Kiderült, mikor érkezhet az új Xbox és az új PlayStation

Kiderült, mikor érkezhet az új Xbox és az új PlayStation

Mivel még csak két éves a jelenlegi generáció, nincs is realitása annak, hogy a közel jövőben érkezzen a következő.

A Sony és a Microsoft az új konzolok lehetséges megjelenési dátumáról beszélt a szerdán közzétett nyilatkozatokban, amelyek az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) által az Activision Blizzard tervezett Microsoft-felvásárlásával kapcsolatban folytatott vizsgálat részeként kerültek nyilvánosságra.

A CMA ugyanis aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a 68,7 milliárd dolláros üzlet milyen hatással lehet a PlayStation versenyképességére, mivel a fúzióval a Microsoft tulajdonába kerülne a Call of Duty-sorozat. „Ez a hatás valószínűleg különösen a következő generációs konzolok megjelenésekor lesz érezhető, amikor a játékosok új döntést hoznak arról, hogy melyik konzolt vásárolják meg" – írja a szabályozó hatóság. A Sony és a Microsoft egyaránt 2020 novemberében dobta piacra jelenlegi generációs konzolját, a PS5-öt, illetve az Xbox Series X/S-t. Tehát az 1000. fejezet után itt az 1001., ugyanis a Microsoft természetesen ezzel a nyilatkozattal sem ért egyet.

A CMA aggályaira adott válaszában a Microsoft azt mondta, hogy a konzolok következő generációja még sok évnyi távolságra van, és azt állította, hogy az Activision-üzlet bármilyen hatása erősen spekulatív. A felek [a Microsoft és az Activision] nem vitatják, hogy a játékosok egy része valószínűleg átértékeli a döntését a konzolválasztással kapcsolatban. De azt is megjegyzik, hogy ez egy olyan esemény, amely csak körülbelül nyolcévente fordul elő. Tehát a következő új konzolgeneráció megjelenése legkorábban 2028 őszén várható. A Sony eközben azzal érvel, hogy nagyon is reális a veszélye annak, hogy a Microsoft Xbox-exkluzívvá teszi a Call of Duty-t, míg riválisa azt állítja, hogy kevés üzleti ösztönzője van erre. Azt, hogy hol van a pontos igazság, nem tudhatjuk, de abban szinte biztosak lehetünk, hogy mindkét cég erősen eltúlozza a dolgokat, hogy minél kedvezőbben jöjjön ki a helyzetből.

A Microsoft közleménye azt is megerősíti, hogy olyan szerződéses ajánlatot tett a Sony-nak, amely szerint a Call of Duty "legalább 2027 végéig" maradna PlayStationön is (mivel a Microsoft a CMA-nak adott nyilatkozatot, a vállalat azt állítja, hogy 10 évre szóló Call of Duty-ajánlatot tett a Sony-nak). Azonban itt jön a csavar. Elméletben, még ha a Microsoftnak 2027 után valóban szándékában állna is eltávolítani a Call of Duty-t a PlayStation platformokról, a Microsoft azzal érvelt, hogy a Sony-nak több mint elegendő ideje van kereskedelmi stratégiájának kiigazítására. Mi szükség van erre, ha nem áll az amerikaiak szándékában a kisajátítás, merülhet fel a kérdés. Nem is ért egyet a Sony, hiszen a két dátum meglehetősen közel van egymáshoz.

„A Microsoft azt ajánlotta fel, hogy az Activision játékai továbbra is elérhetőek lesznek PlayStation konzolon, ám csak 2027-ig. Mire a SIE piacra dobja PlayStation konzoljának következő generációját elveszítené a Call of Duty és más Activision-játékokhoz való hozzáférést, ami rendkívül sebezhetővé tenné a fogyasztói váltással és a versenyképességének későbbi romlásával szemben" – írta a Sony. Hozzátették, „Még ha feltételeznénk is, hogy a SIE-nek meglenne a képessége és az erőforrásai egy, a Call of Dutyhoz hasonlóan sikeres franchise kifejlesztésére, sok-sok évbe és dollármilliárdokba kerülne a Call of Duty kihívójának megteremtése - és az EA Battlefield példája azt mutatja, hogy bármilyen ilyen erőfeszítés több mint valószínű, hogy sikertelen lenne." Ebből tehát arra következtethetünk, hogy a következő PlayStation is 2028 körül szerepel a Sony tervei között.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



A következő generációból melyiket tervezed megvenni?