"Ha visszamehetnék az időben, újra megtenném." - Blitzchung története

2019. október 7-én beírta magát a történelemkönyvekbe Blitzchung, aki hosszú interjúban mesélt a döntéséről és annak következményeiről.

Ártatlan Grandmasters mérkőzésnek indult a hongkongi kártyás összecsapása, de a Blizzard egyik legnagyobb botránya robbant ki Blitzchung akciója után. A "Szabadságot Hongkongnak, ez korunk forradalma" mondat szállóigévé vált és minden Hearthstone közvetítésen megkerülhetetlen volt és még mindig az, a "#freehongkong" spam. Az élő adásban elhangzott szavak után nagyon súlyos büntetést szabott ki a Blizzard a játékosra, amit később kénytelenek voltak megváltoztatni. A kártyás mellett a kommentátorokat is sújtották, akik azóta is "száműzetésben élnek" és nem térhetnek vissza az asztalaik mögé. 

A Blizzard első reakciói túlkapásnak tűnhetnek az egyszerű néző számára és Blitzchung is csalódását fejezte ki a határozat mögött álló személyekkel kapcsolatban. Valószínű az soha nem derül majd ki, hogy miért felezte végül a Blizzard Blitzchung büntetését, de mindenképp ki kell emelni a társadalmi nyomást, ami kialakult az első ítélet után. Többen bojkottálták a Hearthstone-t és az egyéb Activision-Blizzard játékokat, tüntetéseket szerveztek a BlizzConra és nem voltak restek minden social média felületen megosztani nemtetszésüket a Blizzard politikájával kapcsolatban.

A kedélyek akkor sem csillapodtak, amikor újra megvizsgálta a Blizzard Blitzchung büntetését és aránytalannak találták. Hiába tarthatta meg a játékos az összes megszerzett nyereményét amellett, hogy a hivatalos Blizzard versenyektől is "csak" hat hónapra tiltották el a korábbi egy év helyett, továbbra sem hagyta magát a community. A BlizzConon rendezett versenyen, azaz a Hearthstone világbajnokságon végig ment a #freehongkong spam a chaten, de azok sem voltak túlságosan jobb helyzetben, akik kilátogattak az eseményre, mivel tátongott az ürességtől a HS aréna. 

Az utolsó reakció, amit Blitzchungtól olvashattunk, nem volt más, mint a büntetésének enyhítésére adott válasza. Azóta eltűnt a reflektorfényből a profi HS-es, de ez nem jelenti azt, hogy végleg felhagyna a kártyázással. Már készül az áprilisi visszatérésére, amikor ismét megmutathatja, hogy helye van a legjobbak között. A People Make Games YouTube csatorna kiutazott Hongkongba, hogy a hétmilliós város forgatagában leüljön beszélgetni azzal a játékossal, aki élő közvetítésben állt ki hazájának szabadsága mellett.

A következő oldalon elolvashatjátok a Blitzchunggal készített interjú legfontosabb mozzanatait!

People Makes Games: Kértek tőled személyesen bocsánatot az eltúlzott büntetésért?

Blitzchung: Személyesen soha, csak a nyilvánosságon keresztül.

PMG: Miért döntöttél úgy, hogy élő adásban állsz ki a politikai véleményed mellett?

Blitzchung: Mivel a legnagyobb megmozdulások hétvégére estek, ezért nem vehettem rajtuk részt, mivel kötelező mérkőzéseim voltak. A játék hiába az életem része, én Hongkongban lakom és nem is szeretném elhagyni ezt a várost. A hazám sokkal többet jelent számomra. Egyszerűen aznap megfordult a fejemben, hogy jó lenne csinálni valamit. 

PMG: Hogyan élted meg azt, hogy esetleg soha nem játszhatsz többet HS-t? Milyen érzés volt, hogy minden szalagcímben a te neved szerepelt?

Blitzchung: Inkább a rivaldafény volt az, ami felkavart. Nem csak én, hanem két caster is benne volt a dologban. Hozzájuk elutaztam Tajvanba, beszéltem velük, utána kicsit jobban éreztem magam. Az egyik kommentátor sokkal jobban aggódott miattam, mint maga miatt és azt mondta, hogy inkább foglalkozzak magammal és azzal, ami itt van Hongkongban.

PMG: Milyen volt az életed az akció utáni napokban?

Blitzchung: Felkeltem elolvastam a kapott üzeneteket és lefeküdtem aludni. Olyan sok üzenet volt, hogy egész napom elment az olvasásukkal.

PMG: Miért demonstrálnak a hongkongiak?

Blitzchung: A szabadságért. A szabadságért, amink régen megvolt. Jogunk volt a véleménynyilvánításhoz, a tüntetésekhez. Mi csak szeretnénk megvédeni a jogainkat.

PMG: Mai napig aggódsz amiatt, akár ebben az interjúban is, hogy mit mondasz erről az egészről?

Blitzchung: Természetesen. Tudod... én csak egyszerűen nem értem ezt az egészet. Ez nem egy normális dolog. Nem kéne aggódnod ilyenek miatt.

PMG: Szerinted sikeresek lehetnek a megmozdulások?

Blitzchung: Igen. Feltámad a remény, amikor ennyi embert látsz az utcákon, akik azért tüntetnek, hogy megvédjék a saját jogaikat. 

PMG: Bekerültél a kamerák kereszttüzébe, aggódnod kellett a saját biztonságod miatt. Még mindig büszke vagy arra, amit tettél?

Blitzchung: Igen. Ha visszamehetnék az időben, újra megtenném.

PMG: Miért?

Blitzchung: Ez egy "kötelező" dolog. Meg KELLETT tennem.

A hongkongi profi kártyás példáját többen követték a későbbiekben és a Blizzard ki is osztotta a büntetését minden egyes ilyen akció után. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet más kínai háttérrel rendelkező cégek esetében. A Riot Games hivatalos közleménye az alábbiakat tartalmazza:

"Rengeteg rajongónk van eltérő kultúrájú országokból, akiket kiszolgálhatunk tartalmakkal. Úgy gondoljuk, hogy ezek a lehetőségek felelősséggel is járnak. Muszáj elkülönítenünk a személyes meggyőződéseket, legyen az politikai, vallási vagy teljesen más, minden egyébtől." - John Needham, a LoL Esports csoportjának vezetője

A Hong Kong Attitude csapat nevével kapcsolatban felmerült a közösségben a gyanú, hogy esetleg cenzúrázná a Riot a "hongkong" kifejezést. Ezeket a vádakat azonnal cáfolta a cég.

Az Activision-Blizzard Hearthstone-ja továbbra is a legnépszerűbb online gyűjtögetős kártyajáték, ami még hosszú évekig uralhatja is ezt a szegmensét a videojátékok világának. Már csak néhány hónapot kell várnunk, hogy ismét lássuk Blitzchungot a kártyák mögött, de a Twitch platformja helyett már a YouTube Gaminget kell felkeresnünk majd, ha szeretnénk ott lenni nézőként a nagy visszatérés során.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!