CS:GO edzők: az ESIC vizsgálata a „legrosszabb börtönhöz” hasonlított

CS:GO edzők: az ESIC vizsgálata a „legrosszabb börtönhöz” hasonlított

Több edző is elmesélte, milyen rossz élmény volt az ESIC-kel dolgozni, miután a coach bugért egyik napról a másikra kitiltották őket.

Három edző névvel, egy névtelenséget kérve nyilatkozott a Dexerto újságírójának, Luís Mirának az ESIC coach bugos vizsgálatáról. Ebből kiderült, hogy a felügyelő szervezet számtalan hibát követett el az előzetes kommunikációban, majd a fellebezések kezelelésében is, miközben hús-vér emberek karrierjéről és megélhetéséről döntött.

A fellebbezések

Az egyik nyilatkozó edző, ToH1o nagyon nehéz helyzetbe került, ugyanis nem is számított rá, hogy a neve felkerül a listára – a bejelentés előtti napon még viccelődött is ezen pNshr-rel, egy másik eltiltott edzővel. Aztán egyszer csak lecsapott a banhammer, ToH1o 10 hónapot kapott. Kétszer használta a bugot a vizsgálat szerint: egyszer egy körön át és egyszer harminc körön át. „Hál' Istennek az ex-barátnőmért. Ha egyedül lettem volna, valószínűleg öngyilkos leszek, annyira rosszul éreztem magam” – mondta az edző.

ToH1o 2020 novemberében nyújtotta be a fellebbezését, de egészen májusig kellett várnia, mire meghallgatta őt egy háromfős független bizottság. Ezidő alatt elképesztő mennyiségű bizonyítékot szedett össze ToH1o arra, hogy igazolja ártatlanságát. Az első, egyszeri esetnél állítása szerint nem tudta, mi történik, míg a második, harminc körön át tartóról igazolni tudta, hogy nem ült a gépénél. A bizottság előtt két órán át megszakítás nélkül prezentált az edző, a végén pedig ott álltak szótlanul és Ian Smith-től, az ESIC vezetőjétől vártak választ. Ő annyit tudott mondani, hogy így működik a szankciós mátrixuk.

ToH1o ezt nem fogadta el, szerinte egyes edzőkkel kivételeztek. Lmbt, aki egy magasabb szinten dolgozó edző volt akkoriban, szintén szerepelt a listán, de az ő fellebbezését három héten belül elfogadták. „Elmondtam Iannek, ha megkerestek volna a büntetés előtt, ez egy nagyon egyszerű folyamat lett volna. Szomorú volt, amiért nem tette. Láttam az arcán.” ToH1o esetében a mai napig nem dőlt el, hogy edzősködhet-e Majorön, miután a Valve átvette az ESIC mátrixát – egy éve vár a válaszra.

ToH1o úgy foglalta össze a saját élményét az ESIC-kel, hogy nyolc hónapon át csendben figyelt és rettegett, mert ha bármi rosszat mond, azt felhasználhatták volna ellene:

„Olyan volt, mintha a világ legrosszabb börtönében lennél bilincsben. Így érződött. Nem beszélhettem. Féltem. A barátnőm azt mondta, ne beszéljek vagy legyek ideges Twitteren, mert felhasználhatják ellenem és tovább késleltethetik a [fellebbezési] folyamatot.”

Egy névtelenséget kérő edző azt mondta a Dexertonak, hogy őt teljesen ignorálta az ESIC. 2020-ban három e-mailt küldött nekik, az utolsó, októberire a mai napig nem válaszoltak. „Az első naptól kezdve semmilyen támogatást nem kaptam [az ESIC-től]. Küldök nekik még egy emailt, de szerintem le se szarják. Sosem érdekelte őket.” ToH1o-hoz hasonlóan ez az edző is egy top 30 csapatnál dolgozott és nem kapott figyelmeztetést az eltiltásról. Többször belefutott a bug eredeti, statikus változatába, ezekről értesítette is a rendezvényszervezőt, mert „azt hittem a szerverrel van a baj, nem tudtam, hogy a játékkal” – mondta.

Rejin nemrég tért vissza közel húsz hónapos eltiltása után, összesen 116 körben használta a coach bugot 2020-ig. Most a nyilatkozata alapján egyszerűen hülyének tartja magát a történtekért. Szerinte az eltiltása igazságos volt. Amivel kivetnivalója van, az az, hogy nem védhette meg magát. Gondolkozik azon, hogy jogi útra terelje az ügyet, az ügyvédei szerint jók az esélyei is, de hozzátette, „nem akarok ártani senkinek, elbasztam, együtt kell élnem a következményekkel”.

lmbt végre felszólal

A saját ügyét könnyen és gyorsan elsimító lmbt is megszólalt a Dexertonak. Tette ezt azért, mert ukránként aggódik, hogy itt lesz-e még köztünk holnap is, így nem érdeklik a következmények. Elmondása szerint azért nem beszélt korábban az esetéről, mert nem akarta megzavarni az ESIC-et vagy rombolni a róluk alkotott képet, miközben igyekeztek felderíteni a coach bugokat. De az ESIC legutóbbi húzásai, azaz peacemaker, zakk és hally felfüggesztése, majd előbbi két edző visszaengedése után már nem tudta tovább nézni az eseményeket.

Az ukrán edző elmesélte, hogy amikor 2020 augusztusában beszédtéma lett a coach bug, akkor emlékezett rá, hogy már találkozott vele. A forZe menedzsere segített neki megtalálni, mikor is futott bele (2015-ben a HellRaisersnél), majd szeptember 5-én megkereste az ESIC-et. Öt nappal később válaszoltak neki, azt mondták megvizsgálják, de aztán teltek a hetek és nem történt semmi.

Szeptember 27-én újabb válasz érkezett, ekkor tudta meg, hogy azonnali hatállyal eltiltják és 12 órát kap a bejelentés előtt arra, hogy írjon egy nyilatkozatot. „Azt írták nekem, hogy a nyomozás azután indult, hogy kitiltottak, mert nem volt elég erőforrásuk. Mármint, mi a franc? Ha nincs elég erőforrásod, csináld rendesen, lépésről lépésre. Először nyomoznod kell, utána büntethetsz meg embereket nyilvánosan.” – mondta Rejin. Végül azért engedték el a büntetését, mert a bizonyítékok szerint nem ült a gépénél az edző, amikor észrevette a bugot, azonnal lelépett a szerverről és admin segítségét kérte.

Lmbt másik problémája az ESIC-kel az eltiltásaik időzítése. Amikor ő kapot bant, akkor pont a Major-selejtezők következtek. Amikor peacemaker, zakk és hally kaptak felfüggesztést, három nap volt hátra a PGL Major Antwerpenig, a felállásokat már zárolták. „Nem állhatsz elő három nappal az esemény előtt a bizonyítékkal. Mégha örök eltiltást is kapnak azok az edzők, a szervezetek készen állhattak volna az edzőcserére és a csapatok normálisan dolgozhattak volna tovább. Ez nem normális, hogy a szezon legnagyobb versenye előtt állsz elő a bizonyítékkal, pláne, ha már jó ideje nálad volt” – mondta lmbt.

Borítókép: HLTV

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!