Sajtó: Súlyosabb volt Dr Disrespect pedofilbotránya, mint azt a streamer állítja

Sajtó: Súlyosabb volt Dr Disrespect pedofilbotránya, mint azt a streamer állítja

Egy, a tűzhöz közel álló egykori Twitch-alkalmazott, valamint az ügyben közvetetten érintett YouTube egyik képviselője is megszólalt Dr Disrespect pedofilbotránya és annak 2020-as vizsgálata kapcsán.

Az elmúlt napokban már több alkalommal is foglalkoztunk a pedofilbotrányba keveredett Dr Disrespecttel. Minden egy egykori Twitch-alkalmazott posztjával indult, amiben azzal vádolták meg a népszerű streamert, hogy a Twitch direkt üzenetküldő megoldásán keresztül csevegett egy kiskorúval illetlen dolgokról. A doki azóta bevallotta, hogy valóban voltak ilyen üzenetváltások, és a korábban bejelentett, határozatlan idejű visszavonulása kezd egyre inkább véglegessé válni azóta: a saját stúdiója, a Midnight Society, valamint a 2K Games is megszakított vele minden kapcsolatot, a streamer kollégái pedig úgy ütik őt a közösségi médiában, mintha piñata lenne.

Ezen a ponton már csak olaj a tűzre, hogy Rod „Slasher” Breslau egy, a Rolling Stone-on publikált cikkében újabb részletekkel állt elő az ügy kapcsán, amelyek alapján Dr Disrespect közleménye nem volt teljesen igaz. A doki ugyanis azt állította az utolsó nyilvános szereplése során, hogy bár többször is beszélt egy kiskorúval, és ezek a csevegések néha elfogadhatatlan irányt vettek, valódi szexuális szándékok nem voltak az üzenetek mögött. Breslau azonban egy, a Dr Disrespect Twitch banja környékén a tűzhöz közel álló egykori Twitch-alkalmazott segítségével meg tudta erősíteni, hogy ezek az üzenetek szexuális jellegűek voltak, a streamer pedig tudta, hogy egy kiskorúnak ír ilyeneket.

„Úgy emlékszem, hogy Dr Disrespect tudomására jutott a beszélgetések során, hogy a személy kiskorú, és ezt követően jelezte, hogy ez nem gond, és azzal folytatta is tovább. Nem volt kétely. Miután ezt megtudta, az üzenetek nem lettek kevésbé grafikusak és szexuális természetűek a korábbiakhoz képest, és ez szerintem bőven túl megy a »néha túlzottan elfogadhatatlan irányba hajlott« kategórián.” – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő bennfentes.

Az egykori Twitch-alkalmazott a cégen belüli reakciókról is beszélt. Szerinte ha nincs Cody Conners múlt pénteki tweetje a témáról, nem mertek volna többen is előállni azzal, ami történt. De mi is történt pontosan a Twitch-nél, amikor kibukott 2020 nyarán ez a sztori? Nos, létrehoztak egy külön akciócsoportot „Arany Veréb” néven, hogy kivizsgálják azt. Erre azért volt szükség, hogy gyorsan, a lehető legtöbb erőforrást bevetve dolgozhassanak, miközben az áldozatnak is segíteni szerettek volna. Az üzeneteket látva egyébként hamar bebizonyosodott, hogy a Twitch-nek lépnie kell Dr Disrespect ellen, szóval kitiltották.

Sokan kérték a botrány múlt heti kirobbanása óta, hogy a Twitch tegye közzé az üzeneteket. Ezt azonban az egykori alkalmazott szerint nem teheti meg a cég: „ez nem csak az áldozatot, a bűnüldöző szervek nyomozását is veszélybe sodorná.”

Bár a felszínen úgy tűnt Twitch belső vizsgálata és az ezt követő ban nem törték meg a doki karrierjét, azért nem maradtak hatástalanok. Ugyanis a különböző platformok, így a YouTube is tudott a történtekről, Breslau megkeresésére pedig a videómegosztó globális videójátékos kapcsolatokért felelős vezetője, Ryan Wyatt is megerősítette ezt. Elmondása szerint azért nem kínáltak exkluzív szerződést a streamernek sohasem, mert egy Twitch-alkalmazott és az oknyomozó újságírók is elmondták nekik, amit tudtak az ügyről. Viszont nem tudták kitiltani ezért, mivel rendes bizonyítékuk nem volt hozzá:

„A szerencsétlen része a dolognak az, hogy olyan sok pletyka keringett az iparágban, és ezek közül csak egy volt az, amiben egy kiskorú is szerepelt. Senki sem tudott első kézből információt vagy bizonyítékot szolgáltatni: a pletykák miatt nem volt ok[a a YouTube-nak] üzletet kötni vele, de nem volt bizonyíték sem, ezért nem lehetett [a felhasználói feltételek] megsértése miatt fellépni ellene. Az egész helyzet akkor vált még zavarosabbá, amikor a Twitch [peren kívül] megegyezett vele és lényegében kimondta, hogy »nem történt hiba«, mert ezzel a teljes iparág félretette a pletykákat, de még ezek után sem volt okunk arra, hogy a banja után üzletet kössünk vele.”

A Rolling Stone cikkéből végül az is kiderült, hogy a CAA, a Dr Disrespectet képviselő ügynökség is megszakította a kapcsolatot a streamerrel egy ideje. A fogalmazásból úgy tűnik, hogy ez nem közvetlenül a botrány kirobbanásának hatására történt. Érdemes ehhez hozzátenni, hogy a doki 2019-ben szerződött le a CAA-vel, tehát a Twitch banja és a peren kívüli megegyezése idején is együtt dolgoztak még.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár