Így muzsikáltak az új felállások a BLAST Premier csoportkörén

Így muzsikáltak az új felállások a BLAST Premier csoportkörén

A Bootcamp Premier csoportkörének mezőnyében 12-ből 9 csapat cserélt legalább egy játékost. 

A BLAST Premier csoportköre rendszerint a szünetek utáni első torna a topcsapatok számára. Azonban az évek alatt ez egyre inkább a rendezvényszervező által fizetett edzőtáborrá vált a csapatok szemében, egyre kevésbé számít valódi versenynek a naptárban. Most pedig különösen igaz ez, hiszen rengeteg változás volt az érintett felállásokban. Ráadásul rögtön ezután jön az IEM Köln, amiről sokan úgy gondolják, hogy az utolsó nagy CS:GO verseny lehet a CS2 egyre közeledő megjelenése miatt.

Csak három csapat nem cserélt a BLAST Premier őszi csoportköre előtt. De ahol a játékosokhoz nem nyúltak hozzá, ott is volt némi változás azért: a FaZe az edzői stábját, a G2 a sportpszichológusát, a Heroic pedig a menedzserüket veszítette el az elmúlt hetekben. A maradék kilenc BLAST-partner közül pedig többen is akár két-három új játékossal vágtak bele az év második felébe. Az EG négy játékost, az OG, a NAVI és a BIG hármat, a Liquid és az Astralis kettőt, a NIP, a Complexity és a Vitality egyet cserélt a nyári szünet alatt.

Ha pedig ez sem lenne elég, több együttesnél új irányító lett vagy új nyelvet beszélnek, sőt, egyes játékosok még egészen tapasztalatlanok a tier 1-ben. Akik pedig nem változtattak a felállásukon, azoknak azzal a tudattal kell együttélnie mostantól, hogy sok nagy tehetséget elvittek júniusban a riválisaik és ha ezek az új csapatok esetleg a nyakukra nőnének, akkor jóval kevesebb mozgásterük lesz a korrekciónál. Persze ennek beteljesüléséhez még idő kell. Egy BLAST Premier csoportkör pedig nem árul el mindent, amit tudni szeretnénk az új csapatok potenciáljáról. De azért érdemes megnézni, hogy hogyan is állnak a topcsapatok keretei most, az IEM Kölnre készülődve.

Ezeket olvastad már?

FaZe
Karriganéken látszott, hogy érzelmileg rosszul jött nekik RobbaN távozása a szezon első napjaiban, de a játékukból csak egy ízben hiányzott a svéd mester nyugalma és ezt is nehéz egyértelműen ennek tulajdonítani. Az OG ellen ugyanis magabiztosan nyitott a csapat, de a Liquidtől 2-1-re kikaptak, miután Mirage-on nem találtak rést az amerikai európai pajzson. A második félidőben aztán jött a szokásos FaZe-comeback, csak az utolsó, hosszabbítást érő kört már nem tudták összehozni. Ezután Ancientön még nagyobb pofonba szaladt bele a csapat, 1:14-ről kellett volna visszajönniük, ami teljesen reménytelen volt.

Nem mondjuk, hogy Ancientön segített volna RobbaN hangja egy ilyen félidő után, de Mirage-on biztosan nem ártott volna, ha az első fegyveres körökben ott lett volna a második félidőben, hogy ne 6:15-ről kelljen hegyet másznia a csapatnak, hanem csak 6:13-ról mondjuk. Ezt leszámítva a csapat remekül festett, a visszavágót egész simán megnyerték a Liquid ellen, így kiharcolva a továbbjutást. Kölnben pedig csatlakozik hozzájuk NEO, akivel még ütősebbek lehetnek majd.

Heroic
A dánokról csak nagyon röviden értekezünk, mert hozták, amit vártunk tőlük, lényegében folytatva azt, amit az elmúlt egy évben is csináltak. Egyedül a NAVI hozott pályát ellenük, azt is csak a második nekifutásra. Az egyébként szoros meccsen végig meggyőző volt a csapat, szóval egyelőre nem úgy fest, hogy a nyári szünet alatt lehagyták volna őket a játékosokat cserélő gárdák.

G2
Nem úgy, mint a G2-t, akik folytatták a felemás szerepléseik sorát Koppenhágában is. Erős csoportba kerültek, ezt aláírjuk. Viszont az egyenesági kieséses szakaszban majdnem kikaptak az EG-től, ami még így is megbocsájthatatlan. Mármint NiKo élete formájában játszott, 62-29-ben volt a széria második pályájának végére és valahogyan még így is lett egy harmadik pálya, amit csak hosszabbításban nyertek meg. Ez kevés, akárhonnan nézzük. A NAVI ellen végül ki is estek, szóval mehetnek majd a Showdownra. Az mondjuk remek kérdés, hogy HooXi megéli-e azt a versenyt vagy sem.

NAVI
Ha már felmerültek, folytassuk a NAVI-val. Aki nézte a meccseket, az tudja, hogy már most nagyon izgalmas a csapat, hiába van még előttük rengeteg munka, mire tényleg beér a projekt. Nem voltak annyira dominánsak, mint azt egy NAVI névvel induló ötöstől általában várnánk, de megcsinálták, amiért jöttek, ráadásul egyetlen hét felkészüléssel a hátuk mögött. Köln előtt extra gyakorlást nem tervez a csapat, majd valamikor a Pro League környékén fejlődhetnek tovább taktikailag is. Addig viszont elfogadhatónak tűnik a játékuk, még akár sötét lovak is lehetnek Kölnben.

Astralis
A dánok kicsit szerencsések voltak Koppenhágában, mert a NAVI és a BIG elleni vereségeiket követően a Complexityt és a Liquidet kapták a kiesési szakaszban, ezzel meglett nekik a továbbjutás. A csapat potenciálja továbbra is nagyobb, mint az elmúlt két évben bármikor. Viszont az utolsó tétmeccseken nem tették őket annyira próbára. A NAVI ellen mindenki azt várta, hogy veszíteni fognak, szóval ott nem volt meglepetés. A BIG elleni vereség pedig legalább egy szoros Overpass miatt történt. A torna végére azonban mindenki kiismerte a coL és a Liquid játékát, így az ő kezdeti jó formájukból származó előnyük gyorsan elillant – ezt kihasználva blameF és device ízekre szedte őket. Kölnben valószínűleg nagyobb nyomás lesz a csapaton, ott többet megtudhatunk majd róluk, mint innen.

Vitality
Egyet cseréltek apEXék, bár sokan arra számítottak, hogy Spinxhez hasonlóan flameZ is csak lassan érkezik majd meg a csapatba, már ami a teljesítményt illeti. Ezzel szemben az első meccseken minden klappolt, az új izraeli játékost nem igazán kellett félteni, remekül végezte a dolgát. De aztán a NIP meglepte őket, flameZ pedig eltűnt kissé a szerverről. Végül a BIG ellen összehozták a továbbjutást a Vitality játékosai, ez volt a minimum a világ második legjobbjától. Viszont flameZ játéka itt sem volt annyira meggyőző, mint az első meccsein. Ezért majd Kölnben meglátjuk, hogy mennyi idő is fog kelleni ennek a csapatnak pontosan.

NIP
Hampus visszatérése a nindzsákkal felemásan indult, a Complexity megverte őket, az egyéni játéka sem volt olyan erős, mint a nagy szünete előtt. De innen remekül építette fel magát a NIP: az EG ellen hozták a kötelező 2-0-át (mégha hosszabbítással is az egyik pályán); a coL elleni visszavágón már hampus is jobban játszott; majd meglepték a Vitalityt egy 2-0-val a továbbjutásért. Külön fontos kiemelni, hogy egyes meccseken más és más játékosaik játszottak kiemelkedően, ami legalább azt sejteti, hogy van potenciál az egyénekben. Szóval egyelőre hampus lazább irányítása működik, de Kölnben lesz ennek a pudingnak is a valódi próbája.

Liquid
A Liquid nagy reményekkel vágott bele a BLASTba, miután YEKINDAR lett az irányító és leigazoltak két európai játékost. Velük és a felkészülésükkel bővebben foglalkoztunk ebben a cikkben, ezért nem mennénk bele most. Amivel viszont nem foglalkoztunk akkor, azok az eredményeik Koppenhágában. A G2 és a FaZe elleni győzelmeik után mindenki az átigazolási időszak győzteseiként tekintett rájuk hirtelen, csak pillanatok választottak el bennünket YEKINDAR istenkirály-császárrá koronázásától.

Csak aztán a FaZe elég keményen elkapta a grabancukat és az Astralistól szintén nagy verést kaptak. Így a mezőny egyik legjobbjából pár nap alatt lecsúsztak az átlagos Showdown csapatok szintjére. Biztosan közrejátszott, hogy kiismerték az új csapat egyelőre szerény eszköztárát. De ekkora összeomlások csak úgy nem történnek. Szóval szerintünk a Liquid az egyik legnagyobb rejtély egyelőre a cserélő csapatok közül – már az itt nem játszó Cloud9-t leszámítva.

OG
Nem úgy, mint az OG, akik egyértelműen rosszabbak lettek degster elküldésével. Félreértés ne essék, nem szeretnénk az orosz játékost váltó regali nyakába varrni azt, hogy három meccs során egyetlen pályát, egy Mirage-t tudtak csak megnyerni. De őszintén, senki sincs a világon jelenleg, aki azt gondolná, hogy az OG-nak bármilyen nagyobb, nemesebb célja lenne ezzel a felállással azt leszámítva, hogy legyen egy felállásuk. Ha Kölnben nem az utolsók között távozik ez a csapat, az már önmagában felér egy győzelemmel szerintünk.

Complexity
EliGE leigazolása zseniális lépés volt a dallasi orgtól, ennek ellenére csodákat senki sem várt tőlük itt és most. Hosszabb távon sokat segíthet majd a veterán játékos a többiek fejlődésében. Valamint jó volt látni az olyan egyéni teljesítményeket a Liquid egykori sztárjától, mint amilyeneket a NIP elleni nyitómeccsükön nyújtott. De egyelőre annál több ebben a csapatban még nincs, minthogy egyszer-egyszer meglepjenek valakit. Amiről nem gondoljuk, hogy akkora fejlődés lenne ahhoz képest, mint amit eddig nyújtottak.

BIG
A BIG-nél nagy változások voltak a nyáron, ráadásul németről angolra váltottak ismételten. Ennek ellenére már most egészen jók voltak az Astralis, majd az OG ellen és csakis a NAVI, a Heroic, valamint a Vitality fogott ki rajtuk – három olyan csapat, akiknek illik megverni egy BIG-et. Kölnben viszont nem ezzel a felállással fognak játszani és ismét németül fognak kommunikálni. Szóval nagyon nehéz belőni, hogy merre van ennek a csapatnak az előre jelenleg. Talán az ESL Pro League során dől majd ez el.

EG
Ha van csapat, amitől senki sem vár semmit, az az EG. Hiába a vadiúj csapat (egyedül autimatic maradt meg), a legjobb teljesítményük ezúttal az volt, hogy hosszabbítást játszottak a NIP-pel, majd pályát csentek a G2-tól. Kölnben ráadásul nem is fognak játszani, szóval kár is tovább pazarolni a szót rájuk. Na jó, annyi dícséretet megérdemelnek, hogy az előző felállásuk egyszerűen borzalmasan teljesített, a mostani pedig legalább egy minimumot képes letenni az asztalra konzisztensen. Valamint külön köszönjük, hogy az EG menedzsmentje a G2 elleni pályagyőzelem után nem töltött fel videókat arról, ahogyan nyitják a pezsgőket.

Borítókép: HLTV/MAKKU

Kövess Minket!



Gamer szótár