Az Astralis megfilmesítette, hogyan rontották el az idei szezonjukat

Valamiért jó ötletnek tartották, hogy egy másfél órás dokumentumfilmben mutassák be az összes hibás döntésüket a csapat menedzselésével kapcsolatban.

Már három éve nem nyert bajnoki címet az Astralis Counter-Strike-ban. A dán szervezet, amely 2018-ban és 2019-ben szinte megállíthatatlannak tűnt, már a múlté. A kiválóság helyét átvette a középszerűség. Ezért egyértelmű a feladat a játékosok és a stáb számára is: vissza kell jutni a régi magaslatokba. De hogyan? Lehetséges ez egyáltalán? Nos, ha egy dolog kiderült az Astralis által „kendőzetlennek” titulált Behind the Stars című dokumentumfilmből, az az, hogy úgy nem lehet a csúcsra jutni, ahogyan idén próbálták.

Az Astralis a hét elején, négy részletben adta ki a filmjét, amely betekintést ad a Counter-Strike csapatuk kulisszái mögé. Már most leszögeznénk, hogy tényleg egy remek és egészen egyedi tartalomról van itt szó. Ugyanis a csapat minden játékosa megszólal, sőt, egyes játékosok olykor még kritizálják is azt, ami éppen körülöttük történik, amit aztán tényleg nem várnánk egy saját gyártású filmtől. Konkrétan még a nyár elején kirúgott Kasper Hvidt és HUNDEN is előkerülnek a megbeszélések során, vagyis őket sem próbálják letagadni. Szóval még többet tudhatunk meg az ő szerepükről abban, hogy hogyan ment félre a csapat 2023-as szezonjának első fele.

A sorozat megtekintését tényleg csak ajánlani tudjuk minden Counter-Strike rajongónak. Ezt az eredeti dán hanggal és angol felirattal idekattintva tehetitek meg. Ha viszont most erre nincs másfél órátok, netán megkopott kicsit a dánotok, akkor sincs ok a csüggedésre, hiszen a legérdekesebb részleteket a következőkben összefoglaljuk. Vágjunk bele!

Ezeket olvastad már?

A film egy 2023. január 2-i megbeszéléssel indul, ahol a csapat és a stáb kitűzik az idei elvárásokat, célokat. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy Buzz mindössze két héttel ezelőtt igazolt hozzájuk a tier 2-ből és device sem régen tért vissza az egy éven át tartó szünetéről. De hát a határ a csillagos ég, szóval Kasper Hvidt, az Astralis akkori sportigazgatója azt mondta nekik, hogy a világranglista legjobb három helyének egyikét kellene elérni idén. Visszatekintve ez nyilván röhejesen hangzik, mert az Astralis még csak a közelébe sem volt ilyesminek. De valószínűleg nagyon sokan már január 2-án is megmondták volna Hvidtnek, hogy ez túlzás.

Sebaj, a bejgli még le sem ért, de legalább már sikerült megalapozni a csapaton belüli nyomást és feszültséget az év hátralévő részére. Device esetében kifejezetten problémát okozott ez. Ugyanis a szünetét is részben azért tartotta, mert gondja volt a mentális és fizikai egészségével. Most pedig, hogy visszatért, máris hatalmas elvárásokkal találkozott, miközben az ezek kezeléséhez szükséges rutinjában még nem volt eléggé biztos.

„Az első verseny, a BLAST, nagyon stresszes volt nekem. A testemnek hozzá kellett szoknia, sokféle gondolat megfordult a fejemben, nem tudtam aludni... Egyértelműen nagy volt a nyomás. Sokat aggódtam, próbáltam kitalálni, hogy mit hoz a jövő. Mi fog történni? Hogyan fog a testem reagálni rá? Mi lesz, ha megint rosszul érzem magam? Akkor végem lesz. [...] A legrosszabb, ami történhetett volna, hogy visszaesek abba, ami a betegszabadságom előtt volt, amikor nem tőrödtem magammal. És akkor újra le kell lépnem a stressz miatt. Ennek az lett volna az eredménye, hogy nem akarok többé Counter-Strike-ot játszani.” – device

A csapat gyorsan elindult lefelé, mert az eredmények nem igazán jöttek a szezon első versenyein. Gla1ve és Xyp9x pedig nyíltan elmondták a dokumentumfilmben, hogy emiatt kirúgással fenyegették őket. Az irányító azt állítja, hogy már márciusban megmondták neki, hogyha nem javul a játéka, akkor kikerül a kezdőből. Azonban nem ő lett a rossz eredmények miatti első távozó, hanem Xyp9x. Miután az Astralis áprilisban nem tudott kijutni a BLAST.tv Párizs Majorre, a szervezet előléptette Altekzet az akadémiából, hogy átvegye a clutch miniszter helyét a felállásban.

A hangulaton értelmszerűen nem segített ez a csere, mert innentől kezdve mindenki azt gondolta, hogy veszélyben a helye. Az pedig még egy lapáttal rátett erre a játékosok szerint, amikor megjelentek az első riportok arról, hogy az Astralis le akarja igazolni Staehrt. Ez akkortájt történt, amikor a Major után a csapat Amerikába utazott az IEM Dallasra és a BLAST Premier Spring Finalre. A játékosok, de még az edzőjük, casle is megerősítette most, hogy ez a szituáció mennyire kellemetlen volt nekik. Miután kiestek Washingtonban, gla1ve-et láthatjuk a filmben, amint telefonon beszél a barátnőjével. Ekkor a játékos kerek perec elmondja, hogy device-on kívül mindenki azon aggódik, hogy elveszítheti a munkáját.

Amikor hazatért a csapat az USA-ból, gla1ve a kispadra került, hogy helyet csináljanak Staehrnek, illetve Altekzet visszaküldték az akadémiába, hogy leigazolhassák b0RUPot. Továbbá ekkor szabadultak meg Hvidtől és HUNDENtől is. Utóbbihoz alighanem köze volt annak a fejleménynek is, hogy az ESL 100 ezer dollárra bírságolta az Astralist, amiért a sportigazgató és az edző 2021 során a Heroic háta mögött bizniszeltek egymással.

A film utolsó negyede a legkevésbé izgalmas rész is egyben, hiszen itt az új játékosokat ismerhetjük meg, amint éppen megérkeznek az Astralishoz. Talán blameF szavait érdemes kiemelni ebből. Amikor a társait próbálta motiválni, egyben azt is kritizálta, hogy mióta ő a csapat tagja, hiába cseréltek játékosokat, mert valahogy mindig ugyanaz lett a végeredmény:

„Akárhányszor szereztünk új játékosokat, mindig pontosan ugyanúgy játszottunk utána, mint előtte. Az új játékosok egyszerűen csak átvették a régi játékosok helyét.” – blameF

Remek zárása ez ennek a beszámolónak is, mert az Astralis konkrétan tegnap csinált egy újabb, gyanúsan ugyanilyen cserét. Miután valamilyen csoda folytán sikerült megegyezniük a Heroickal, stavn és jabbi csatlakozhatnak hozzájuk Buzz és b0RUP helyére. Ezzel a lépéssel tehát jelezték, hogy a dokumentumfilmben elkövetett hibákból, a szükségtelen nyomásból, a nem egyértelmű házon belüli kommunikációból semmit sem tanultak. Sokáig ugyanis az sem volt egyértelmű, hogy Buzz, Staehr és b0RUP közül kik húzzák majd a rövidebbet. A média viszont tele volt a kirúgásukról szóló hírekkel, ami biztosan nem tett jót a motivációjuknak. Tehát úgy tűnik, hogy az Astralisnál az egyetlen feljegyzett lecke az volt a tavaszi szezont követően, hogy jobb játékosokat kell igazolni. Mert ha jönnek az eredmények, akkor senkit sem érdekel majd, hogy hogyan sikerült elérni azokat.

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!Gamer szótárEsport1 Youtube: Iratkozz fel!