Coach bug: Három edzőt ideiglenesen eltiltottak, akár 24 hónapot is kaphatnak

Coach bug: Három edzőt ideiglenesen eltiltottak, akár 24 hónapot is kaphatnak

Továbbra sem fedtek fel neveket, de a pletykák már beindultak erről is.

Az Esports Integrity Commission (ESIC) bejelentette, hogy három – egyébként a Majorön is résztvevő – edzőt ideiglenesen felfüggesztenek a coach bug vizsgálatuk miatt. Az ESIC nem nevezte meg az érintett edzőket, csak azt tudjuk, hogy ők a két komolyabb coach bug valamelyikét használták (statikus vagy free roam). Az ESIC hamarosan további közleményben újabb részleteket fedhet fel, addig csak az eljárásuk menetét és a várható büntetések fajtáját vázolták fel. A bejelentés óta Twitteren folyó diskurzus miatt azonban tudható, hogy a Spirit Hallyja, az Imperial peacemakerje és a 9z zakkje lehetnek a szóban forgó három edző.

Korábban a Dexerto nyomán foglalkoztunk már a coach buggal kapcsolatos új vizsgálódással, valamint az új bugok működésével, körülményeivel. Ezekből tudjuk, hogy Michal Slowinski az eredeti nyomozás során 99 650 demót nézett át ezen bugok használatának felfedése érdekében, valamint az eredetileg 2020-ban eltiltott 37 edzőn túl további személyek érintettek voltak más típusú coach bugok használatában. Az ESIC közleménye bugonként megy végig az információkon, ezt követve nézzük az újdonságokat az ügyben.

Statikus bug

Ez a 2020-ban már felfedett variáns, amiért 37 edző bant kapott akkor. Az ESIC szerint viszont további 47 edző büntetlenül maradt, így összesen 84 ilyen esetről beszélhetünk. Az új felismerések alapján a korábban is használt mátrix mentén kaphatnak eltiltást a konzisztencia jegyében az eddig még el nem tiltott edzők. Az ESIC által szankcionált versenyeken ideiglenes felfüggesztést kaphatnak az ügy lezárásáig. A Team Spirit közleménye alapján az ESIC megkereste őket azzal, hogy edzőjük, Hally egyszer használta ezt a bugot és ezért eltiltás jár – amennyiben a Valve megtartja rendszerét, egy Majorről is.

Free roam bug

Ezt a bugot először a Dexerto jelentette valens kapcsán februárban. Áprilisban pedig peacemakerről derítette ki a Jaxon, hogy használta a free roam bugot 2018-ban. Az ESIC közleménye szerint ez a variáns a „a map hack, wall hack és egyéb csalás” kategóriája alá esik, sokkal komolyabb vétség, mint a többi változat. Ennek megfelelően belebegtették, hogy a szabályzatuk szerint akár 24 hónapos eltiltás is járhat érte. Az ESIC szerint három edző használta a free roam bugot, az ESIC által szankcionált versenyeken ideiglenes felfüggesztést kaptak. A szöveg alapján azonban úgy tűnik, hogy peacemaker a Majorön ott lehet majd, mert „a Biztos [Ian Smith] nézőpontja szerint [az eltiltás] igazságtalan lenne a résztvevőre nézve és aránytalan következményei nem csak őt magát, de a csapatát is érintenék, ha ideiglenesen felfüggesztenénk most”. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a Valve természetesen ezt felülbírálhatja a saját rendezvényén.

Külső nézetes bug

A harmadik bug az ESIC vizsgálatában egy olyan, amelyről a Dexerto nyomán tudjuk, hogy csakis a FACEIT és a Gamers Club platformjain lehetett előidézni, 2017-2020-ig több mint 40 edző futott bele legalább egyszer. Az ESIC közleménye szerint ez a bug „relatíve kisebb kockázatot jelent a kompetitív integritásra” a másik két változathoz képest, ezért teljesen új büntetési mátrixot találtak ki hozzá. Erre azért volt szükség, mert az ESIC szerint a tény, hogy nem jelentették adminoknak a bugot, hanem kivárták, hogy megszűnjön magától, az egyenlő a magatartási kódex megszegésével – tehát nem feltétlenül a csalási kísérletet büntetik. A büntetések mértéke előfordulásonként 30 nap lesz, ez 47 személyt érint, de őket nem függesztették fel ideiglenesen. Egy edző lesz közülük ott a PGL Major Antwerpenen, akit nem neveztek meg.

Összegezve mindezt, az ESIC közleménye alapján ők maguk senkit sem tiltanak el a Majortől és ebben szerepet játszhat az is, hogy elhúzódott a vizsgálat. Bár a nyilvánosság leginkább ezért érdeklődött az ügy iránt annyira. A Majort követő ESL, Dreamhack és BLAST eseményeken viszont lehetnek majd olyanok, akik ideiglenes eltiltást kapnak a vizsgálatok lezárultáig, utána pedig érvénybe léphetnek valamikor a konkrét eltiltások is a vétségek típusa és mértéke alapján. Az ESIC azt ígérte, hamarosan további részletekkel állnak a nyilvánosság elé, de ezen a ponton nem tudni, hogy mennyi időt vesz még igénybe a vizsgálat. A Valve még nem reagált az ügyben.

Borítókép: Valve/ESIC

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!