Tényleg megijedt a Sony az Activision Blizzard felvásárlásától

Tényleg megijedt a Sony az Activision Blizzard felvásárlásától

Néhány év múlva PlayStation helyett már mindenki az új Xboxért fog a sorban állni?

Az ősszel végbement a Microsoft eddigi legnagyobb üzlete, aminek keretében megvásárolták az Activision Blizzard Kinget. Így olyan játékok kerültek Phil Spencer és az Xbox-részleg kezébe, mint a Call of Duty, a World of Warcraft vagy éppen a Candy Crush. A felvásárlást megelőző, igen hosszú hercehurca alatt a Sony folyamatosan kongatta a vészharangokat. Bár több ponton is jogos volt az aggodalmuk, hiszen az említett kiadó egy valódi behemótnak számít, néha azért egészen gyerekessé vált a vita.

Most az Insomniac Gamest érő hackertámadásból azonban kiderült, hogy a Sony nem csak a piaci előnye megőrzése miatt játszotta a félénk kisgyereket, hanem tényleg berezelt a Microsofttól. A szivárgások során ugyanis előkerült egy olyan belső felhasználásra szánt prezentáció is, amelyben tételesen végigveszik, hogy milyen hátrányaik vannak a konkurenssel szemben.

Ezeket olvastad már?

A PlayStationért felelős Sony Interactive Entertainment nyugdíjba készülő elnöke, Jim Ryan a nyáron még arról beszélt az FTC kontra Microsoft perben, hogy a Game Pass rossz. Olyanokat mondott, minthogy „beszéltem az összes kiadóval, akik egyöntetűen nem szeretik a Game Passt, mert az értékromboló" vagy hogy a Game Pass valójában csak egy pénznyelő a redmondiaknak. Ryan akkor azt állította, hogy az ő modelljük sokkal biztosabb lábakon áll és több mozgásteret ad nekik. Ehhez képest a most kiszivárgott prezentációban magukra nézve hatalmas fenyegetésnek tartják azt, hogy a Game Passben megjelennek majd az Activision Blizzard játékai.

Olyan sorokat olvashatunk ebben a diasorban, minthogy „a tartópilléreink elavultak és elmaradnak a konkurenciáétól”, mert a Microsoft az Activision Blizzard live service játékaival, mobilos lehetőségeivel, PC-s boltjával (Battle.net) képes lesz átugorni őket a játékosok kegyeiért folyó versenyben. Szerintük 2027-ben lesz igazán veszélyes az, hogy a CoD a Microsofté lett. Várhatóan ekkortájt jöhetnek az új generációs konzolok (?) és a Sony szerint ebben az évben a CoD miatt sokan az Xboxot fogják választani a PS helyett.

Az is gondot jelent a Sony számára, hogy nem igazán tudnak mit kitalálni az egyre népszerűbb feliratkozási modellek kapcsán, mert a legtöbb ilyen egyszerűen csak viszi a pénzt, miközben a vásárlók elvárásai hatalmasak. Az sem segít, hogy szerintük nem lehet egységes mobilos, PC-s, konzolos élményt létrehozni, mert túl nagy az eltérés az eszközök teljesítményei között. Végül azt is hozzátették, hogy a Microsoft beszállhat a mobilos alkalmazásboltok versenyébe az Apple és a Google ellen, ami egy újabb front lenne, ahol a Sony nem tudja felvenni velük a kesztyűt.

Kövess Minket!



Gamer szótár