Az új MOUZ debütjével indul az IEM Köln

Az új MOUZ debütjével indul az IEM Köln

Felkészültetek az utolsó nagy CS:GO versenyre?

A Counter-Strike katedrálisa ismét kinyitja kapuit, hogy másfél héten át a világ legjobb csapatait fogadja. Az év várhatóan legizgalmasabb versenyén hatalmasak a tétek, mert a CS2-vel a kanyarban ez lehet az utolsó nagy, epikus verseny a leköszönő játékban. Ezt pedig mindenki meg akarja nyerni, hiszen ki ne akarna felkerülni a CS:GO történelemkönyveinek utolsó lapjaira?

Az IEM Köln idén is a már jól megszokott formátummal – ezúttal klumpák nélkül – érkezik majd. Azaz egy 16 csapatos play-in szakaszból lehet bejutni a főtáblára. Többek között innen fogja kezdeni menetelését a tavaly top 6-ot elérő torzsi és a vadiúj MOUZ, valamint a Párizs Major meglepetései, az Apeks, az Into the Breach és a Monte is. Rajtuk kívül pár nagyobb név, így a Liquid, a FURIA, az Astralis, a NIP, a fnatic és a BIG szintén a play-inben verekedhetnek majd a továbbjutásért. Ám nem lesz könnyű dolga itt senkinek sem, hiszen rengetegen cseréltek két vagy akár három játékost is a nyári szünet alatt. Több felállás most játszhat először LAN-on. Az ilyesmi pedig mindig nehézségekhez, hibákhoz vezet – tudni kell ennek a jó oldalán állni.

A főtáblára meghívott csapatok a tavasszal legjobban teljesítő szervezetek új és régi játékosaiból állnak. Ezek közül öten nyertek az év első felében versenyt LAN-on: a Major és IEM Rio-bajnok Vitality, a BLAST Premier tavaszi finálét megnyerő Heroic, az EPL-t és az Intel Grand Slamet behúzó FaZe, az IEM Katowice győztes G2, valamint az IEM Dallason remekelő ENCE. A Cloud9 és a NAVI a folyamatos rájátszásbeli szereplésekkel, a GamerLegion pedig a váratlan Major döntőbe jutásával vívta ki a helyét a legjobbak között. Ezen felállások többségét aligha kell félteni Kölnben. Talán csak a GamerLegiont, akik elveszítették az irányítójukat és a legjobb játékosukat is a verseny előtti csereberék miatt.

Ezeket olvastad már?

A főtábla viszont csak vasárnap indul, ezért azt egyelőre tegyük félre és foglalkozzunk helyette a play-innel. A holnap, azaz szerdán induló kölni előtornácon több érdekes nyitómeccs is lesz, amit élőben fogunk közvetíteni. Ráadásul ezek közül több esetben is olyan csapatokat láthatunk majd, akik most játszanak először élesben. Például rögtön az első mérkőzésen debütál az új MOUZ. Torzsiék kettőt is cseréltek a nyári szünetben, dextert és JDC-t siuhy és Jimpphat váltotta a kezdőben. Az új játékosok ellenére mégis az lehet a legérdekesebb velük kapcsolatban, hogy torzsi hogyan teljesít majd az új IGL alatt. Vajon agresszívabb és hatékonyabb lesz az elmúlt egy év támogató játékához képest? Remélhetőleg a TheMongolz elleni meccsen megtudjuk! 

Ezután az új fnatic debütjére is érdemes lesz figyelni. Először is azért, mert a MOUZtól érkező dexter miatt mezii végre megszabadult az irányítói munkával járó feladatoktól és mostantól csak a fragelésre kell fókuszálnia. Másodszor, arra is kíváncsiak leszünk, hogy afro hogyan muzsikál az AWP-s szerepben. Afelől nincs kétségünk, hogy nicodooznál jobb lesz – de vajon mennyivel? Sziky ugyan nem volt elragadtatva az új felállástól, de tudjátok mit, adjunk nekik egy esélyt! A Complexity ellen úgyis minden kiderül!

Az Astralis és a Liquid összecsapása is érdekes lehet holnap, miután a dánok igen magabiztosan megverték YEKINDARékat a hétvégén Koppenhágában. Mindkét csapatban van potenciál, ez egyértelmű. Azonban a Liquid a BLAST Premier második felében igen laposnak tűnt, ami aggasztó. Nemrég a kölni mezőny egyik legnagyobb rejtélyének nyilvánítottuk az immáron európai ötöst amiatt, hogy a BLAST első felében mennyivel jobbnak tűntek ahhoz képest, mint amit aztán a FaZe vagy az Astralis ellen műveltek a múlt hétvégén. Szóval hiába Bo1 lesz ez a meccs, azért kíváncsiak vagyunk, hogy tényleg ennyi van csak ebben a Liquidben vagy a dánoknak volt túl jó napja az előző alkalommal?

Végül a FURIA és a Grayhound találkozóját emelnénk még ki, hiszen most debütálnak a brazilok is. A FalleN kegyeiért folyó harcok győztesei nagy reményekkel vágnak bele a szezonba, ebben biztosak lehetünk. Viszont a Grayhound évente egyszer előhúzza azt a meglepetést, ami miatt a világon mindenki átkozza őket és erősen benne van a potenciál ebben a meccsben, hogy így alakuljon. De ha pozitívak akarunk maradni, akkor természetesen a FURIA győzelmét várjuk. Viszont a következő dolgokra árgus szemekkel figyelünk majd közben: hasznos-e arT, ha nem irányít és megér-e FalleN 240 millió forintot? Nyilván nem egy Bo1-ből kell végső választ keresni ezekre. De azért az látszódni fog, ha valami nagyon nincsen rendben a FURIA-nál, ezért több figyelmet érdemelnek. Ahogyan az is, ha esetleg minden klappol és végre hátradőlhetünk.

Az IEM Köln menetrendje

Az IEM Köln 2023 versenyét élőben, magyar nyelven közvetíti az Esport1TV az elejétől a végéig, azaz a július 26-án induló play-intől az augusztus 6-i fináléig. Tartsatok velünk, hogy ne maradjatok le az év várhatóan legjobb tornájáról!

Július 26. szerda
14:30 - MOUZ vs TheMongolz
15:45 - fnatic vs Complexity
17:00 - Astralis vs Liquid
18:15 - Grayhound vs FURIA
19:30 - Felső ági negyeddöntő

Borítókép: ESL

Kövess Minket!



Gamer szótár