Érdekes címkével biztosítaná a Sony, hogy jól futó játékokat kapjunk a PS5 Próra

Érdekes címkével biztosítaná a Sony, hogy jól futó játékokat kapjunk a PS5 Próra

A PSSR lehet a PS5 Pro sikerének kulcsa, de elég könnyelműen fogja osztogatni a PS5 Pro Enhanced címkéket a Sony.

Készül a PlayStation 5 Pro, erre már lassan mérget is vehetünk, annyi hír jelenik meg róla: tudjuk, hogy mi lesz benne, és azt is, hogy milyen szoftveres újítással fogják feldobni, továbbá sejtjük, hogy mikor jelenik meg és mit játszhatunk rajta. Az azonban hatalmas kérdőjel egyelőre, hogy hogyan fognak futni rajta a játékok. A Digital Foundry elemzése alapján mi is elmélkedtünk a napokban azon, hogy vajon képes lesz-e beteljesíteni a nagy ígéretet, azaz tényleg támogatni fogja-e a 4K 60 FPS-t vagy a 8K 30 FPS-t. Talán ennek a kérdésnek a megértésében segíthetnek azok az információk, amelyek a PS5 Pro Enhanced címke kapcsán kiderültek.

Az Insider Gaming által megszerzett fejlesztői követelmények alapján a Trinity Enhanced (Trinity a PS5 Pro kódneve – a szerk.) vagy PS5 Pro Enhanced címke olyan játékokra kerülhet fel, amelyek a támogatják a PlayStation Spectral Super Resolutiont és így képesek akár 4K-ra skálázva állandóan 60 FPS-sel futni, valamint sugárkövetési effekteket tartalmaznak. Mindez elvileg az erősebb GPU és a gyorsabb RAM miatt lehetségesek. Igaz, a szakértők szerint a processzor még problémát okozhat a célkitűzés elérésében például a generáció legvártabb játéka, a GTA 6 esetében is.

Ezeket olvastad már?

Bár a fenti elképzelések remekül hangzanak, a kiszivárgott dokumentumokban később valamelyest felvizezik az Enhanced koncepciót a Sony mérnökei. Ezen feltételek alapján azért jóval több mindenre rásüthetik majd ezt a címkét, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen elég lesz, ha csak az egyik teljesül e négy közül.

  • Ha magasabb a célfelbontás egy játékban, mint az alapgép esetében használt fix felbontás,
  • ha magasabb a maximum célfelbontás egy játékban, mint az alapgép esetében használt dinamikus felbontás,
  • ha magasabb a cél-képkockasebesség egy játékban, mint az alapgép esetében megcélzott fix képkockasebesség,
  • vagy PS5 Pro sugárkövetési effekteket tartalmaz a játék, akkor már rajta lehet a dobozon, hogy PS5 Pro Enhanced.

Mindezek alapján túlzás lenne azt mondani, hogy valami elképesztő minőségbiztosításra vállalkozik a Sony. Főleg, hogy a legtöbbhöz valószínűleg a PSSR-t fogják használni a hardver helyett, ami miatt nincs garancia rá, hogy már az első napon olyan lesz az élmény, mint amilyen elvileg akár még lehetne is, miután ez lesz az első alkalom, hogy hasonló szoftverrel rukkol elő a japán gyártó.

Kövess Minket!



Gamer szótár