Outsiders néven folytatja a Virtus.pro csapata

Outsiders néven folytatja a Virtus.pro csapata

A VP kemény közleménye ellenére játszhatnak majd YEKINDARék Düsseldorfban.

Az elmúlt egy hét nagy kérdése volt, hogy részt vehet-e a Gambit és a Virtus.pro az ESL Pro League 15. szezonjában az orosz szervezetek eltiltása után. Előbbi csapatról eddig nem sokat hallani, de a VP múlthéten egyik drámát szállította a másik után a szankciókra reagálva. Végül engedtek az ESL kérésének és játszhatnak YEKINDARék a németországi LAN-on semleges név és mez viselése mellett. Luís Mira Dexerton közölt értesülései szerint Outsiders néven játszanak majd a VP-játékosok Düsseldorfban.

Az ESL múlthéten az ukrán-orosz háború miatt hozott nemzetközi szankciók hatására döntött úgy, hogy az orosz kormányhoz köthető és listázott cégek, személyek e-sportos vállalkozásaira eltiltást vezet be. Ez a megállapításuk szerint a Virtus.pro-t és a Gambitet érinti az EPL kapcsán. A VP esetében arról van szó, hogy az őket birtokló ESFORCE Holding tulajdonosa a VK, a korábbi Mail.ru csoport, az ő többségi tulajdonosuk pedig az a MegaFon Technology, ami a Sogaz biztosítási cég, a Gazprom olajvállalat és a Rostec védelmi cég együttműködésén alapul – mindhárom szerepel az Európai Unió szankciós listáján szoros állami kötődésük miatt.

Ennek ellenére a Virtus.pro állította múlthéten, hogy nincs közük az orosz kormányhoz. Közleményükben élesen bírálták az ESL-t, előítéletesnek és a „cancel culture mintapéldájának” nevezték azt. Ennek ellenére úgy döntöttek, engedik a CS:GO csapatot a feltételek (semleges név, mez, országreprezentáció) szerint indulni az ESL Pro League-en. Ez azt jelenti, hogy Outsiders néven találkozhatunk majd Jamékkel a jövőheti B-csoportban, bár az továbbra sem derült ki, hogy a különböző szankciók és az orosz légiforgalom leállása mellett ez logisztikailag hogyan történhet meg. Amennyiben problémákba ütköznek a csapat orosz játékosai, úgy YEKINDAR szerint bizonytalan a közös folytatás.

A Virtus.pro felé hasonló elvárást támasztott nemsokkal az ESL előtt a WePlay is egy dubaji Dota 2 verseny miatt. Akkor a VP nem volt hajlandó eleget tenni a mez és a név elhagyásának a politikai és a gazdasági nyomás ellenére sem, ezért is volt meglepő az eltérő reakció a CS:GO csapat esetében, melyet azzal magyaráztak, hogy nem akarnak kiszúrni a játékosokkal.

Az ESL-hez hasonlóan a BLAST is eltiltja az orosz orgokat a versenyeiről, azonban jelentős különbség a kettő között, hogy ők nem tették lehetővé a semleges szereplést sem vélhetően logisztikai okok miatt, melyeket nem fejtettek ki bővebben. Ezen felül határozatlan ideig mindkét versenyszervező szünetelteti a CIS-régióban tervezett tornáit.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!