Hirdetés

Vízválasztó év előtt áll az egyik legtökéletesebb e-sport játék

Túlzás nélkül nevezhetjük így a Rocket League-et, ugyanis olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amikkel a League of Legends és a Counter Strike sosem fog. Lassan 5 éve a piacon van már, ennek ellenére mégis csak mérsékelten sikeres, pedig nemrég az Epic Games kilóra felvásárolta a fejlesztő céget.

Hirdetés

A Rocket League-et a legegyszerűbben talán egy üde foltnak lehetne nevezni a videojátékok, azon belül is az e-sportok piacán, legalábbis én mindenképpen így érzek irányába. A repülő rakétaautók focicirkusza egy annyira más, annyira egyedi játékmenetet kínál, hogy ezt sehol máshol nem kapjuk meg. Az egyedi játékmenet azonban egyedi skill igényeket is takar, a Rocket League pedig ilyen szempontból nagyon csalóka. Megnéz róla az ember egy videót, ami szembe jön vele az interneten, láthatja, hogy milyeneket repkednek benne az emberek, és vagy elmegy tőle a kedve, vagy pedig pont hogy megjön. Ha az utóbbi kategóriába tartozó alanyunk beruház az egyébként egyáltalán nem drága játékra (később erről bővebben), akkor szembesülhet azzal, hogy itt bizony vezetni se olyan egyszerű a labdát. És ez a gyönyörű a Rocket League-ben. Íme itt egy olyan videó, amiről beszéltem:

2015. július 7-én debütált a játék első verziója, és ha bár azóta sokat változott, az alap lényege ugyanaz maradt. Érdemleges játékmenet változásokat nem nagyon eszközöltek a fejlesztők, nem is lenne értelme olyanokon dolgozniuk, hogy a labda mérete általánosságban más legyen, a gravitáció erősebb legyen, vagy bármilyen más hasonló dologgal kísérletezni, a jelenlegi alap játékmenet ugyanis eléggé rendben van így. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek benne újdonságok, számos kozmetikai kiegészítő kategóriát építettek már bele a fejlesztők, talán az egyik legjobb ilyen bővítés a változtatható gólrobbanások elkészítése volt.

No de, hol tart a piacon a játék 5 év után? Nagyjából a középkategóriás címek közé sorolhatjuk be, 2018-ban már 50 millió példányt adtak el belőle, az egy időben online lévő játékosok száma azonban "csak" néhány százezerre rúg. A cikk írásának pillanatában, egy hétköznap délutánon az RL Tracker adatai szerint globálisan 215 ezer ember érhető el, ami persze este és hétvégén kétszer ekkorára is megnő. Ezt ha felosztjuk régiókra, és még különböző játékmódokra is (amikből nagyon sok van az RL-nek), akkor bizony többnyire egy 1 000-15 000 közötti pillanatnyi aktív játékosszámot kapunk, akikből a matchmaking rendszer összehozhatja a mérkőzést.

A Rocket League elképesztően nagy konzolpotenciállal rendelkezik, kifejezetten sokan játsszák PS4-ről, ezért volt hatalmas hír 2019 elején, hogy a játék megkapta a korlátlan platformfüggetlen hozzáférést, vagyis most már PlayStation, Xbox One, PC és Switch játékosok is játszhatnak együtt, illetve egymás ellen. Külön érdekesség, hogy az egyedi irányítási igények miatt még a PC játékosok jelentős része is kontrollerrel játssza.

A játék manapság azonban stagnál

Sajnos hiába egy ígéretes játék, és hiába vannak már így is szép számai, a játék fejlődése megrekedt. Ennek egyik fő oka, hogy a Psyonix számára Amerikán kívül nem létezik másik régió a marketing kampányok tekintetében, rengeteg minden, amit csinálnak az erre a kontinensre fókuszál. Az USA-ban számos zseniális RL kiegészítőt lehet vásárolni a való életben, illetve több kis versenyt és egyéb kampányt pénzelnek, míg Európában ilyenekre egyáltalán nincs példa és lényegében az elhivatott közösség tartja életben az egészet. Magyarországon például a Dribble Hungary munkájának köszönhetően létezhet Rocket League e-sport. A mi régiónkban a fejlesztők részéről igazából örülhetünk a dedikált szervereknek, -amelyek így is katasztrofálisak-, illetve az EU RLCS-nek, vagyis a Rocket League legrangosabb versenysorozatának.

Funfact: az Esport1 a 2018-as Budapest Air Race-en felépített egy Rocket League zónát, ahol bárki szabadon kipróbálhatta a játékot és még óriás LED falon is lehetett nézni a meccseket.

Tovább nehezíti a dolgot, hogy a Psyonix az elmúlt 5 évben eddig egyetlen egyszer tartott ingyenes hétvégét. Ha van olyan játék a világon, aminek jót tenne, ha mondjuk évente két alkalommal ki lehetne próbálni ingyenesen, akkor az a Rocket League, a teljesen egyedi műfaja miatt ugyanis vannak játékosok, akik nem mernek rá beruházni kipróbálás nélkül. Egyébként nem egy drága játékról beszélünk, 20 euró a teljes ára Steamen, akciósan pedig 10-ért vesztegetik mindig.

Az egyedi műfajnak van egy további nagy hátulütője

Sajnos azonban nem a kevés ingyenes hétvége a legnagyobb gond az RL-lel. A játék nem tudja megadni azt egy baráti társaságnak, amiben a League of Legends például elképesztően erős. Itt nem kapsz lehetőséget arra, hogy kényelmesen felzárkóztasd egy kezdő barátodat. A LoL felhasználóinak 85%-át a barátai hívták játszani, ami egy elképesztően magas szám. A Riot Games játékánál simán megoldható az, hogy teljesen kezdőként becsatlakozol 3-4 barátodhoz, akik már jó ideje űzik az ipart, ugyanis hiába ég és föld a köztetek lévő skill különbség a LoL mérkőzéseinek felépítése miatt kezdőként is lehet élvezni azt. Benne van a pakliban, hogy a meccs elején piszkosul elveszíted az ösvényedet, a mérkőzés előrehaladtával és a csapattársaid munkájának köszönhetően viszont úgy érezheted, hogy te is hasznos tagja vagy a csapatnak. Elhozhatsz potya gyilkosságokat, amik megadják azt az örömöt, amire egy kezdő játékosnak szüksége van. A Rocket League sajnos ezt nem tudja garantálni a baráti társaságoknak...

Én személy szerint bő négy éve játszom a játékkal egy barátommal, ez idő alatt pedig két-három másik barátunk is szeretett volna csatlakozni hozzánk, azonban mivel az emberek gold-platinum rangtól már határozottan repkednek a labdáért, és a mérkőzés egy jelentős része a levegőben zajlik, így a kezdő ismerősöknek ez nem volt valami nagy élmény. Hiába van matchmaking rendszer, ami próbál kiegyenlített mérkőzéseket kihozni, egy Platinum-Diamond, egy Diamond-Champion és egy 0 órás kezdő ellen be fognak kerülni az ellenfélbe hasonló szintű emberek, akik ellen ugyanazt a légi párbajt kell vívni. A kezdők itt nagyon ritkán tudnak potya gólt lőni, többnyire a labdához se érnek, ez pedig nem valami nagy élmény. Ahhoz, hogy egy ellentétes tudásszintű társaság együtt tudjon játszani, ahhoz vagy a kezdőknek kell előtte sokat gyakorolniuk külön, vagy pedig a tapasztaltaknak második fiókot vásárolnia, ami lássuk be, nem a legjobb megoldás.

Hirdetés
1 db hozzászólás
  • nagyonjo33 2 hónapja
    Én sem értem miért szarják le az esport részét mert tényleg egyszerű nézni. Én is ha van valami verseny bele-bele nézek hogy játszanak a profik.
    0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?