Egy egykori rockstaros fejlesztő mérte fel a GTA 6 szivárgásának jelentőségét

Egy egykori rockstaros fejlesztő mérte fel a GTA 6 szivárgásának jelentőségét

A Rockstar Games nem ad semmit a GTA 6 után sóvárgó játékosoknak, de ez még nem jelenti azt, hogy a hekkereknek a saját kezükbe kellene vennie az ügyet.

2022 egyik, ha nem a legnagyobb gaming híre volt az a szivárgás, amely során kikerült az internetre egy rakás felvétel a fejlesztése korai szakaszában járó Grand Theft Auto VI-ról. Az állítólag több millió dolláros kárt okozó hekkelésért Arion Kurtaj, egy Lapsus$ nevű hacker csoport tagja felelt. A Lapsus$ emellett olyan támadásokért felelt még, mint az Nvidia, az Uber, a Revolut vagy a BT/EE ellen elkövetettek. Ezek közül csak a Rockstarnak, az Nvidianak és az Ubernek 9,3 milliónyi kárt okozott Kurtaj és a csoportja, szóval egyáltalán nem kispályásokról van szó. Vagyis hát, nézőpont kérdése, hiszen a 18 éves Kurtaj végül börtönbe került ezekért.

Abban univerzális egyetértés volt, hogy a GTA 6 kiszivárgása, és az, ahogyan megtörtént, elítélendő. Azt viszont kár lenne tagadni, hogy az addig csak a fejünkben létező programról kiderült dolgok játékosok millióinak információ éhségét csillapították. Ezzel egyetért az 1995-2009-ig a Rockstar North-nál dolgozó Obbe Vermeij is, aki nemrég egy San In Play-nek adott interjúban mondta el, hogy mit gondol az ilyen helyzetekről.

Vermeij az elmúlt években azzal vált ismét híressé, hogy a régi GTA-król mesélt el érdekes háttérsztorikat. Így derült ki például az is, hogy annak idején a Vice City-t a San Andreas helyett majdnem egy zombis játék követte, ami valljuk be, elég furcsán hangzik 20 év távlatából. De egyébként azt is ő fecsegte el, hogy mi volt a Hold méretváltásának oka, vagy hogy majdnem kiadtak a GTA 3-hoz egy többjátékos módot. Legutóbb pedig azzal került a hírekbe, hogy azt találta mondani, a GTA 6-ra várakozók lehet csalódottak lesznek a megjelenés napján, mert nem fog annyira különbözni az évtized legvártabb címe az előző résztől.

Ezeket olvastad már?

Most a GTA 6 2022-es szivárgása kapcsán Vermeij elmondta, hogy szerinte „ezek általában nem olyan fontosak, mint azt az emberek gondolnák.” Az eset miatt börtönben ücsörgő Kurtaj ezzel lehet vitatkozna, de inkább hagyjuk őt, hadd folytassa a veterán rockstaros:

„Emberek milliói várnak rá, hogy bármilyen hír megjelenjen, a Rockstar pedig nem ad nekik semmit. Ezt totál megértem, mert amikor a nagy cégek mondanak valamit, legyen szó a Rockstarról, az EA-ről vagy az Ubisoftról, akkor azt kielemzik és gyakran negatív módon állítják be. A legjobb, amit tehetnek, hogy csendben maradnak. Ezért csinálják. Sajnálatos, hogy így alakult, de nem az ő hibájuk.”

A GTA 6-ot végül tavaly decemberben leplezte le a Rockstar Games, a másfél perces előzetesétől pedig szabályosan felrobbant az internet. A várhatóan jövő ősszel érkező címet elképesztő várakozás előzi meg, a fejlesztők azonban tényleg nem sietik el az információk közreadását. Ha mázlink van, akkor idén talán megint kapunk egy előzetest belőle. De a céget ismerve, valamint Vermeij mondatait olvasva inkább az a helyes hozzáállás itt, hogy ne reménykedjünk, csak örüljünk, ha beszélni akarnak velünk a mesterek.

Kövess Minket!



Gamer szótár