Veszélyben a mongol csoda? Letartóztatták az IHC alapítóit!

Veszélyben a mongol csoda? Letartóztatták az IHC alapítóit!

Sokakat meglephet, hogy az IHC eredetileg egy kriptovaluta. Ami viszont nem meglepő, hogy az ezzel kapcsolatos problémák gyors véget vethetnek az egyik legizgalmasabb feltörekvő CS:GO csapat karrierjének.

Az IEM Katowice egyik legizgalmasabb sztorija kétségkívül a mongol IHC tündérmeséje volt. Az ázsiai régió legjobbjai megverték a paiNt, a FURIAt és a Cloud9-t is a lengyel városban, ezzel biztosították helyüket a HLTV top 20 környékén. A következő hónapok pedig még izgalmasabbnak ígérkeznek: játszani fognak az ESL Pro League-en, az IEM Brazília kvalifikációin és jó esélyük van kijutni a Majorre is a regionális selejtezőjükről. Azonban a mongol napsütést most sötét fellegek burkolták be, ugyanis az IHC három alapítóját is letartóztatták a napokban.

Sokan lehet nem tudják, hogy az IHC nem egy 2000-es évekbeli olcsó telefonokat gyártó céget takar – bár úgy hangzik –, hanem egy kriptovaluta. Az Inflation Hedging Coin (magyarul inflációs fedezeti érme) a weboldaluk szerint azt ígéri, hogy „ez nem egy újabb spekulatív kriptovaluta támogatás nélkül” és saját blockchain tárcát, valutaváltót, befektetési alapot kínálnak Mongóliában. Az IHC mögött álló cég pedig egy úgynevezett „decentralizált független szervezet”, de inkább ne merüljünk el ennél jobban az „algokráciák” és egyéb hókuszpókuszok világában, mert még megjelenik pár crypto bro a végén és abban nem lesz köszönet. Lényeg a lényeg, a mongol hatóságok és a megkárosított polgárok nem igazán értettek egyet az IHC-val az üzleti kinyilatkoztatásuk valóságalapjáról.

A mongóliai székhelyű, de angol nyelvű UB Post cikke szerint az IHC három alapítóját február elsején éjjel tartóztatták le a helyi hatóságok. Erre azután került sor, hogy az IHC-t használó polgárok mongol tugrikban tíz és százmilliókat veszítettek, majd feljelentést tettek ellenük – a vád hűtlen kezelés, pénzmosás és piaci manipuláció. A rendőrök házkutatást végeztek az alapítók otthonában, valamint az IHC irodáiban is. A helyi szabályozó szervek szerint az IHC a piaci teljesítménye alapján nem felel meg a biztonsági és pénzügyi sztenderdeknek, amit elég egyértelműen jelez az is, hogy a 2021-es alapítása óta a teljes értékének 96,48%-át veszítette el az IHC. Tehát nem igazán szolgált rá az IHC az „inflációs fedezetet” ígérő nevére sem.

Az e-sport világában ez a hír leginkább az IHC CS:GO csapatanák katowicei teljesítménye miatt mutat rosszul. A mongol csapat nem várt magabiztossággal tette le névjegyét az asztalra ezen a tornán, ellenfeleik is sorra dícsérték őket. A következő hónapokban pedig még többször láthatnánk őket a világ legjobbjaival küzdeni, miközben az ígéretes játékuk miatt egyre több embert érdekelnek. De a hányattatott régióból történő kitörésük gyorsan kifulladhat a megfelelő támogatás nélkül. Az IHC-nak aligha az a legnagyobb problémája a fenti vádak mellett jelenleg, hogy néhány fiatal e-sportoló el tud-e utazni Máltára vagy Párizsba, megkapják-e a fizetésüket, tudnak-e gyakorolni.

Az IHC Esports nem kommentálta még a helyzetet, ahogyan a játékosaik sem, de nehéz elképzelni, hogy nem lesz a történteknek hatása rájuk nézve. 

Borítókép: HLTV/brcho
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!