4 futam, 4 különböző győztes eddig a Porsche Esports Supercupon

4 futam, 4 különböző győztes eddig a Porsche Esports Supercupon

A PESC az egyik legnagyobb, legkiélezettebb iRacingen futó nemzetközi túraautó szimulátoros bajnokság. Minisorozat.

A héten elindult az új Sim Racing rovatunk, ahol a népszerű, hivatalos F1-játékok mellett igyekszünk majd minél több virtuális versengést bemutatni itthon is a nemzetközi mezőny legjavából – platformtól és formulától függetlenül. Ennek keretein belül most az elmúlt évek egyik legkompetitívebb szériáját, a Porsche TAG Heuer Esports Supercupot (PESC) és annak 2022-es bajnokságát nézzük át egy kétrészes minisorozatban.

Az első részben bemutattuk magát a szériát. A második részben pedig a jelenlegi szezon eddigi négy fordulójával foglalkozunk majd, hogy a ma esti ötödikre már képben lehess mindennel, ha eddig nem követted a bajnokságot.

Hockenheim

Febuár 5-én elindult a 2022-es Porsche TAG Heuer Esports Supercup szezon 35 pilótával a németországi Hockeheimringen. A főfutamon az az Ayhancan Güven végzett elől, aki az azonos nevű, valódi versenyautókkal vívott bajnokságban is szerepel. A 18 körös futamon Jeremy Bouteloupot előzte meg a 6. körben, ezzel első győzelmét megszerezve.

Güven mögött az utolsó körökben kemény harcok alakultak ki a dobogós helyekért. Ezt kihasználva a hatodik helyen versenyző Graham Carrol, valamint az ötödik helyre csúszó Bouteloup az utolsó körökben megelőzhették mindannyiukat, miközben egymással is folyamatosan küzdöttek. Ezek az előzgetések lehetővé tették az élen álló pilóta számára a tetemesebb előny kialakítását. Carrol és Bouteloup mögött Diogo Pinto és Cooper Webster értek be a legjobb öt között.

Az élen végzők sikereinek nagy vesztese volt Dayne Warren, aki pole pozíciót szerzett az időmérőn, megnyerte a 9 körös sprintet, majd a főfutamon a megfordított rajtrács miatt a 8. helyre került, ahonnan egészen a 4. helyig mászott vissza, de Charlie Collinsszal együtt számos büntetést kaptak a leintésig, így visszaesett a középmezőnybe.

Az All Star versenyen a Porsche junior versenyzője, Laurin Heinrich és Emily “Emree” Jones küzdöttek az első helyért. A hatodik körben Heinrich került az élre és meg is tartotta a vezetését a futam végéig. A dobogó harmadik fokán Borja Zazo ünnepelhetett ezúttal.

Barcelona

Güven vezetése az egyéni bajnokságban nem tartott sokáig, ugyanis Spanyolországban Diogo Pinto konzisztens versenye miatt az élre került. Pinto remek idővel szerezte meg a pole pozíciót, majd a sprinten képes volt maga mögött tartani Alejandro Sanchezt és Jeremy Blouteloupot is a győzelem érdekében. Hármójuk csatája annyira szoros volt, hogy a leintéskor mindössze 0,666 másodperc választotta el őket. Kevin Ellis Jr. nyolcadik helyével biztosította a fordított rajtrács miatt a pole-t a főfutamra, míg a 2020-as világbajnok Sebastian Job csak a 10., Güven a 11. helyen futott be.

A főfutam eleje igen drámaira sikerült, ugyanis Charlie Collins balaesete miatt Sanchez, Carroll és Warren is a top 30-on kívül végeztek a futamon. A szintén érintett Pinto viszont egészen a 14. helyre mászott vissza. Ellis a pole pozícióját győzelemre tudta fordítani, miután maga mögött tartotta Jamie Fluke-ot és Zac Campbellt is a 18 körös futam végéig.

Az All Staron Jimmy Broadbent nyerte meg a sprintfutamot Jardier és Emree előtt, míg a főfutamon Xabier “Heikkie360ES” Sanchez nyert a 14. helyről a 2-ra visszakapaszkodó Emree előtt. A bajnokságot viszont a sokkal konzisztensebben versenyző Tyson “Quirkitized” Meier vezette ezután 7 ponttal Emree előtt, miután rendszeresen a negyedik helyen ért célba az eddigi két forduló alatt.

Interlagos

A Sao Paulo-i hétvégén Pinto képes volt megtartani vezető pozícióját az egyéni világbajnokságban, azonban ismét újabb nevek kerültek ki győztesen a két futam során. A főfutamon ezúttal Zac Campbell arathatta le a babérokat Kevin Ellis Jr.-t utasítva maga mögé. Kemény küzdelem volt az övéké, ugyanis Dayne Warren vezette a mezőnyt, de az utolsó körökben Campbell és Ellis is elékerült, majd az utolsó előtti körben Campbell megelőzte Ellist is az 50 pontot érő győzelemért.

Interlagos különlegessége volt, hogy ezt a pályát a rajongók választhatták ki egy szavazás során az első két forduló alatt. A tavalyi évben még szezonnyitó pályán ismét nagy kihívások elé néztek a versenyzők, ami az eredményekből is látszik. A 2020-as bajnok Job megnyerte az időmérőt és a sprintet is, utóbbin mindössze 0,062 másodperccel végzett Jamie Fluke előtt – az egész top 5 egy másodpercen belül ért célba.

A bajnokságot vezető Diogo Pinto a rajtrács megfordítása miatt az élről indulhatott a főfutamon, de az ötödik körben Ellis megelőzte őt, majd nyolc körrel később megérkezett Warren az élre. Ezután jött a már fentebb is írt Campbell és Ellis előzés, ők a dobogó első és második fokán értek célba, mögöttük Pinto bronzérmes lett. Warren futama ismét szerencsétlenül alakult, ugyanis ki kellett állnia a boxutcába és egészen a 19. helyig csúszott vissza.

Az esemény után Pinto négy ponttal vezette a bajnokságot Bouteloup előtt, őket további hárommal lemaradva követte Güven.

Az All Star versenyt ezúttal Quirkitized és Emree vezették: előbbi a sprinten, utóbbi a főeseményen nyert, ami azt jelenti, hogy lassan, de biztosan húznak el a bajnokságukban a többiek elől.

Silverstone

A veterán Alejandro Sanchez lett a szezon negyedik különböző főfutam győztese az angliai pályán, miután Charlie Collinsszal folytatott csatározásából az élen győztesen került ki a 14 körös futam során. A dobogó harmadik fokára ezúttal az Interlagoson aranyérmet szerző Campbell állhatott fel.

Sebastian Job ismét erős tempót mutatott az időmérő és a sprintfutam során, ezzel újabb pole pozíciót, győzelmet és értékes pontokat szerezve. Az ő sikerével folytatódni látszik az a trend, hogy az időmérő legjobbja nyeri a sprintet is, ugyanis mind a négy forduló során így történt. A sprint dobogójának másik két fokán Maximilian Benecke és a bajnokságot vezető Pinto állhatott. A fordított rajtrács miatt a 8. helyre csúszó Job erősen ment a főfutamon is és a 6. helyen ért célba, ezzel 66 pontot zsebelt be a hétvégén.

Az este sztárja azonban nem Job, hanem Sanchez volt, aki az első két körben sikeresen tartotta az első helyét, de Collins ekkor megelőzte őt. Sanchez azonban nem adta fel, sőt, folyamatosan Collins autójának hátuljára tapadva ment a kanyargós és gyors silverstone-i pályán, rendszeresen fél másodpercen belül, ami jó esélyt adott neki többször is az egyenesekben a távolság lopására. Az előzésre viszont a 9. körig kellett várni, ekkortól Sanchez került a védekező pozícióba, amit sikeresen csinált egészen a leintésig, így további 50 ponttal távozhatott Angliából. Pinto közben szolid munkával 4-ről 20 pontra növelte a vezetését az egyéni bajnokságban Campbell előtt, akit 30 pont lemaradással követ Ellis. A top 5-öt a negyedik forduló után a szintén 168 ponttal rendelkező Fluke és a tőle éppen csak elmaradó Job adja ki.

Az All Staron ezúttal Jardier és Casey Kirwan jeleskedtek a Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport volánja mögött. Azonban továbbra is Quirkitized vezeti a bajnokságukat Emree és Borja Zazo előtt, a különbségek viszont már 30 pont körül vannak hármójuk között.

Egyéni VB állása

  1. Diogo Pinto, 218
  2. Zac Campbell, 198
  3. Kevin Ellis Jr., 168
  4. Jamie Fluke, 168
  5. Sebastian Job, 167
  6. Jeremy Bouteloup, 161
  7. Ayhancan Guven, 148
  8. Maximilian Benecke, 142
  9. Alejandro Sanchez, 133
  10. Charlie Collins, 130

5. forduló: Red Bull Ring

Forrás: Red Bull Racing

Ma este az osztrák Alpokba, Spielbergbe látogat a 2022-es Porsche TAG Heuer Esports Supercup mezőnye. Pinto ugyan kezd szép előnyt kialakítani a bajnokságban, de nem szabad elfeledni, hogy nagyon sok pontot osztanak ki egyetlen hétvége alatt, így egy kiesés az éllovasok részéről teljes felforduláshoz vezethet. Arról nem is beszélve, hogy még csak a szezon közepénél tartunk, a júniusi szezonzáró Monzában pedig messze van még. Bármi is történjék ma este, ne felejtsétek el követni a héten útjára indult Sim Racing rovatunkat, ahol a jövőben többek között a PESC-ről is rendszeresen beszámolunk nektek!

Borítókép: Porsche

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!