A CoD körüli Microsoft-Sony dráma éppen most kezdte meg az 1000. epizódját

A CoD körüli Microsoft-Sony dráma éppen most kezdte meg az 1000. epizódját

A Microsoft a New York Timesnak elmondta, hogy november 11-én ajánlotta fel a 10 éves szerződést a Sonynak. A Sony nem kívánta kommentálni az állítást.

Újabb fejezetéhez érkezett a Sony és a Microsoft közötti ellentét az Activision Blizzard felvásárlása körül. A több, mint 68 milliárd dolláros üzletet rengeteg ország (16) hatósága vizsgálja, zöld utat pedig eddig csak Szaúd-Arábia és Brazília adott, valamint hamarosan Szerbia is megteheti ezt. Azonban például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nem, akiknek elég nagy ráhatása van a történésekre. A vita középpontjában a Call of Duty áll. Ugyanis a Sony aggódik amiatt, hogy a franchise akkora rajongóbázissal rendelkezik, hogy annak már komoly platformválasztó szerepe van. Véleményével nincs egyedül, aggodalmukat osztja az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) is. Márpedig attól tartanak, hogy a felvásárlást követően PlayStationön nem lehet majd a jövőben CoD-ozni. A Microsoft is nyilván próbálja minél jobban kisajátítani a piacot, így többnyire olyan ajánlatokkal bombázzák a konkurenciát, ami viccnek is gyenge. Ilyen volt a legutóbbi is. 

Szeptemberben az Xbox-főnök Phil Spencer azt mondta, hogy a Microsoft elkötelezte magát amellett, hogy a Sony és az Activision jelenlegi megállapodásának lejárta után "még néhány évig" elérhetővé teszi a Call of Duty-t PlayStationön, ami állítólag a Black Ops fejlesztő Treyarch új játékának 2024-es megjelenését követően jár le. Érezhetjük, hogy ez mennyire nevetséges, a Sonynak érhető módon a legkisebb mértékben sem tetszik az ötlet. A PlayStation főnöke, Jim Ryan, aki a hírek szerint egyenlő feltételekkel és örökre szeretne hozzáférni a jövőbeni Call of Duty-játékokhoz, nyilvánosan reagált, és "több szempontból is elégtelennek" nevezte a Microsoft ajánlatát.

Azóta a brit és az európai szabályozó hatóságok az üzletet érintő kezdeti vizsgálatokat mélyreható vizsgálatokká bővítették, a Microsoft pedig kijelentette, hogy hajlandó engedményeket tenni a Call of Duty-sorozat jövőjét illetően. Múlt héten Spencer azt mondta, hogy nyitott arra, hogy a Sony és a szabályozó hatóságok felé kötelezettséget vállaljon arra, hogy a Call of Duty a jelenleg elfogadottnál hosszabb távon marad PlayStationön. Mennyi az a hosszabb? A hírek szerint 10 év.

Látszólag a 10 éves ajánlatra utalva a Microsoft játékipari vezetője a The Verge Decoder podcastjének nyilatkozott: „Ez az ötlet, hogy olyan szerződést írnánk, amiben benne van az 'örökké' szó, szerintem egy kicsit butaság, de egy hosszabb távú kötelezettségvállalás, amivel a Sony is megelégedne, és a szabályozóknak is megfelelne, egyáltalán nem lenne ellenemre."

Azonban a nézeteltérés a felek között nem merül ki ennyiben. A Microsoft úgy véli, a Sony félrevezeti a hatóságokat. A CMA döntésére reagálva azt mondták, megalapozatlanok a szabályozó hatóság aggályai, és azt állították, hogy a Sony panaszait a megfelelő szintű kritikai felülvizsgálat nélkül fogadta el. Most pedig azzal vádolták meg a Sony-t, hogy félrevezette a szabályozó hatóságot, és a New York Times-nak úgy nyilatkoztak, a Sony túlértékelte a Call of Duty fontosságát az életképessége szempontjából. Továbbá azt állítják, az Activision Blizzardra valójában a mobilos játékok miatt van szükségük. Persze a Sony tagadja a vádakat, és visszadobták a labdát, miszerint ismerve a Microsoft múltját, nem áll tőlük távol a piac leuralása. Az ügy tehát még közel sincs lezárva, még sok egyeztetésre van szükség a felek között, kíváncsian várjuk mi lehet az a középút, amely mindkét cég számára elfogadható.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te is PlayStationön játszol a CoD-dal?