Kik a BLAST Premier tavaszi döntőjének nagy esélyesei?

Kik a BLAST Premier tavaszi döntőjének nagy esélyesei?

Két csapat is beugróval érkezik Lisszabonba, de vajon ez felborítja az erőviszonyokat vagy könnyebb utat ad az ENCE-nek és a FaZe-nek a döntő felé?

Június 15-19-ig a lisszaboni Altice Arena lesz a Counter-Strike otthona. A BLAST Premier tavaszi szezonja hónapokkal ezelőtt indult, most pedig végre célba ér. Mi sem szemlélteti jobban az idő múlását, mint hogy akkor még a G2-ra és egy meglepően jól szereplő OG-ra néztünk fel, mint az év pozitív meglepetései. Azóta pedig a FaZe és az ENCE lettek a sikersztorik, a korábban említett két csapat pedig a vakvágányról próbál visszatalálni – nexáék már cseréltek is azóta két játékost. Karriganék és snappiék potenciálja nem titok, de van még egy adag felállás a szűk mezőnyben, akik beleszólhatnak a verseny menetébe, köztük az új játékossal érkező NAVI is.

A kiesők

A formátum szerint a csoportokból egy-egy csapat esik ki, a többiek vagy a negyeddöntőkbe, vagy az elődöntőkbe jutnak. Szóval szerintem nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, nem az észak-amerikai nyílt kvalifikációról érkező paiN lesz a továbbjutó hat csapat egyike. De azon sem fog felháborodni senki, ha a B-csoportból az OG-t is velük egy kalapba teszem teljesítmény tekintetében. Mert ugyan fél évvel ezelőtt egy online csoportkörben erősek voltak, mostanra behoztak két, ezen a szinten tapasztalatlan fiatalt a felállásba, illetve a lebetegedett mantuu helyére az utolsó pillanatban beugrott degster a Spirit kispadjáról. Nagy mágusnak tartom nexát, de nem ekkorának. Nem tudni, hogy NEOFRAG és F1KU mennyire bírja majd a nyomást például s1mple ellen egy szerveren és milyen lesz degster kommunikációja.

A továbbjutók

Most, hogy kiválasztottuk a két csoport potenciális utolsó helyezettjeit, ideje eldönteni, hogy kik lesznek az elsők, azaz kik jutnak egyenesen az elődöntőkbe. Az A-csoportnál ez nem nehéz kérdés, száz alkalomból százszor a FaZe a helyes válasz. Ők a paiN ellen nyitnak, ez a zsebükben van. A G2 és a Vitality majd megverekszik egymással, a győztest megveri a FaZe a hét bármelyik napján, a vesztes pedig kiejti a paiNt.

A B-csoportban válik az első továbbjutó kilétével kapcsolatos kérdés izgalmassá, méghozzá a NAVI miatt. A Major után kitették az irányítójukat, akit azért kár lenne túl- vagy alulértékelni, tökéletesen ellátta a csapat által rászabott feladatot. De be kell látni, a valódi veszteség rövid távon inkább az, hogy a fragerős electroNic veszi át Boombl4 helyét ebben a mentálisan terhelő szerepben és egy beugróval, sdy-jal érkeznek Lisszabonba. B1ad3 az egyik legnagyobb koponya, aki valaha Counter-Strike-on törte a fejét, de még ő sem képes jó irányítót faragni valakiből napok és hetek leforgása alatt, sdy-t sem építhették be ilyen gyorsan.

Nem lenne meglepő, ha egy kicsit oldottabb játékkal érkezne a NAVI és az egyéni skillből próbálnának minél messzebb jutni. Ha mind az öt játékos jó formában van, akkor nincs olyan dolog ezen a világon, ami képes lenne megállítani őket. Elég csak visszaemlékezni arra, amikor b1t, electroNic és s1mple triója annyira erős volt tavaly egy-egy szériában, hogy már az se számított, hol játszanak, csak röpködtek a fejesek és az AWP triplák jobbra-balra, az ellenfelek pedig sikítva menekültek előlük. Van rá reális esély, hogy egy ilyen teljesítménnyel az elődöntőben találják magukat.

A B-csoport esélyese papíron az ENCE, a világ második legjobb csapata, piszok agresszívak és mégis változatosak, nem kell őket bemutatni szerintem már senkinek. A BIG ellen játszanak nyitómeccset, ez egy érdekes menet lesz sok szempontból, tökéletesen egymás ellentétjei játékstílusban, de a BIG még nem nőtt fel ahhoz, az ilyen kaliberű elitcsapatok ellen vajmi kevés esélyük van. A NAVI az OG ellen kezd, utóbbi csapat esélyeit már túltárgyaltuk: hacsak nem egy teljesen széteső NAVI jelenik meg, s1mpleéknek a zsebükben van ez a meccs. A győztesek meccsén tehát az ENCE és a NAVI találkozhatnak, itt pedig előbbi tűnik jobbnak a stabilitás miatt, de utóbbi egyéni játékosai egyszerűen annyira jók, hogy nehéz elképzelni egy olyan világot, ahol még csak nem is versenyképes ez a mag a világ legjobbjaival szemben. Mindenesetre is, egy stabil felállást mindig többre fogok tartani ebben a helyzetben, az ENCE pedig tényleg nagyon jó, ezért inkább nekik szavazok bizalmat a csoportelsőségre, de hagyok egy parányi kiskaput arra, hogy a NAVI elorozza ezt a helyet. A BIG és az OG közti potenciális kiesési meccsen egyértelműen előbbit tartom befutónak.

A döntősök

Az eddig tárgyaltak alapján az A-csoportból a G2 és a Vitality, a B-csoportból a NAVI és a BIG lesznek a negyeddöntősök. Ezen a ponton fontos lesz a sorrend, mert ez dönti el a párosításokat. Ha a G2 a NAVIval játszik, a körülmények (új irányító és beugró a NAVIban) és az idei tapasztalatok (a G2 bármit képes elveszíteni) alapján nem lehet csak úgy győztest hirdetni köztük – még egy érme feldobás is fairebb lenne (fej volt a NAVI, Bo3-ban 2-1 nekik). Viszont egy G2–BIG mérkőzésen könnyen odaadnám a szériát NiKoéknak, már csak azért is, mert ez a mostani BIG nem túl tapasztalt közönség előtt még. Ami a Vitalityt illeti, ők még ez ellen a NAVI ellen sem tűnnek esélyesnek, az év legnagyobb csalódásainak egyike a francia-dán összefogás, meglepne, ha az IEM Dallas után hirtelen megtáltosodnának. Ha a BIG-gel találkoznak, az lenne a legjobb forgatókönyv, de nem nekik, hanem tabseNéknek. De ugyanaz érvényes itt is, mint a G2-nál, közönség előtt teljesen más a játék, ez egy faktor, a Vitality mondjuk tíz alkalomból hét-nyolcszor megnyerné ezt. Meglátjuk szombaton, hogy most pont annak a két-három alkalomnak valamelyike jön-e be esetleg.

Összefoglalásul a párosítások variálhatósága miatt, egyszerűsítsük le egy rangsorral az imént írtakat: a NAVI képes megverni mindhármat, a G2 képes megverni legalább kettőt, a Vitality csak a BIG-et és fordítva, tehát az első kettőt vegyük továbbjutóként. A potenciális elődöntők ez alapján egy FaZe vs NAVI és egy ENCE vs G2 lehetnek, de itt még csak nem is számít szerintem, ha esetleg FaZe vs G2 és ENCE vs NAVI lesz – ezeken már nem számítok nagy meglepetésre. A FaZe–ENCE döntő viszont elképesztően izgalmasnak ígérkezik, csak jöjjön össze. Nagy kár lenne, ha valamelyikük rosszul kezdene és elődöntővé vagy negyeddöntővé minősülne vissza ez a találkozó. A világ két legjobb csapata egymás ellen többezer portugál rajongó előtt, hatalmas tétek, nyomás, erről szól a Counter-Strike!

Közvetítés

Ha nem csak elmélkedni szeretsz a Counter-Strike-ról, de nézni is, akkor a lehető legjobb helyen jársz, ugyanis június 15-19-ig élőben, magyar nyelven követheted a BLAST Premier tavaszi döntőjét az Esport1TV közvetítésén és az Esport1 pontgyűjtő felületén! Tarts velünk amíg kiderül, ki lesz a tavaszi szezon királya!

Június 15. szerda
11:00 - FaZe vs. paiN
14:00 - G2 vs. Vitality
17:00 - Natus Vincere vs. OG
20:00 - ENCE vs. BIG

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!