewis Kaplan bíró kihirdette volna ítéletét, azt mondta, hogy a 30 éves pályafutása során még nem látott hasonló bírósági szereplést egy vádlottól, mint a tanúkat manipuláló, esküt szegő, hamisan tanúskodó SBF-től. Bűncselekményeit pedig így keretezte:

„Egy tolvajnak, aki a szajréját Las Vegas-ba viszi, majd felteszi az összes lopott pénzt egy fogadásra, annak nem jár kedvezmény az ítéletkor azért, mert miután elkapták, akkor a Las Vegas-i nyereményéből vissza akarja fizetni [a lopott pénz] egy részét vagy egészét.”

Ezeket olvastad már?

A „kriptokirályt” 8 milliárd dollár értékű csalással és visszaéléssel, valamint a hitelezők, a befektetők és az ügyfelek félrevezetésével vádolták meg. Bár SBF tagadta a vádakat, egyetlen vádpontban sem tudta megvédeni magát és mindben bűnösnek találták a novemberi tárgyaláson. Az eljárás során egykori barátai, kollégái és barátnője is ellene vallottak, miután alkut kötöttek az ügyészséggel. Az ítéletben kimondták, hogy Bankman-Fried lényegében a saját pénztárcájaként használta az FTX-es pénzt, miután azt az Alameda Research nevű befektetőcégével kiszifonozta a kriptotőzsdéről.

Az FTX-lufi 2022-es kidurranásához közvetlenül az vezetett, hogy a Binance eladta az összes FTX-es kriptóvalutáját. Ezt követően két nap alatt 7 milliárd dollárnyi kriptót vittek ki a tőzsdéről az ügyfelek, aminek hatására az FTX fizetésképtelenné vált és csődeljárást kezdeményezett. Mivel Bankman-Fried számtalan személyes érdeklődésére szórta a pénzt, tevékenységének hatásai számtalan szektorban, így a szórakoztatóiparban is érezhetőek: például egy amerikai stadionnak, az LCS-nek és még a TSM-nek is a névadó szponzora lett tavaly az FTX, ám az érintettek ebből nem sok pénzt láttak.

Kövess Minket!



Gamer szótár