F1 Challengers: Szelle Kristóf a bajnoki 3. helyen zárta a szériát!

F1 Challengers: Szelle Kristóf a bajnoki 3. helyen zárta a szériát!

Véget ért a 2022-es F1 Challengers, Szelle Kristóf elérte az idei Pro Exhibitiont!

A két héttel ezelőtti F1 Esports Challengers esemény után Szelle Kristóf az egyéni világbajnokság harmadik helyéről, Szabó-Kónyi Bence pedig a kilencedik helyről várhatta az eheti folytatást. A hatodik és egyben utolsó eseményen Mexikóvárosban és Interlagoson kellett remekelnie a magyar különítménynek, a cél pedig a bajnoki top 6 elérése volt, mellyel a Pro Exhibitionre kvalifikálhatták magukat a legjobbak.

Mi is az a Pro Exhibition? Aki nem követte volna korábban a szériát, annak röviden: ez lényegében a Pro Series előkapuja, ahol minden platform legjobbjai teszteket kell teljesítsenek, majd a számok alapján az F1-es csapatok képviselői kiválasztják azt a néhány versenyzőt, aki szerintük megérdemel egy helyet a 2022-es Pro Series-mezőnyben. Itt versenyzik többek között Bereznay Dániel és Sipos Patrik is. Semmire sincs garancia és hatalmas nyomással jár a Pro Exhibitionön teljesíteni, de tavaly például Sipos Patriknak jól sikerült a bemutatkozás. A mostani Challengersben is versenyző Szabó-Kónyi Bence már két Pro Drafton és egy Pro Exhibitionön képviselte hazánkat korábban, sajnos sikertelenül. A következő magyar ezen a listán pedig Szelle Kristóf lesz, aki a Challengers utolsó eseményén biztosította a harmadik helyét a bajnokságban. Innen is gratulálunk neki!

De kicsit előre szaladtunk, nézzük mi is történt a futamokon! Először Mexikóváros utcáin mérték össze tudásukat a PC-s Challengers versenyzői. A pole pozíció John Evansé lett, a magyarok pedig a következő rajthelyekről kezdhették meg a 18 körös futamot: Szabó-Kónyi Bence 8., Szelle Kristóf 9., Mayer Milán 12., Boda Zoltán 13. A top 10-ben mindenki lágy keveréken, mögöttük közepesen kezdte a futamot a borúsan induló nagydíjon.

Az öt piros lámpa kialvása után a hosszú egyenestől az első kanyarokon át szinte a kör végéig komoly csaták alakultak ki a mezőny minden részén a pozíciókért, ennek pedig Szabó-Kónyi és Szelle voltak a vesztesei – a bokszban végződött a körük. Szabó-Kónyi esélyei a bajnoki top 6 elérésére ezzel szinte elszálltak, ugyanis a 13. helyről egészen a dobogó második fokára kellett volna felküzdenie magát, hogy versenyben maradjon. A futam végéhez közeledve ugyan kisütött a nap, de az ezúttal nem a magyarokat ragyogta be, ugyanis a 14 befutóból éppen ők négyen a nem pontszerző helyeken értek be: Boda, Mayer, Szelle, Szabó-Kónyi lett a sorrend a 11-14. helyeken. Mexikóvárosban a bajnokságot vezető Tomek Poradzisz diadalmaskodott, miután az utolsó körben megelőzte Alpinejával Miklavcic Aston Martinját. A pole-ról induló Evans végül csak harmadik lett.

A Challengers utolsó állomása Interlagos volt, ahol Poradzisz alig két ezred másodperccel csípte el a pole-t Wilson Hughestól, aki a bajnoki második Stachulectől csupán hat ezreddel volt jobb – ritkán látni még a virtuális versenyeken is hasonlóan szoros eredményt. Őket ismerős név követte, Szelle Kristóf ugyanis a negyedik helyre tette az AlphaTaurit! Szabó-Kónyi 11., Mayer Milán 12. és Boda Zoltán 13. lett az időmérőn. Mexikóvároshoz hasonlóan a top 10 itt is lágy gumikon, a többiek közepeseken indultak.

A futam első köre Bodának kiállással, Szellének és Szabó-Kónyinak egy pozíció elvesztésével, míg Mayernek két hely megszerzésével ért véget, ezzel pontszerző helyre került a kezdeti problémákkal küszködő, 7. helyről rajtoló Iker Baena mögött. További lehetőségek ekkor azonban nem kínálkoztak, sőt Jeffrey Richie meg is előzte pár kanyaron belül Mayert. A 18 körös futam hátralévő részén parádés előzések sorát láthattuk az élbolyban, Stachulec és Poradzisz oda-vissza vették egymástól az első helyet. A 16-17. körben a hosszú célegyenest és DRS-t kihasználva pedig Szelle is visszavette a negyedik helyét Miklavcictől – végül itt is intették le őt.

A győztes végül Stachulec lett, mögötte aligha szomorkodott a bajnoki első Poradzisz vagy a hatodik és egyben utolsó Pro Exhibition helyet elérő Hughes. Mayer Milán 11. (így nem ért pontot a leggyorsabb köre), Szabó-Kónyi Bence 13. és Boda Zoltán 14. lett. Külön kiemelnénk Kedon Luttot még, aki a 15. helyről egészen a 8-ig zárkózott fel a futam alatt.

A futamokat visszanézhetitek angol kommentár mellett az F1 csatornáján vagy magyarul Bereznay Dániel csatornáján – utóbbin Szelle Kristóf stratégiája mögé is beláthattok, kitűnő tartalom, akár visszanézésre is ajánlott.

Borítókép: Steam/Codemasters

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!