Magyar győzelem az e-sport klubvilágbajnokságán – Flashie és a NAVI újra a csúcson

Magyar győzelem az e-sport klubvilágbajnokságán – Flashie és a NAVI újra a csúcson

Nevében világbajnokság, valójában inkább egy kis ízelítő volt az Esports World Cup CS2 versenye az idei IEM Köln előtt.

Az Esports World Cup, bár papíron egy ígéretes projektnek tűnik, általában és megérdemelten abban a kontextusban kerül elő, hogy a szaúdiak hogyan próbálják ezzel megvenni a teljes e-sport ipart kilóra. A rendezvényt az általuk évekkel ezelőtt felvásárolt ESL szervezi, a résztvevő csapatok jelentős része olyan szoros kapcsolatban van velük üzletileg, hogy az már félelmetes az ökoszisztéma egészségére nézve is – és akkor még mindig csak a felszínt kapargatjuk. De a kenyeret és cirkuszt-elv úgy fest, hogy mindent felülírt eddig, mert a tegnap esti Counter-Strike 2 finálét 756 764-en nézték csúcsidőben az Esports Charts alapján, ami egy teljesen új rendezvény esetében kiemelkedő statisztika, a ráfordított milliók alapján meg elmegy.

Abban viszont konszenzus alakult ki, hogy a játékosokkal szemben igazságtalan, ha a sportmosás kritizálása közepette őket is a szennyes közé vágjuk, mert elsősorban a szervezeteik üzleti érdeke, hogy megjelenjenek egy EWC kaliberű valamin, túl sok beleszólásuk ebbe nincs. Szóval miután mindenkit emlékeztettünk az emberi jogi problémákra, amelyek elfedése miatt Szaúd-Arábiában ilyen rendezvényt tartanak, vegyük át gyorsan, hogy mi is történt az elmúlt napokban a Counter-Strike 2 versenyen, ami a klubvilágbajnokság jelzővel és a tetemes pénzdíjazásával – kisebb-nagyobb sikerrel – igyekezett meggyőzni a nézőket arról, hogy érdemes bekapcsolódni még akkor is, ha egyébként morálisan viszolyognak a finanszírozó államtól.

Bár valószínűleg egy temetőben is elevenebb közönséggel lehetne e-sport tornát csinálni (ez már a tavalyi Gamers8 során is bajos volt), a szervezés összességében rendben volt. És ami még fontosabb, hogy a legjobb tudomásunk szerint a játékosok tudtak a feladatukra koncentrálni. Vagy a végtelenül szürreális NiKo-téren sétálgatni Rijádban, ha ahhoz támadt kedvük inkább:

Ennek megfelelően a meglepőbb eredmények inkább abból következtek, hogy egy nyári szünetet és átigazolási szezont követően tartották az EWC-t. Vagyis nem minden csapat találta meg rögtön a formáját, illetve az újabb felállások közül is volt néhány, akik most még inkább a nászutas heteket töltötték. Szóval nehéz megállapítani, hogy melyik teljesítmény mennyire tartható, hogy mennyire tükrözik ezek a valós erőviszonyokat. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre valószínűleg a jelentősen nagyobb presztízsértékkel, hagyománnyal és nem mellesleg klasszisokkal jobb formátummal bíró IEM Kölnön kapunk válaszokat. Azt viszont biztosan állíthatjuk, hogy a flashie elemzői munkájával tavasszal Majort nyerő NAVI most egy újabb trófeával gazdagodott, és egyben ők lettek 2024 első CS2 csapata, akik átlépték az egymillió dollárt nyereményekben.

De mielőtt ráfordulnánk a NAVI-ra, érdemes pár szóban kiemelni a G2-t, a végső ellenfelüket is. Az immáron Snax által irányított és az anchorrá avanzsált agresszív riflerrel, malbsMd-vel erősített keret igen kemény utat tudhat maga mögött, ami bíztató a jövőjüket illetően. A The MongolZ ellen két pályán Bo3-t nyerni nem piskóta, de a Spiritet úgy megverni 2-1-re, hogy donk hozzá sem tud szólni a meccshez, majd a Virtus.prónak 11 kört engedni összesen, na ezek már elismerésre méltó mutatványok. A G2 tűzerejével láthatóan nincs gond (talán csak annyi, hogy m0NESY most nem szakadt meg minden meccsen). Azonban a döntőben megmutatkozott, hogy még nagyon messze vannak attól, hogy tényleg a trófeákért harcoljanak, egész egyszerűen nincs ennyi mélységük – és remek kérdés, hogy Snaxszel az élen valaha lesz-e.

Ezeket olvastad már?

A NAVI útja a fináléig még a G2-jénál is keményebb volt: a szünetben skullzzal erősítő FURIA ellen magabiztosan nyitottak, utána pedig jött a rájátszásban a mindig veszélyes FaZe, valamint a MOUZ, akik Dust2-n még 13:1-et adtak nekik a széria kezdetén, csak végül torzsiék nem tudták tartani a lépést. Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy korábban mi is több ízben kritizáltuk a NAVI-t azért, mert nem elég konzisztensek a játékosaik – ez aligha változott. De tény és való, hogy amikor néha-néha b1t és w0nderful elkapják a fonalat, akkor kevés olyan játékos vagy csapat van a világon ma, akik képesek versenyre kelni ezzel az ötössel. Nem egyszer láthattuk már, hogy jobb híján jL lép elő a csapat sztárjává, és az EWC döntőjében meg is érkezett menetrendszerűen a többiek mellé. De azt is gyakran láthattuk, hogy ő egymagában nem elég, ezért is számított annyit, hogy b1t egy igazán erős MVP-teljesítménnyel mosta le magáról a vakációról rajtamaradt naptejet Rijádban.

Az elmúlt egy év alapján nem tudjuk megmondani, hogy ezt a formát a szezon hátralévő részében is képesek lesznek-e tartani a NAVI játékosai, mert általában nem tartották. De összességében már az is nagy szám, hogy ha egy évben kétszer képesek erre. És hát ki tudja mi lesz még velük az év végéig, ugyebár. Snax és TaZ duója itt és most nem voltak képesek Aleksib és B1ad3 közelébe érni a stratégia terén, ezért nem lepődtünk meg azon, hogy Ancient után a jóval összetettebb Nuke-on és Infernón mekkora különbség volt a két ötös között. Vagyis abba már lehet kapaszkodni, hogy egy G2 kaliberű kihívót ilyen értelemben simán felülmúl a NAVI, mert ez már fél siker.

Viszont ahogy eltesszük a szaúdi esportmosógépet, nem tudunk nem arra gondolni, hogy flashiék mivel készülnek Kölnre és a szezon többi tornájára. Mert ha addigra a MOUZ, a FaZe, a Spirit és akár a Vitality, a G2 vagy a Virtus.pro is szintet lépnek, akkor kész vérfürdő lehet a Counter-Strike katedrálisában idén – már a szórakoztató értelemben.

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!



Gamer szótár