Perli az amerikai Igazságyügyi Minisztérium az Activision Blizzardot

Perli az amerikai Igazságyügyi Minisztérium az Activision Blizzardot

Az ActiBlizzt a csapatok jelentették fel, szerintük az ársapka jogtalanul bünteti a csapatokat és játékosokat.

A Call of Duty League és az Overwatch League csapatai hétfőn adtak be egy keresetet az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának a columbiai területi bíróságon az Activision Blizzard ellen. A kereset szerint az ActiBlizz által nemrég bevezetett "competitive balance tax" jogellenes, valamint sérti a játékosok és a csapatok érdekeit.

A kompetitív egyensúly adó arra irányult, hogyha a egy játékos fizetése az Activision Blizzard által meghatározott összeg fölé megy, akkor a csapatoknak büntetést kellett volna fizetnie. Ez azonban túl megszorító volt a szervezetekkel szemben, valamint akár visszaéléseket is eredményezhetett volna. Az US Department of Justice is ezt gondolta, az ActiBlizz pedig nem akart erősködni, megegyezésre jutottak a Minisztériummal. A keresetben és a megegyezésben is hivatkoztak arra, hogy az Overwatch és a Call of Duty mögött álló cég 2021-ben jelentette be, hogy nem akar fizetési sapkát bevezetni, a competitive balance tax pedig gyakorlatilag ide vezetett volna. A megállapodást még egy szövetségi bírónak ellenjegyeznie kell, azonban az Activision ismét beleegyezett abba, hogy semmilyen limitet nem tesz az e-sportolók fizetésére.

A megállapodás bejelentése után az Activision Blizzard egy szóvivője nyilatkozott a VideoGamesChronicle-nek, és elmondta, hogy az Activision Blizzard Esports elköteleződött amelett, hogy az e-sport ipar egy vezető szereplője legyen. Az OWL és a CDL indulásakor karrierutakat szerettek volna biztosítani a feltörekvő játékosok számára, minimálbérrel és kötelező juttatásokkal. Azonban ligaként is gondolkozniuk kellett, a competitive balance tax (ami szerintük még mindig nem volt jogellenes) pedig a versenyképességüket szolgálta volna. Emellett azt is gondolják, hogy az adó nem befolyásolta a játékosok fizetését - annak ellenére, hogy ez volt a célja. A közlemény végén azonban természetesen elhangzik az, hogy az ActiBlizz mindig a játékosok érdekeit tartja szemelőtt.

A competitive balance tax jogellenessége viszont tényleg vitathatatlan, és az Activision hozzáállása is kérdőjeles számomra: ha már két éve kimondták, hogy nem akarnak fizetési sapkát, akkor miért vezettek be egyet más néven?


AZ ELMÚLT HETEKBEN ÚJ MINISOROZATUNK INDULT, AMIBEN A METAVERZUMMAL, AZ NFT-JÁTÉKOKKAL ÉS A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIÁVAL FOGLALKOZUNK, NE MARADJ LE EZEKRŐL SEM!

Kövess Minket!