Úgy tűnik, már az Olimpia is akarja az e-sportot

Úgy tűnik, már az Olimpia is akarja az e-sportot

Idáig csak az e-sport dörömbölt az Olimpiai Játékok ajtaján, –most úgy tűnik, valaki ki is nyitja azt.

Hónapok, de lassan inkább évek óta megy a vita arról, hogy mihez kellene kezdenie az Olimpiának az e-sporttal és fordítva. Több ismert személy és nemzetközi szervezet  –mint például a Nemzetközi E-sport Szövetség (IeSF)– is azért küzd, hogy az e-sportot hivatalos sportként felvegye a programba az ötkarikás játékok. A lobbitevékenység pedig úgy tűnik, lassan eléri a célját. A témában már mi magunk is írtunk nem egyszer, amit már biztosan tudunk, hogy előrehaladott tárgyalások folynak annak kapcsán, hogy a versenyszerű videojáték bekerüljön a 2024-es, Párizsi Olimpia programjábade a 2022-es Ázsiai Játékok már ennél is előrébb tart, az Olimpiai ázsiai megfelelőjének programjában az e-sport már olyan programként szerepel, amelyben a győzteseknek érmet osztanak.

Persze a téma a mai napig rendkívül megosztó: ismert sportemberek mondják azt, hogy az olimpiának szüksége van az e-sportra és előbb-utóbb be fog kerülni a programba, de van olyan játékos, aki inkább nem szeretné, ha bekerülne az ötkarikás játékok programjába. A politikai szféra is megosztó a témában: a Német Labdarúgó Szövetség elnöke szerint abszurd lenne az olimpián e-sportot látni, miközben Kazahsztán turizmusért és kultúráért felelős minisztériuma épp a napokban ismerte el sportként az e-sportokat.

E-sport az olimpián vagy e-sport olimpia?

Az elmúlt napokban a hazai és nemzetközi sajtó is attól volt hangos, hogy a 2024-es, párizsi olimpia szervezői elgondolkodtak azon, hogy mi lenne, ha a programba bekerülnének a kompetitív videojátékok is.

Mi magunk is állást foglaltunk a témában, de arra jutottunk, hogy bármennyire is üdvözölendő a 2024-es törekvés, egy négyévente megrendezett Olimpia ideje alatt játékok nőnek fel és tűnnek el a süllyesztőben. Akkor a tempó különbség sport és e-sport között, hogy senki se tudja, hol fogunk tartani nem hogy 6 év múlva, de jövő ilyenkor.

Ugyanakkor, úgy tűnik, hogy az eddig zárkózottabb Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint a Nemzetközi Sportszövetségeket tömörítő egyesület, a GAISF közös fórumot tartanak, amelynek a témája az e-sport, valamint az iparág sporthoz való viszonya lesz. Persze ez kicsit hajazhat arra, hogy a két szervezet megvizsgálja, egy esetleges e-sport olimpia mennyi pénzt hozhat nekik a konyhára, de ettől függetlenül

üdvözölendő, hogy két sportszervezet egy e-sportot érintő témában ül össze.

Az eseményt július 21-én, Lausanne-ban tartják, ahol panelbeszélgetések keretében keresik majd a hagyományos és digitális sportok kapcsolódási pontjait. Szó lesz többek között a Twitch sikeréről, a nemi egyenlőségről, a profi e-sportolók életéről és a kormányzati struktúrákról. 

Ti mit gondoltok, kell az olimpia az e-sportnak? 

KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Borítókép: Esport Bureau

Kövess Minket!