Több ezer forintot bukhatsz a Call of Duty Black Ops 6-tal, ha nem vigyázol

Több ezer forintot bukhatsz a Call of Duty Black Ops 6-tal, ha nem vigyázol

Elég érdekes árszabást hozott össze az Activision Európában és Magyarországon a Call of Duty: Black Ops 6-hoz.

A Call of Duty: Black Ops 6-ot egyelőre imádják az emberek. Az öbölháború idején játszódó CoD-dal szemben két nagyobb kifogással találkoztunk eddig: az egyik az, hogy 300GB-t fog foglalni a tárhelyünkön, de erről időközben kiderült, hogy azért nem teljesen igaz; a másik, hogy net nélkül nem lehet még a kampányt sem tolni. Ezeket leszámítva azonban minden adott, hogy egy remek Call of Duty-t kapjunk idén, igaz? Nem egészen. Egyelőre keveseknek szúrt szemet, hogy igen érdekes árpolitikával készül az immáron a Microsoft égisze alá tartozó Activision idén, ami főleg az európai és így a magyar játékosokat fogja lesújtani.

A hétvégi bejelentéset követően vettük észre, hogy bár Amerikában 70 dollár a játék, Európában már 80 euró. Nyilván látványos már önmagában is ez a 14%-os különbség, mert általában ezeket a pénznemeket a játékipar 1:1-ben váltja, vagyis 70 dollár mellé 70 eurónak kellene lennie az árnak. De ezen a differencián most sajnos még az sem segít, hogy a két fizetőeszköz értéke sem egyezik, sőt, egy euró a cikk írásának pillanatában 1,08 dollárt ért, vagyis 8%-kal többet, mint az a pénznem, amelyikből az Activision eleve kevesebbet kér. Ez azt jelenti, hogy valójában jelentősen drágább a CoD idén Európában, mint Amerikában, hiszen forintra váltva 80 euró kb. 31 600-at ér, míg 70 dollár csupán kb. 25 700-at. Vagyis 100 forint híján 6 ezerrel fizethet többet az, aki nem vigyáz vagy nincs választása. És az a helyzet, hogy trükközés nélkül az amerikai árat még megközelíteni is nehéz Magyarországról.

Ezeket olvastad már?

A különbséget felfedezve kíváncsiak voltunk, hogy milyen árszabással találkozunk az egyes digitális boltokban a CoD esetében, hol érdemes a magyaroknak teljes áron megvenni a játékot. Fontos leszögezni, hogy csak az alapkiadással foglalkoztunk, a Vault Editionnel nem. Azonban a tapasztalatunk azt mutatja, hogy az arányok és a gyakorlatok azok esetében is hasonlóak, csupán a végösszegek térnek el. Az összehasonlítás különösen izgalmas azért, mert vannak olyan platformok, ahol közvetlenül forintban fizethetünk, ezek pedig úgy tűnik, nem az árfolyamokat, hanem egy regionális árazási stratégiát követnek, és így igen jó ajánlatot képeznek.

  • A Microsoft Store-ban, legyen szó xboxos vagy PC-s vásárlásról, az ár forintban van kifejezve, így 28 990.
  • A PlayStation Store-os ár szintén 28 990 forint.
  • A Steamen 80 eurót kérnek, vagyis kb. 31 600 forintot, de az átváltás során még lehetnek extra költségek stb.
  • A Steamhez hasonlóan működik a Battle.net is, itt szintén 80 eurót kell fizetnünk.
  • Az Epic Games Store-ból nem lehet megvenni a Call of Duty-t, hanem átirányítanak a játék hivatalos weboldalára, ahonnan az imént elérhető opciók felé irányítanak tovább.

Az Epic Games Store gyakorlata miatt kíváncsiak voltunk arra, hogyha fognánk két ott is elérhető játékot, és ezek árait összehasonlítanánk a különböző platformokkal, akkor hol helyezkedne el az opciók között ez a bolt. A frissen megjelent F1 24 esetében azt tapasztaltuk, hogy ez az EGS-en 3 500 forinttal olcsóbb volt a Microsoft és a PlayStation boltjaihoz képest, és kb. 2 200 forinttal a Steamnél és az EA saját boltjánál is (ezekben euróval kell fizetni). Az EGS-en az F1 24-gyel fillére megegyező, szintén AAA-s árszabással rendelkező Assassin's Creed Shadows alap változata előrendelőként pontosan ugyanezt a mintázatot mutatta – az EA helyett itt az Ubisoft boltját vettük még bele.

Ez a kis kutakodás egyébként csak még furcsábbá tette a helyzetet. A Microsoft és PS Store-okban 29 990 forintot kell fizetni egy 70 eurós játékért, miközben ez 27 700-et érne forintban kifejezve, de a 80 eurós CoD már csak 28 990 e két platformon, vagyis egy ezressel olcsóbb. Tehát történt egy matematikai csoda, mert úgy fest, hogy 80 euró kevesebb mint 70. De most maradjunk inkább a CoD-nál, mert kész agyrémnek tűnik a videójáték-ipar árpolitikája már három példa alapján is.

Ezek alapján hol érdemes megvenni a Call of Duty: Black Ops 6-ot? Nos, valószínűleg csak akkor éri meg ezt tenni, ha rengeteget akarsz játszani vele és még évek múlva is elővennéd. Minden más esetben PC-n és Xboxon verhetetlen ajánlatnak tűnik a Game Passt választani inkább, ahol 3 ezer, illetve 4 790 forintos havidíj mellett lehet nyűni majd a CoD-ot is. Amennyiben kiszámolod a hónapokat, azért könnyű belátni, hogyebből a megoldásból sok codozást lehet kihozni. PlayStationön ez nyilván nem játszik, szóval ott még mindig a vásárlás a legjobb döntés, de legalább nem húznak le ezzel annyira csúnyán, mint a Steamen vagy a Battle.neten. Ha pedig a többi platformon vagy és nagyon ragaszkodsz a vásárláshoz, akkor érdemes mérlegelned, megér-e 2 610 forintot az, hogy ne a Microsoft boltjából szerezd be, hanem máshonnan.

Kövess Minket!



Gamer szótár