Bobby Kotick ismét megszólalt a Microsoft és az Activision-Blizzard üzlete kapcsán

Bobby Kotick ismét megszólalt a Microsoft és az Activision-Blizzard üzlete kapcsán

Gondja van az FTC-vel és a Sonyval is.

A Microsoft féle Activision Blizzard felvásárlás egy hatalmas üzlet, ami méretéből fakadóan borzasztóan lassan zajlik végbe. A Sony panaszkodik, a versenyhivatalok vizsgálódnak, a Microsoft igyekszik megvédeni magát és a szándékait. Az ügy nagyon szövevényes és sokszereplős, az iparágban már sok külső szemlélő is elmondta a vele kapcsolatos véleményét. Most egy másik érintett állt ki a nyilvánosság elé, méghozzá az Activision Blizzard CEO-ja, Bobby Kotick.

Mivel a Microsoft által az Activision Blizzard tervezett felvásárlása továbbra is szabályozási ellenállásba ütközik, a kétes hírnevű cégvezető is megszólalt, hogy megvédje az üzletet. A Fox Businessnek adott új interjújában elmondta, hogy a szabályozó hatóságok azért vonakodnak jóváhagyni az üzletet, mert nem ismerik a videójáték-ipar működését, és utalt arra, hogy a valódi versenyellenes behemót a piacon nem a Microsoft, hanem a Sony.

„Azt hiszem, most azt tapasztaljuk, hogy a szabályozóknak nagyon kevés tapasztalatuk van az iparágunkkal kapcsolatban. Valószínűleg sok konszolidációra kerülhet sor idővel. Ez egy rendkívül széttöredezett iparág, és ma a domináns szereplők a japán és kínai vállalatok. Úgy gondolom, ahogy kezdik megismerni az iparágat, rájönnek, hogy ez alaptalan aggodalom. Kezdjük azzal, hogy 'Mi is az a Call of Duty?'. Ez egy katonai szimuláció, amely a történelem során szerzett katonai tapasztalatokon alapul. Ebben az ötletben nincs semmi védett. Ha például a Sony [a] katonaságon alapuló játékokat akarna készíteni, akkor van egy filmstúdiójuk és egy könyvtárnyi televíziós műsoruk, amelyek mind ihletet adhatnak. Ilyen például most a The Last of Us is, ez a fantasztikus új sorozat, amely az HBO-n fut. De ezt a programot az alapoktól kezdve egy videójáték alapján hozták létre. Szóval óriási a verseny. Azt hiszem, amikor a szabályozók kezdik ezt megérteni, akkor valóban másképp fognak gondolkodni erről az ügyletről.”

Nem ez az első alkalom, hogy a The Last of Us sikere felmerül a Microsoft-Activision üzletről szóló vitákban: januárban Lulu Cheng Meservey kommunikációs vezető a Twitteren azt mondta, hogy a sorozat sikere tükrözi a Sony tehetségének és erőforrásainak mélységét „a játék, a tévé, a filmek és a zene területén”, és azt bizonyítja, hogy „jól meglesznek az FTC védelme nélkül is”. Kotick ráadásul erősen utalt arra is, hogy a Sony nem aggódik annyira a CoD jövője miatt, mint ahogy azt nyilvánosan mutatja.

„A Sony nem áll velünk szóba. Sőt, nem is válaszolnak a hívásainkra. Azt hiszem, az egyik dolog, ami meglepő számunkra, hogy ez az az időszak, amikor normális esetben a jövőről és a partnerség új lehetőségeiről kellene beszélgetnünk, erre ők egyszerűen nem válaszolnak a telefonhívásainkra. Így nem vagyok olyan biztos benne, hogy olyan értékesek vagyunk-e, mint amilyennek talán a szabályozó hatóságoknak mutattak minket” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy nem a Sonynak kellene aggódnia azért, hogy nem tudja tartani a lépést a versenyben, hanem nekik, mert valójában a japánok vannak óriási előnyben. Ezért is van szükség arra, hogy az üzlet létrejöjjön.

„A különböző cégek már évek óta próbálkoznak videojáték-adaptációk készítésével, ám idáig nem nagyon jártak sikerrel. Ez a Sony egyik óriási versenyelőnye, hogy televíziós és filmes képességekkel, valamint ezzel a gazdag szellemi tulajdonú könyvtárral rendelkezik. Így képesek voltak olyasmire, amire más cégek nem. Szerintem azért sikerült nekik, mert a játékot készítő fejlesztő cégnél egy rendkívül tehetséges csapat dolgozott, amely valóban ki tudta használni a Sony erőforrásait. Ez az, amivel nekünk és a Microsoftnak versenyeznünk kell – és a Microsoftnak nincs filmstúdiója, nincs filmkönyvtáruk, nincs televíziós részlegük, nincs zenei részlegük, amely szerintem 35-40%-os piaci részesedéssel rendelkezik a zeneiparban. [A Sony] mindezeket az eszközöket olyan egyedi módon tudja felhasználni, amire a Microsoftnak nincs lehetősége” – fogalmazott Kotick.

A CEO egész idáig eléggé csöndben volt a felvásárlással kapcsolatban, ami tükrözheti a Microsoftnál és az Activision Blizzardnál a felvásárlás sorsával kapcsolatos növekvő aggodalmakat. Egyelőre még egyik nagy szabályozó hatóság sem hozott végleges döntést, de az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete nemrég jelezte, hogy kész ellenezni az üzletet, hacsak az Activision Blizzardot nem bontják fel a fúzió előtt - mondjuk a Call of Duty üzletág teljes kiválásával, ami viszont teljesen meghiúsíthatná az üzletet. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!