IEM Rio: Beérett a francia-dán házasság, bajnok a Vitality!

IEM Rio: Beérett a francia-dán házasság, bajnok a Vitality!

Két héttel a Párizs Major előtt jól néz ki a Vitality csapatjátéka, dupreehtől apEXig bárki képes csodákra az IEM Rión látottak alapján. De vajon képesek lesznek ezt a teljesítményt fenntartani az év legfontosabb versenyén is?

Véget ért az IEM Rio, az utolsó jelentős torna az utolsó CS:GO Major előtt – kezdjük szokni, hogy a következő hetekben nagyon sok „utolsó” lesz. De tudjátok ki nem lett utolsó? A Vitality! Akik tegnap este legyőzték a világ egyik legjobbjának tartott Heroicot, ezzel behúzva a trófeát, a pénzt, az örök dicsőséget és az első strigulát az Intel Grand Slam legújabb szezonjában.

A Vitality útja a fináléig minden volt, csak unalmas nem. Bo1-ben, hosszabbításban kaptak ki az OG-tól a riói nyitómeccsükön, tehát az alsó ágról kellett visszakapaszkodniuk. Ehhez 2-0-ra legyőzték az MIBR-t és a FaZe-t – utóbbi ellen éppen csak elkerülték a 3. pályát. A rájátszásba érve a BIG-et könnyen leszerelték, hogy aztán az elődöntőben összefussanak egy Cloud9-nal, aminek nem volt veszítenivalója. Ezen a mérkőzésen körökre voltak apEXék a kieséstől, mégis visszatáncoltak a szakadék széléről és összetörték nafany kompániáját. Mígnem végül az elmúlt idők legtöbb döntőjét játszó csapata, a Heroic várta őket egy Bo3 fináléban.

Nagyon fontos volt a döntőhöz érve ez a tény, hogy Bo5 helyett Bo3 volt a formátum. Ugyanis a Heroic Anubison kívül mindenhol képes nyerni vagy legalább akkora fejfájást okozni, hogy aztán pár egyéni teljesítménnyel átlépjék a célvonalat. Ezzel szemben a Vitalitynek több olyan pályája is van, ahol hézagos a játékuk, mint például Overpasson és Nuke-on – ráadásul pont a Heroic mutatott rá erre az elmúlt három hónapban. Azonban a Bo3 formátum nagyon jó esélyt adott a Vitalitynek, hiszen a problémásabb pályákat lényegében elkerülhették tegnap. Viszont egy Bo5-ben fixen előkerültek volna ezek és akkor a Heroic kigrindolhatta volna a finálét ellenük még akkor is, ha egy-két pálya félremegy.

A vétóban ennek megfelelően Vertigo, Inferno és Overpass lett a befutó. Utóbbi pedig csak akkor került volna elő, ha nem fejezik be két pályán a meccset apEXék, tehát amit ki hozhattak ebből, azt sikerült. Vertigon egy domináns Vitalityt láthattunk az első körökben, egészen 7-1-ig mentek el, mire a Heroic felvette a fonalat. Igaz, amikor ez megtörtént, akkor igen meggyőző volt, de a félidő végére a 8:7-es T-oldali vezetés bőven kielégítő volt a francia-dán-izraeli ötösnek. A térfélcserét követően a Heroic egy szép pisztolykörrel átvette a vezetést és 10:8-ig tudtak elmenni, mire a Vitalitynek lett válasza. Az első teljes vásárlástól kezdve viszont egészen áttörhetetlenné vált apEXék védelme: Magisk A-n, dupreeh B-n hozta a fontos multifrageket, Spinx többször megkerülte a támadókat, ZywOo pedig ott segített, ahol tudott. Így végül 16:13-ra nyerték meg a pályát, jöhetett Inferno.

Infernora érve egyik csapat sem érezhette magát biztonságban: a Vitalitynek azért kellett aggódnia, hogy befejezzék két pályán a döntőt, hogy elkerüljék Overpasst, a Heroicnak pedig azért, mert vesztésre álltak és Vertigon el volt tűnve a kulcsfigurájuk, jabbi. Azonban megnyugvást csak az egyik csapat kaphatott, a Vitality pedig ennél jobban nem is érezhette volna magát, hiszen 10:5-re nyertek az egyre inkább T-oldalivá váló Inferno védőiként!

A veszély ugyan nem múlt el teljesen, mert a fordulás után a Heroic még képes volt egyenlíteni 11:11-nél, de a nem egyszer szerencsés körök egyike felébresztette a Vitalityt. Amikor cadiaN belőtte 2v2-ben egy golyóval a még életben lévő T-ket, akkor úgy döntöttek apEXék, hogy ideje lesz tempót váltani: a következő körökben elképesztő sebességgel mentek be A-ra, a Heroic köpni-nyelni nem tudott. Az utolsó döfést pedig Spinx vitte be, aki 1v2-ben maradva tökéletes időzítéssel dobott molotovot a bombára, majd lelőtte a visszafoglaló védők mindegyikét. Ennek köszönhetően a Vitality 16:12-re húzta be a második pályát és 2-0-ra a szériát, ezzel megnyerve az IEM Riót.

Borítókép: HLTV/theMAKKU

Kövess Minket!