Mi az a Porsche Esports Supercup?

Mi az a Porsche Esports Supercup?

A PESC az egyik legnagyobb, legkiélezettebb iRacingen futó nemzetközi túraautó szimulátoros bajnokság. Minisorozat.

A héten elindult az új Sim Racing rovatunk, ahol a népszerű, hivatalos F1-játékok mellett igyekszünk majd minél több virtuális versengést bemutatni itthon is a nemzetközi mezőny legjavából – platformtól és formulától függetlenül. Ennek keretein belül most az elmúlt évek egyik legkompetitívebb szériáját, a Porsche TAG Heuer Esports Supercupot és annak 2022-es bajnokságát nézzük át egy kétrészes minisorozatban.

Az első részben bemutatjuk magát a szériát. A második részben pedig a jelenlegi szezon eddigi négy fordulójával foglalkozunk majd, hogy a ma esti ötödikre már képben lehess mindennel, ha eddig nem követted a bajnokságot.

Áttekintés

A Porsche Szuperkupa egy, a valóságban is létező bajnokság, hivatalosan a Forma-1 támogatósorozata. 1993 óta fut egységes GT3 autókkal, jelenleg a Porsche 911 GT3-mal. Átlagosan 24 versenyző vesz részt a többnyire Európában, késő tavasztól kora őszig tartott, változó mennyiségű futamokon. A Forma-1-gyel ellentétben itt nincsen kötelező kerékcsere, viszont minden autónak két szett slicket kell beosztania a versenyhétvégéken (esőgumiból korlátlan van). A Porsche egyéni és csapatbajnoki címeket oszt ki, díjazásban a futamok dobogósai és a két bajnokság legjobb három helyezettje részesül.

Porsche TAG Heuer Esports Supercup (röviden PESC) viszont az F1-től függetlenül működik és helyenként eltér a valóditól. Az egyik legnagyobb, legkiélezettebb iRacingen futó nemzetközi túraautó szimulátoros bajnokság 2019-ben indult el ebben a formában. A már negyedik szezonját taposó szuperkupa 200 000 dolláros összdíjazást kínál, melynek oroszlánrésze az egyéni világbajnokság győzteséhez kerül, konstruktőri vagy csapat világbajnokság nincsen.

Az első évben a Coanda Simsport színeiben induló Joshua K Rogers nyert a Pure Racing Teamben versenyző Maximilian Benecke és a Red Bull Racing Esports fiatal sztárja, Sebastian Job ellen. A következő évben Job visszavágott és megnyerte a világbajnokságot, de mindösszesen hat hónapig tarthatta meg a koronáját, mert a 2021-es szezonban ismét Rogers nyert. Job és Rogers csatája azonban hirtelen véget ért a negyedik szezon előtt, amikor a Coanda úgy döntött, hogy öt versenyzőjük kiszáll a bajnokságból, köztük a címvédő is. A negyedik szezon főhősei így Job és Benecke lehetnek majd, de messze még a szezon vége, a Coandások távozásával pedig jelentősen átalakult az erősorrend – ami abból is látszik, hogy az első négy főfutamot négy különböző pilóta nyerte.

Forrás: Red Bull Racing

A formátum

Most már tudjuk, hogy izgalmas, eseménydús szezonunk van idén, de azt még nem, hogy mégis hogyan néz ki egy esemény a gyakorlatban. Az események általában 18:30-kor kezdődnek és három órásak, ugyanis két fő részből állnak: az első az All Star, a második a főesemény. Az All Staron olyan meghívott versenyzők szerepelnek, mint Emily Jones (regnáló All Star bajnok), Jimmy Broadbent (influencer/versenyző), Jaroslav „Jardier” Honzik (Youtuber) vagy Laurin Heinrich (a Porsche junior versenyzője). Ők és még sokan mások a rövid időmérő után 15 perces sprintfutamon, majd 25 perces főfutamon (teljesen megfordított rajtráccsal) vesznek részt. Ez általában a közvetítés bő első órája szokott lenni. Az autók eltérnek eseményenként, így találkozhatunk a 911 GT3 mellett még a 718 Cayman GT4-gyel és a 911R-rel is.

Az All Star után viszont jön a főesemény, a hivatalos Porsche Esports Supercup. A rövid időmérőn a versenyzők egyszerre, de külön-külön futhatnak köröket és a sorrendjük alapján áll össze a rajtrács. Az első öt helyezett viszont nem csak előnyösebb pozícióból indulhat a futamon, hanem pontokat is kap: 10-8-6-4-2 elosztásban az elsőtől a ötödikig. Az All Starhoz hasonlóan az időmérőt egy sprintfutam (15 perc) és egy főfutam (30 perc) követi, de utóbbin az All Startól eltérően nem a teljes mezőny, hanem csak a top 8 indul fordított sorrendben. A sprinten a top 20-at pontozzák: az elsőtől az ötödikig 25-22-20-18-16 elrendezésben, majd innen tovább eggyel csökken a huszadikig bezárólag. A főesemény hasonló, de ott már a top 25 kap pontot: 50-45-40-37-34-31-28-26-24-22 jár az elsőtől a tizedik helyig sorban, innentől kettesével csökken a tizenhatodik helyig, majd egyesével a huszonötödik helyig.

A versenyzők

A versenyzőket két kategóriára lehet osztani az alapján, hogy újoncok-e vagy sem. Ezt a különbséget látványossá teszi, hogy az újoncok hátsószárnya fehér, a többieké fekete színű. Az újoncok a bajnokság minősége miatt nem igazán küzdenek futamgyőzelmekért, pole pozíciókért, de a szezon haladtával folyamatosan veszik majd fel a ritmust. A PESC veteránjai között a világ minden tájáról találunk nagy neveket: a második szezon bajnoka Sebastian Job és Red Bullos csapattársa, Graham Caroll mellett továbbra is a szériában van Max Benecke a Team Redline színeiben, valamint a Coandások közül is maradtak páran, például Dayne Warren vagy a valódi Porsche Supercupban is versenyző Ayhancan Güven. Nem minden versenyző tud részt venni az összes fordulón, ugyanis a szimulátorozás mellett többen is versenyeznek junior motorsportos szériákban.

Az idei szezon aktuális hőseiről részletesebben is mesélünk ennek a bevezető miniszériának a második részében.

Forrás: Porsche

Mikor és hogyan nézhető?

  • 1. forduló: Február 5. - Hockenheimring
  • 2. forduló: Február 19. - Barcelona
  • 3. forduló: Március 5. - Interlagos
  • 4. forduló: Március 19. - Silverstone
  • 5. forduló: Március 26. - Red Bull Ring
  • 6. forduló: Április 9. - Circuit Gilles Villeneuve
  • 7. forduló: Április 23. - Spa-Francorchamps
  • 8. forduló: Május 7. - Nürburgring Nordschleife
  • 9. forduló: Május 23. - Circuit de la Sarthe
  • 10. forduló: Június 4. - Monza

A Porsche Esports Supercupnak magyar közvetítése sajnos nincsen, de Twitchen és YouTube-on is becsatlakozhatsz a 18:30-kor induló angol nyelvű közvetítésekbe, ahol Paul Smith mellett a CS:GO kommentátorként ismert Matthew „Sadokist” Trivett hozzák el az izgalmakat. Mi az Esport1-nél pedig igyekszünk majd írott anyagokkal követni a PESC legfontosabb történéseit, így a ma esti ötödik fordulóról is várható egy részletes beszámoló az új Sim Racing rovatunkban.

Nyereményjáték

Ne maradj le játékainkról. Még közel egy hétig él az aktuális nyereményjátékunk, ahol az Automobilista első részét és az Assetto Corsa Ultimate Editiont nyerhetitek meg. Mindkét játékot PC-re, Steamre.

Borítókép: PESC

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!