Aggódnak a kiadók, azt se tudják már, hogy minek támogassák az Xboxot

Aggódnak a kiadók, azt se tudják már, hogy minek támogassák az Xboxot

A Game Developer's Conference során többen is aggodalmukat fejezték ki az Xbox piaci helyzete miatt.

Átalakulóban van a konzolpiac. Miközben a Sony, a Microsoft és a Nintendo is a következő masináikon dolgozik, az első két cég a felsorolásból egyre inkább nyit a PC felé is. Csak amíg a Sony elsősorban azért lépte meg ezt, hogy a méregdrága exkluzív címeiből még egy kis plusz pénzt kisajtoljon, addig a Microsoftnál hónapok óta áll a bál amiatt, hogy a konzoljuk sem a PlayStationnel, sem a PC-vel szemben nem kínál semmi extrát. Sőt, a jövőben egyre több exkluzív címüket lehet majd beszerezni a rivális gépekre is. Ezek a hírek pedig elijesztik a potenciális vásárlókat. Ez azonban még mindig csak a jéghegy csúcsa, mert már a Microsofttól független kiadók is azon agyalnak, van-e értelme támogatniuk az Xboxot.

A GamesIndustry.biz főszerkesztője, Chris Dring, a lap podcastjában beszélt arról, hogy a múlt heti Game Developer's Conference során az volt a benyomása, hogy a kiadók aggódnak a Microsoft és az Xbox piaci helyzete miatt. Az újságíró kisebb és nagyobb cégektől is azt hallotta a GDC alatt, hogy Európában egész egyszerűen halott az Xbox. Dring úgy gondolja, hogy a lapjának hasábjain havonta megjelenő piaci értékelésekből is egyértelmű, hogy az xboxos eladások visszaestek tavaly és idén is gyengék. A felszín alatt ez már annyira súlyos probléma lehet, hogy Dring szerint egy jelentős kiadó – ami tavaly dobott a piacra egy nagy játékot – azt mondta a konzolról, hogy „azt se tudom, minek foglalkozunk a támogatásával”.

Ezeket olvastad már?

Dring tapasztalata az volt, hogy a kiadók jelenleg úgy tekintenek a piacra, hogy az a PC-ből és a PlayStation 5-ből áll. Persze ehhez érdemes hozzátenni, hogy nem mondta el, konkrétan mely kiadókról van szó. Ami azért lenne fontos részlet, mert a GDC elsősorban európai rendezvény, és Dring többször is európai eladásokról beszélt. Tehát elképzelhető, hogy nem a globális piacvezető kiadók gondolatait tükrözi a beszámolója, hanem az európai központú cégekét, vagyis globális pánikra még nincs ok. Ettől nyilván nem lesz súlytalan egyik állítása sem. De azért van különbség aközött, hogy egy EA-nél gondolják ezt, vagy egy Paradox Interactive-nál.

Mindeközben a Microsoft Gaming feje, Phil Spencer, egy interjúban arról regélt, hogy milyen lenne álmai kézikonzolja. Az utóbbi időkben ugyanis egyre több pletyka lát napvilágot arról, hogy ebbe a piaci szegmensbe menekülne az Xbox, miután a Steam Deck, a ROG Ally és a Legion Go sikeresen felfuttatták azt.

Kövess Minket!



Gamer szótár