Bannolná a loot boxokat egy amerikai szenátor

Bannolná a loot boxokat egy amerikai szenátor

Betiltaná a loot boxokat és a pay-to-win mikrotranzakciókat egy amerikai szenátor!

Már be is mutatta az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa előtt Josh Hawley szenátor a javaslatát, ami betiltaná a loot boxokat és a pay-to-win mikrotranzakciókat minden olyan játék esetében, amit 18 éven aluliaknak készítettek.

A speciális gyermekvédelmi törvény alapjául a COPPA szolgálna, ami egy gyermekek online személyes biztonságáról szóló törvény. Ez a COPPA határozza meg, hogy milyen játékok azok, amiknek a célcsoportja a 18 éven aluli korosztály. Figyelembe veszi a szabályozás a játék tematikáját, képi világát és más indikátorokat, amik alapján el lehet dönteni, hogy a Hawley által benyújtott javaslat vonatkozik-e rá. A másik fontos tényező, hogy kifejezetten azokra a játékokra irányul a szenátor javaslata, amiknek a fejlesztői szándékosan próbálnak minél nagyobb tömegeket bevonzani a játékon belüli plusz pénzköltésre, azaz a mikrotranzakciókba.

Ennek a két faktornak nem kell együtt jelen lennie, ezért lehetséges, hogy a Call of Duty hiába készült felnőtteknek, ha mikrotranzakciós modell miatt támadhatóvá válna a törvény által. Az Activison játékán kívül a FIFA, Overwatch, Apex Legends, de még a Fortnite is a, Save the World mód miatt betiltható lenne Hawley szerint.

"A közösségi média és a videojátékok a felhasználók függőségéből lakmároznak és elvonják gyermekeink figyelmét a való világról és csak a profitot tartják szem előtt, miközben a megszállottságba hajszolnak. Nem számít, hogy az üzleti modellek előrelendítik a technológiai ipart, egy dolog biztos: nincs bocsánat arra, hogy a kihasználják ezekkel a gyakorlatokkal a gyerekeket."

A loot boxok és mikrotranzakciók már nem először kerülnek a támadók célkeresztjébe, elég csak arra gondolni, hogy idén Belgiumban betiltották a FIFA pontok vásárlását. A szenátor javaslatára reagált az Entertainment Software Association, ami közleményében megjegyezte, hogy több nagy országban nem minősül szerencsejátéknak a loot boxok rendszere, sőt egyre könnyebb kordában tartani ezeknek a tartalmaknak a felelőtlen vásárlását, mivel a szülőknek mindent megadnak, hogy felügyeljék gyermekük tevékenységeit.

Hawley javaslatáról nem adott ki közleményt egyelőre az Activison. Várhatóan hónapokig várni kell még, hogy döntés szülessen az ügyben, de az biztos, hogy ilyen volumenű támadásra még nem volt példa a loot boxok és p2w mikrotranzakciók világában.

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!