Mi történt a minden csalót legyőző új VAC-cal?

Mi történt a minden csalót legyőző új VAC-cal?

A Counter-Strike 2-vel együtt állítólag egy új VAC-ot is kaptunk volna. Ám a Valve mélyen hallgat erről, hiába vannak tele csalókkal a szerverek.

Talán emlékeztek még rá, hogy amikor tavasszal megjelent a Counter-Strike 2 bétája, akkor az adatbányászok felfedezték, hogy bekerül majd egy VAC Live nevű rendszer, ami a Valve Anti-Cheat egy új, minden eddiginél erősebb verziója lesz. Az AI-technológián alapuló VAC eredetileg szeptemberben, vagyis a teljes kiadással együtt futott volna be. De mint azt a tapasztalatok is mutatják, ez nem igazán történt meg, ezért a mai napig rengeteg csaló van a CS2-ben.

Néha lehetett látni, hogy teszt jelleggel bevetették az új rendszert, ami meccs közben tiltott ki embereket. Azonban ez manapság nem igen fordul elő, hiába találkoznak profi játékosok pörgő aimos csalókkal a Premier meccskeresés során. Az utolsó nagyobb banhullám is egy konkrét csalás lebukása miatt történt, nem az AI és a VAC házasításának köszönhetően.

Néha azért tilt ki a Valve játékosokat, mert Windows 7-et vagy valamilyen különleges AMD-s beállítást használnak. Továbbá előfordulhat, hogy a játék egyszerűen csak nem enged meccset keresni a VAC-ra hivatkozva. Szóval nem mondanánk, hogy a fejlesztők a helyzet magaslatán lennének. Ugyanis amíg arra várunk, hogy mi lesz – ha egyáltalán bármi lesz – a VAC-cal, addig a FACEIT szinte leszámolt a csalással és a smurföléssel, amitől még amatőrebbnek tűnik a bellevue-i cég.

Ezeket olvastad már?

Persze mindebből még nem következik az, hogy a Valve egyáltalán nem törődik a csalók elleni küzdelemmel és a VAC fejlesztésével. Richard Lewis korábban azt mondta az új VAC kapcsán, hogy az eredeti tervek szerint a CS2 megjelenésekor kiadott videóban szó esett volna erről is. Ám végül inkább kivették a csalásvédelmes részt, mert nem készültek el vele időben. De ez az információ is már több mint egy hónapja jelent meg, azóta pedig nem igen volt fejlemény. Mindesetre is, ezt mondta Lewis akkor a VAC-ról:

„Lett volna egy bejelentés. Az eredeti hype videóban, a kiadáskor, lett volna egy bejelentés egy új VAC-ról is. De megváltoztatták [a videót]. Ez alapján én azt gondolom, hogy még mindig dolgoznak rajta. Mit gondoltok, mit csinálnak? Szerintetek miért kapcsolták ki az overwatchot? Szerintetek mi volt az overwatch? Gabe Newell nyilvánosan elmondta, hogy könnyű AI-alapú csalásvédelmet készíteni, csak idő és adat kérdése.

Az overwatch, magyarul őrség funkciótól még a CS2 Limited test kiadásakor szabadult meg a Valve. Ez az ipari léptékben csalók szerint ahhoz vezetett, hogy felgyorsult az eltiltási folyamat, mert nem kellett megvárni, hogy az ügyekre elég játékos reagáljon. Persze emiatt felmerül a kérdés, hogy akkor mi értelme volt egyáltalán a létezésének, ha lassította a csalók lebukását? Nos, mint arra az iménti idézetben Lewis is utalt, az eredményeket valószínűleg már évek óta arra használta a Valve, hogy a mesterséges intelligenciájához gyűjtsön adatokat. Szóval nem igazán kell arra számítani, hogy az overwatch valaha is visszatérhet a játékba, mert mostanra elérte vele a célját a Valve.

Kövess Minket!



Gamer szótár