„A cél a világbajnokság dobogója” – interjú a Magyar Dota 2 Válogatottal

„A cél a világbajnokság dobogója” – interjú a Magyar Dota 2 Válogatottal

Vajon sikerül-e megismételniük a tavalyi bravúrt? Ismerjétek meg egy kicsit jobban hazánk bronzérmes Dota 2 válogatott együttesét.

2022-ben nagyszerű eredményt sikerült felmutatnia a Magyar E-sport Válogatott Dota 2-es különítményének, miután az Európa-bajnokságon a harmadik helyig meneteltek hazánk fiai. Nem mindennapi sikerélmény ez kishazánknak és ez is bizonyítja, hogy nagy lehetőségeket rejt magában a Magyar E-sport Válogatott a nemzetközi porondon. Ennek a teljesítmények köszönhetően pedig elnyerték az Év MOBA csapata díjat az idei Év E-sportolója gálán. 

A legjobb hír, hogy idén ismét megrendezik az IESF World Esports Championshipset, amelyre az előző esztendőkhöz hasonlóan a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) az IESF-hez való kapcsolódása nyomán csapatokat delegálhat. 2023-ban Románia, Jászvásár ad otthont a XV. IESF e-sport világbajnokságnak, ahol az egyes nemzetek válogatottjai öt játékban bizonyíthatják, hogy ők a legjobbak! 

Az elmúlt hónapokban már volt néhány felkészülési mérkőzése a csapatnak, melyeken a csapategység magasabb szintre emelése volt a cél, hiszen április végén befutott a 7.33-as frissítés, ami alapjaiban változtatta meg a metát. A stratégiát és a taktikát tehát ehhez mérten kell kidolgozni. A rövid pihenőt követően a játékosok és a stáb neki is látott a felkészülésnek, és a következő hetekben intenzív edzései lesznek a csapatnak, hogy majd a június 17-23. között megtartott európai regionális selejtezőben kihozhassák magukból a legjobbat és a vb-s részvételért érő helyért küzdhessenek.

Elcsíptünk Benedek "Zen" Dánielt, a Magyar Dota 2 Válogatott edzőjét és kikérdeztük, hogy mi a helyzet most a csapat háza táján, kikből épül fel az együttes és mit kell róluk tudni, illetve mi a véleményük a 7.33-as frissítésről.

Ezúton szeretnénk gratulálni nektek, hiszen ti nyertétek meg a K&H Az Év Esportolója gála 2022 eseményén az Év MOBA csapata díját. Keményen megdolgoztatok érte. Mit gondoltok, ez már jelen annak, hogy az elmúlt egy évben valóban előrelépett a Dota 2 hazánkban?

„Köszönjük szépen a gratulációt! Valóban óriási megtiszteltetés volt megnyerni az Év MOBA csapata díjat az Év E-sportolója gálán 2022-ben. Az eredményünk azt mutatja, hogy a Dota 2 tényleg előrelépett hazánkban az elmúlt év során. Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk ennek az emelkedésnek.”


Forrás: Magyar E-sport Szövetség

Mutasd be kérlek kicsit a csapatot. Ki milyen pluszt ad a válogatottnak, ha egy két szóval kellene jellemezni?

„Csapatunk igazán sokoldalú egyénekből áll, akik készen állnak felvenni a versenyt idén is mind európai, mind világviszonylatban. A csapat 5 core tagja a következő:

Tarjáni Dominik “Drizzt”, a Sakk Mester: Aki akárcsak sakkban, a játékban is a makrojátékot nézi elsődlegesen és 2 lépéssel az ellenfél előtt jár, remek support játékos!
Burkus Bence “Solar”, a Sokoldalú Virtuóz: Nem elég, hogy bármilyen szerepben megállja stabilan a helyét, de ezáltal könnyen tud az ellenfél fejével is gondolkodni – a legnagyobb ellenszéllel szemben is stabil játékot prezentál és bármikor lehet rá számítani, mind a gamen belül és azon kívül!
Csáky Gergely “Csaky”, a Kihívások Fürkésze: Mindig keresi a lehető legjobb playt, egy erős ellenfél hozza igazán lázba és ekkor mutatja meg igazán mit tud, egy erőmű mind az 1., mind az 5. pozícióban!
Schöffer Erik “Seriks”, a Midlane Mágusa: Hidakat épít és varázslatos játékokat hoz létre, a csapat legfiatalabb tagja mindig a legjobb formáját hozza! Nem mindig a legbeszédesebb típus, de hagyja, hogy játéka beszéljen helyette!
És végül, de nem utolsósorban,Kaszás Tamás “Lowskill”, a Magyar Bestia: Útját követhettük DPC-n a KSK-tól az Ivy-n át a PuckChamp-ig. Célja, most újra a leaderboard meghódítása és új csúcsok elérése. Stratégiai rálátása a játéka még főzési képességeit is felülmúlják… szerencsére!

Ez az elképesztő csapat tehetséges, alkalmazkodóképes és készen áll arra, hogy újra elhozza a legfrissebb metát! Őket támogatja a support team:

Kosda Bence “Kosdabence”, a Játékintelligencia Guru: Leaderboard pozíciója szerint a hazai 3 legjobb között, mély elemzésekkel és stratégiai ötletekkel segít! A hazai esport kultúra alappillére.
Gezart József “Doedie”, A Support: Mindig mellettünk áll, végtelen energiával buzdítva a teamet – kamerás, kommentátor, rendezvényszervező, szakács és igaz barát!
És jómagam, Benedek Dániel “Zen”, a Mindset Maestro: Metadiktátor, coach és dot connector. Fő erősségem igazából az analitikus gondolkodás és a pontok összekötése. Azon dolgozom, hogy a csapat mentálisan felkészült és csúcsformában legyen, amikor ragyogni kell!”

Tavaly bronzérmet sikerült szereznetek az Európa-bajnokságon. Meg lehet ezt fejelni idén egy még jobb eredménnyel? Mik a 2023-as célok?

„Igen, tavaly nagyszerű eredményt értünk el az Európa-bajnokságon, de mindig törekszünk a fejlődésre és a még jobb eredmények elérésére. Tavaly a VB győzelemre esélyes Ukrajna volt az egyetlen, aki ellen egy küzdelmes Bo3 keretei között vereséget szenvedtünk. A 2023-as évre kitűzött céljaink között a sikeres Európa-bajnokságon való szereplés mellett a VB-n dobogós helyezés elérése a cél.”

Nem változott idén a Magyar Dota 2 Válogatott kerete. Ez gondolom megkönnyíti a felkészülést, hiszen már egy összeszokott csapat vagytok. De hogyan gyakoroltok? Milyen módszerekkel készültek a vb-re?

„Valóban előnyt jelentett, hogy az idei évben változatlan maradt a Magyar Dota 2 Válogatott kerete. Ezzel már egy összeszokott egységet alkotunk, ami megkönnyíti a felkészülést. Eddig pihenés volt, most azonban elkezdődik az intenzív gyakorlási fázis. Itt főként összehangolt stratégiák kidolgozása a fő hangsúly. Emellett aktívan elemezzük más csapatok játékait, és figyelemmel kísérjük, illetve, mint az tőlünk már megszokott, alkotjuk a legújabb trendeket és metát a Dota 2-ben. Az edzéseken, és a bootcampen arra törekszünk majd, hogy a csapatkohéziót, a kommunikációt és az együttműködést tovább erősítsük.”

A felkészülési meccseket tekintve mindenféle eredmény összejött, győzelem Bosznia-Hercegovina ellen, vereség Franciaországtól és döntetlen Észak-Macedóniával szemben. Mennyire sikerült itt felmérni a saját, illetve az ellenfelek erősségeit és gyengeségeit?

„A felkészülési meccseken sok értékes tapasztalatot szereztünk, és lehetőségünk volt megmérkőzni különböző erősségű ellenfelekkel. Ezek a mérkőzések segítettek felmérni mind a saját csapatunk erősségeit és gyengeségeit, mind pedig az ellenfelek játékstílusát és stratégiáit. A mérkőzések azonban még a régi mapon történtek és a 7.33 merőben átalakította a játék egyes pontjait, bár a fundamentumok nem változtak. Úgy gondolom, hogy megfelelő felkészültséggel, s a legfontosabb, hogy jókedvvel bármelyik csapat legyőzhető. Végtére is ez egy játék, mely megmozgatja az agyad, s ha közben jól érzitek magatokat, sokkal erősebb és kreatívabb megoldásokkal tudtok előrukkolni.”

A 7.33 alapjaiban írta át a Dota 2-ről eddig tanultakat. Hogy sikerült alkalmazkodni a sok újdonsághoz? A frissítés mennyiben segítheti az új taktikák előretörését? Teljesen átalakulhat a meta és többen megerősödhetnek vagy pár hét után most is 1-2 domináló csapattal kell számolnunk?

„A 7.33 frissítés valóban sok újdonságot hozott a Dota 2-be, bár erősségünk pont abban rejlik, hogy gyorsan alkalmazkodunk az új változásokhoz. Minden játékosunk nyitott az új taktikák felfedezésére és kipróbálására. Az új frissítés lehetőséget teremtett az új meta kialakítására, és több csapat is megerősödhet ezen újdonságok kihasználásával. A Dota 2 mindig is változékony játék volt, és a változások új stratégiai lehetőségeket nyitnak meg minden csapat előtt. Fontos figyelembe venni, hogy a meta idővel alakul, és több csapat is versenyben lehet a dominanciáért, így izgalmas és kiegyensúlyozott versenyekre számíthatunk a jövőben is. Ahogyan azt a patch elemzésekor is említettem, válasszatok sok lane dominator hőst, s nagyon nem tudtok mellényúlni! Good luck, have fun!”

Kövess Minket!



Gamer szótár