Hirdetés

Továbbra is dominál a LOL és a CS:GO, nagyott ugrott a DOTA2 - második negyedévi jelentés

Az enyhítő intézkedések hatására már jópár offline eseményt rendeztek meg tavasszal, de továbbra is befolyásoló tényező volt a világjárvány.

NÉZD MOST AZ ESPORTGURUN!

Műsorajánló

Műsorajánló

Esport1 Podcast

A ChatGPT elhozhatja az új ipari forradalmat?

Mindaz amit a ChatGPT-ről tudni érdemes: mire használható, mik a korlátai, illetve, hogy van-e bármi félnivalónk az AI eddig nem látott fejlettségi szintjétől.

Hirdetés

Ismét publikálta negyedéves jelentését a The Esports Observer, amely a legnépszerűbb e-sport játékokat szokta górcső alá venni, és több szempont figyelembe vételével (hányan játsszák, mennyien nézik Twitchen, mekkora a versenyek összdíjazása, stb.) készíti el ezek 15-ös toplistáját. Az első negyedévben, ha volt is meglepetés, az leginkább negatív volt, okai között pedig a COVID19-pandémiát érdemes keresni. Tavasszal azonban egyre több országban oldották fel vagy enyhítették a járvány miatti korlátozó intézkedéseket, ennek pedig látni is az eredményét: elképesztő előnnyel található az élen a LOL és a CS:GO, míg a DOTA2 óriási hajrával szintén odafért a dobogóra.

A Counter-Strike: Global Offensive szerelmesei 130 különböző versenyt is figyelemmel követhetettek csak ebben a negyedévben (ennél több versenyt más játék nem tudott felmutatni), ráadásul ezek a versenyek hihetetlenül sok játékost és csapatot mozgattak meg. A League of Legends ellenben játékoslétszámban még így is jobb számokat tudott produkálni, valamint csak az előző 4 hónapban több, mint 4.36 millió dollárt (kb. 1.3 milliárd forint) osztottak szét nyereményként. Ugyan nagy különbség nincs egyik mérőszámban sem a két játék között, a döntő faktor így a Twitch-nézettség volt: míg összesen 201 millió órán át követték a LoL-t a nézők, addig a CS:GO ennek a számnak csak a 42%-át tudta elérni.

Ezek azonban még így is nagyon jó számok összességében, tekintetbe véve, hogy a végleges index értéke alapján majdnem akkora előnyre tettek szert az 1-2. helyen, mint amennyivel a 3. helyen záró cím rendelkezik. Ez azonban nem kis meglepetésre a Dota 2 lett, amely eddig az év legnagyobb feltámadását produkálta. Az első 4 hónapban még a 8. helyen zárt a Valve ikonikus MOBA-ja, a mostani 3. helyét viszont úgy sikerült elérnie, hogy a legjobb 6 játékot figyelembe véve a legalacsonyabb nézettséget tudja felmutatni a játék, valamint a legjobb 12-ben a legalacsonyabb játékosi létszámmal is rendelkezett. Helyezését mégis annak köszönheti, hogy több eseményt is offline körülmények között tudtak megszervezni, ezeken pedig 3.39 millió dollárért (kb. 1.02 milliárd forint) játszhattak a csapatok. Ezenkívül a The Invitational selejtezői is zajlottak, amelynek 40 millió dollár összdíjazású döntője ősszel lesz Bukarestben.

A 4-5. helyen csak apróságok döntöttek a CoD: Warzone, illetve a VALORANT között, mögöttük szintén fej-fej mellett a Fortnite, a Rainbow Six Siege, illetve a Rocket League. Ezen játékok helyezéseit befolyásolta kisebb-nagyobb mértékben a koronavírus-világjárvány. A Warzone és a VALORANT például a magas nézettségének, a Rocket League pedig a játékhoz képest magas nyereményalapjával (1.9 millió dollár, kb. 573 millió forint) tudott érdemben javítani a helyezésén, míg az R6-ot a 3 millió dollár összdíjazású, párizsi Six Invitational húzta feljebb a toplistán.

A teljes top15-ös toplista (zárójelben a TEO szempontrendszere alapján elért pontszám):

 1. League of Legends (71.40)
 2. Counter-Strike: Global Offensive (70.74)
 3. DOTA 2 (43.92)
 4. Call of Duty: Warzone (43.85)
 5. VALORANT (41.50)
 6. Fortnite (36.38)
 7. Rainbow Six: Siege (36.32)
 8. Rocket League (34.44)
 9. Apex Legends (25.86)
 10. Call of Duty: Black Ops Cold War (21.56)
 11. Overwatch (11.41)
 12. World of Warcraft (10.84)
 13. Playerunknown's Battlegrounds (10.53)
 14. FIFA 21 (8.50)
 15. Hearthstone (8.03)

A toplista elkészítéséhez a következő szempontokat vették figyelembe, zárójelben, hogy mekkora részben számít bele az összpontszámba:

 • Aktív PC játékosok havonta (30%)
 • Összdíjazás (25%)
 • E-sport versenyek megtekintett óráinak száma (20%)
 • Összesen megtekintett órák száma (15%)
 • Közvetítések mennyisége (5%)
 • Mennyi verseny került lebonyolításra (5%)

(Borítókép: The Esports Observer)

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
Hirdetés
9 db hozzászólás
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés

Hirdetés
3

Kedves látogató!

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz, kérjük kapcsold ki, hogy problémamentesen böngészhesd a legújabb gaming és e-sport híreket!
Köszönjük!