Jobbnál jobb játékosok igazolhatóak ingyen, mégsem kellenek senkinek

Jobbnál jobb játékosok igazolhatóak ingyen, mégsem kellenek senkinek

Az átigazolási szezonokban gyakran felmerülnek olyan nevek is, akik csapat és szerződés nélkül tengetik az életüket – nem idén.

A nyári átigazolási szezon kellős közepén vagyunk, két hét múlva indulnak az RMR-selejtezők. A pletykák és a riportok alapján nagy mozgolódás várható ezúttal is, de a legfontosabb bejelentések még váratnak magukra. Akikről viszont egyáltalán nem hallani, pedig minden ilyen időszak során felmerülnek, azok a free agentek, azaz ingyen igazolható játékosok. Jelenleg is jó hosszúra nyúló listát böngészhetünk ilyen nevekkel tele, köztük sztárokkal, veteránokkal és elfeledett, elkallódott tehetségekkel. De mégis kik a legizgalmasabb játékosok közülük? És ami még fontosabb, miért nem kellenek senkinek?

Bubzkji

Kezdjük is az egyik, de talán a legérdekesebb névvel, Bubzkjival. A dán játékosnak volt egy pokoli éve az Astralisnál: bármilyen jól is játszott, valami borzalmas bűnöket követhetett el, hogy úgy bánjanak vele, ahogyan. De mindezen túllépve megszabadult az év elején a béklyótól és szabadon igazolhatóvá vált. Márciusban még azt nyilatkozta, hogy szeretne visszatérni, kapott is megkereséseket, de ezekben nem látott potenciált, ezért kivár a Major utáni átigazolási időszakig. Nos, az most van, Bubzkji neve pedig csak a dán TV2-ben tűnik fel legfeljebb (ahol CS:GO-elemzőként dolgozik), nem a legfrissebb riportokban.

A probléma nem a tehetsége, az megvan, ezt nagyon jól tudja mindenki, hanem az elérhető helyek. Az Astralisban – papíron – el tudnánk képzelni őt, de oda egészen biztosan nem menne vissza a történtek után. A Heroicnak nem kell most. És akkor mondjon valaki még egy dán csapatot, ahová érdemes menni! Ha a nemzetközi mezőnyt nézzük, a Vitality jobban jár Spinxszel. Talán az ő helyét átvehetné az ENCE-ben. Bár oda egy másik szabadon igazolható játékos, snax is pályázhat – remélhetőleg csak rövidtávon. De ezen kívül nem nyílt olyan lehetőség, mint amire ő fél éven át várhatott, ezért most sem fog menni sehová.

Smooya

A fnatic tavasszal menesztett brit AWP-séről minden átigazolási szezonban értekezünk lassan. Oké, az Into the Breach nevű mixben játszadozik, de ez sehol sincs egy komoly szervezettel megtámogatott projekthez képest, nem is ez a cél. Valamint végigmehetnénk a szokásos „smooya toxikus és gyerekes” vagy „smooya nem elég jó ebben és abban” pontokon, mint azt már tették oly sokan az évek alatt. Ehelyett inkább nézzük meg azt, hogy milyen, ennél sokkal praktikusabb oka van annak, hogy fel sem merült a játékos neve ebben a szezonban. Kinek kell AWP-s? Nyilván angolul beszélő csapatot kell keresni és ez szűkíti a kört, de jelen állás szerint sem tengeren innen, sem tengeren túl nem kell senkinek ebbe a pozícióba új ember. Vagy ha mégis lenne oka egy cserének bárhol, nagyjából lehetetlen lenne faarccal smooya nevét válaszolni a problémára, mert nem jelentene akkora fejlesztést, mint amennyi gonddal járhat. Tehát nem arról van szó, hogy smooya nem kell senkinek, hanem arról, hogy smooya kaliberű AWP-s nem kell.

AZR

Az ausztrál irányító is abban a cipőben jár, mint a többiek. Az EXTREMUM feloszlása óta csapat nélkül a következő lehetőséget váró AZR tapasztalt irányító, efelől nincs kétség. De kinek kell most új irányító? A G2 és az EG az első nevek, amelyek felmerülnek. Mindkét esetben ismertek már a riportok, hogy kik jöhetnek, tehát nem mondhatjuk, hogy tényleg szabadok a helyek, ez legfeljebb technikailag igaz: a G2 HooXit igazolhatja le, az EG pedig a kazah neaLaNnal tárgyal.

Jobb opció bármelyiküknél AZR? Valószínűleg igen. HooXihoz képest nagyobb a tapasztalata, ami mindenképp plusz. Ráadásul Dániában is él jelenleg, tehát nem lenne nagyobb kihívás játszatni őt, mint HooXit. Nem is tartozik az autoriter irányítók közé, XTQZZZ-zal és a többiekkel is kijönne. Nem okozna gondot az ego, mint vélhetően Aleksib esetében történt. Továbbá van tapasztalata jks-szel. Mindezek ellenére inkább HooXit választotta a G2, bizonyára azért, mert Antwerpenben nagy sikert ért el a CPH Flames a kezei alatt. Ami pedig az EG-t illeti, egyértelműen jobb választás AZR, de ott problémás lehet az is, hogy szeretne-e Amerikában élni újra vagy sem. Illetve az EG-menedzsment inkompetenciája sem túl vonzó ajánlat.

f0rest és a volt Dignitas

A 34 éves f0rest továbbra sem kívánja szegre akasztani az egeret, hiába szűnt meg a nyugdíjasotthonként operáló CS:GO divízió a Dignitasnál. Legutoljára a fnaticban láthattuk beugróként a svéd legendát, a körülményekhez képest egész jól teljesített. A képességek tehát még ottvannak, a motiváció már más kérdés, hiszen családos ember. A probléma viszont inkább az lehet, hogy mégis ki akarna egy, a karrierje végén lévő játékost a csapatába most, amikor megannyi fiatal kerül elő például az akadémiákon keresztül? A válasz egy nagyon magabiztos senki sem lesz erre a kérdésre tőlünk. Ugyanez igaz a Dignitas többi, idősebb játékosára, így fribergre és Lekr0ra is. Hacsak nem együtt folytatják valamilyen úton, akkor ez ennyi volt a számukra.

A Teles-ikrek (és kngv)

HEN1 és LUCAS1 smooyához hasonlóan mindig ezen a listán kötnek ki valahogyan. LUCAS1 esetében még érthető is, a családon belüli tehetség igencsak egyenlőtlenül oszlott el – ezért is játszanak folyton együtt. A tehetség azonban nem minden, HEN1 is a partvonalon találta magát, amikor a 00Nation létrehozta a „szupercsapatot” a GODSENT játékosainak leigazolásával. A Teles-ikrek kNgV-hez hasonlóan egy olyan csónakban eveznek, ami nagyjából esélytelen, hogy valaha is ki fog kötni. Igaz, kNgV még bízik a végső sikerben és próbálkozik az O Planot márkává varázsolni – ez egyelőre annyira jó, hogy így nincs a free agentek között Liquipedián, pedig az. Ez a trió elért arra a pontra, ahol már senki sem akar velük játszani Brazíliában. Csak azért emlékezünk meg róluk most is, mert a tehetségük (HEN1 és kNgV esetében legalábbis) vitathatatlan – a karriertervezésük viszont borzalmas. HEN1 mégiscsak kapott egy lehetőséget, méghozzá az MIBR-ban a riportok szerint, ahol a távozó chelo helyét veheti át. LUCAS1 és kNgV viszont aligha lesznek ennyire szerencsések ebben a szezonban.

Az átigazolási időszak legfrissebb hírei egy helyen

Borítókép: ESL
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!