Holnap már nem lehet Infernora bízni a véletlent

Holnap már nem lehet Infernora bízni a véletlent

A kieséses szakasz közeledtével nyugodtan elfelejthetjük az eddig látottakat: Bo3-ban map poolt és mélységet kell mutatnia az új csapatoknak, nem lesz elég a fragelés.

A múlthétvégi BLAST Premier Spring Groups mérkőzések mind Bo1-ben zajlottak, lényegében egy helyosztó forduló volt az egész. Csütörtöktől pedig indulhat az igazi kihívás, vagyis a kieséses szakasz Bo3 meccsekkel. Hétfői cikkünkben össszeszedtük a legérdekesebb sztorikat a helyosztó szakaszból, most pedig figyelembe véve az eltérő formátum adta pozitívumokat és negatívumokat, megpróbáljuk összeszedni a csapatokkal kapcsolatos elvárásokat, jóslatokat.

A NAVI magához tér

A világ legjobb csapata az utolsó helyen végzett a B-csoportban, ami sokakat meglepett. Először az MIBR-tól kaptak ki úgy Dust2-n, hogy esélyük sem volt a második félidőben elkerülni ezt, és az egyének formája sem volt valami meggyőző. A másik meccsükön pedig az Astralis kerekedett felül rajtuk Mirage-on. S1mple-ék formája itt sem volt az igazi, de a hosszabbításos meccs végeredményében azon ment el, hogy a dánok közül hirtelen magára találtak többen is: például Lucky ritkán lő négyet AWP-vel egy körben, és ha ez nincs, biztosan másképp végződik a találkozó. A szombati meccsekből nem szabad nagy következtetéseket levonni, mert igazából ez egy gyenge nap volt egy évnyi közel tökéletes játék után, bármilyen külső oka lehetett annak, hogy pont akkor nem ment a játék.

A NAVI mellett szól, hogy a Bo1-ek sosem kedveznek a jobb csapatoknak, hiszen amikor tornákat nyersz, akkor többnyire Bo3-ban kell erősnek lenni - ez mély map poolt kíván. A NAVI-é pedig szinte feneketlen, ami az új csapatok ellen hatalmas előnyt ad B1ad3-nek a következő szakaszban. Az új Liquid ellen nyitnak csütörtökön, akik még Infernot is az elvárások alatti szinten játszottak a múlthéten, így elég lehet egy fokkal komplexebb pályára vinni őket a vétóban, és máris ott a 2:0 a NAVI zsebében. Ezután jön a NIP, akik device nélkül még felemásabbak, mint valaha, és végül az OG.

Az OG nem lesz ennyire jó

Ezt rövidre zárhatnám annyival is, hogy esélytelen nexa 1.52 körüli ratingjének folytatása. A G2-tól menesztett irányító mindig is azzal tűnt ki, hogy szerepe ellenére fragerős, de ne keverjük össze azért a 2018-as gla1ve-vel. Nexa ritkán villan meg, de akkor nagyon, a formája pedig inkább napokban mérhető, mintsem versenyekben, ha pedig így tudna játszani mindig, most is a G2-ban lenne még. A szerb játékos mellett a többiek is bőven túlteljesítettek, egyedül valde lehet képes hosszabb távon fenntartani a formáját. Az egyéni játék az, ami nexa csapatait előreviszi, de már nem NiKoval, hanem nikoval dolgozik együtt, a nagy és kis betűk között ekkora különbség pedig sosem volt még.

Fölényes győzelmeket arattak a Bo1-ekben, de a NAVI ellen még nem játszottak, a héten pedig biztosan ez vár rájuk, ráadásul Bo3-ban. A bossfight során pedig elég lesz egy játékos gyenge teljesítménye az OG teljes szétzilálására, mert a csapatnak valódi mélysége, identitása egyelőre nincs, csak egyszerűen mindenki korlátlan teret kapott most, és a gyorsabb körökben ügyesebben mozgatták az egeret az ellenfeleiknél. A három játszott meccsükből mindet megnyerték, nem is volt kérdéses a végkimenetel, így felépült az önbizalom. De mi lesz majd akkor, ha 0:1-es hátrányból kell visszamászni? Mi lesz, ha alapkörök helyett valami újjal kell előállni hirtelen?

A Vitality felültet minket az érzelmi hullámvasútra

Az új Vitality szórakoztató. A csapat játékát illetően sok a pozitívum eddig: ZywOo új pozíciói, forgásai, timingjai nagyon feldobják a csapatot, a többiek szolidak, és képesek kulcsértékű megmozdulásokra. Az első meccseiken sokat láthattunk a játékosokból a szerveren belül és kívül is, az érzelmek csak úgy áradtak mindenkiből. Ez viszont kétélű fegyver, mert amikor nagyon megy, megerősít, de ha rosszra fordulnak a dolgok, akkor még mélyebbre taszít. A korábbi Vitality-ben apEX volt az érzelmes játékos, ami irányítóként nem feltétlenül jó, de általában működött, mert a többiek visszafogottabbak voltak. De most dupreeh és Magisk érkezésével háromra nőtt az ilyen játékosok száma, zonicnak pedig nagyon jól kell rendeznie ezt a dinamikát a játékosok között - még inkább apafiguraként lesz rá szükség.

A kérdés az, hogy a dánok után ezt a franciák is elfogadják-e? A zonic–apEX páros kapcsolata fontosabb lesz, mint bármilyen stratégia, amivel elő tudnak állni. Amiatt nem kell félteni a legjobb CS:GO-edzőt, hogy előáll néhány hasznos trükkel, de apEXnek kell majd eldöntenie, mikor és hogyan használja ezeket, és ha nem értenek majd egyet, vagy apEX érzelmei eluralkodnak rajta egy széria során, akkor felbomolhat az egység. Mint láthattuk, az egyéni képességekkel nincs gond jobb napokon, ZywOo mellett kevesebb szükség is van arra, hogy mindenki 100%-on pörögjön. A cél viszont a ranglisták első helye, ami a nüanszok és higgadtság nélkül nem fog összejönni.

Az első körben kiesik az NA-küldöttség

EG, Liquid és Complexity. Senki sem várt sokat ezektől a felállásoktól, de azért némi előrelépésnek történnie kellett volna a korábbi szenvedések után már csak azért is, mert most mindenki azzal játszik, akivel szeretne. Nincs viszály, nincsenek IGL-cserék, nincs haláltusa, se sérülések. De ahelyett, hogy egy új kezdet lenne a három új felállás NA-nek, sokkal inkább egy visszatérés történt a korai Cloud9-hagyományokhoz, ahol skillből volt bőven, de erős, fantáziadús irányítókból nem. Nitr0 egyénileg is messze van a régi önmagától a Valorant-kitérő után, stewie2k az EG nevű nosztalgiavonaton kissé kényelmesnek tűnik, a Complexity pedig még nem Tier 1.

A Complexity az MIBR ellen nyitómeccset játszik holnap. Nagyjából azonos a két csapat színvonala jelenleg, de a brazilok a gyengébb egyének ellenére is összeszokottabb játékot tesznek az asztalra a coLnál, hiába csak három hónapos az a felállás is, így nem lenne meglepő a győzelmük map pool előnnyel. A Liquid ugyebár a NAVI ellen nyit, erről az ukránok kapcsán már említést tettünk: a Liquidből hiányzik a mélység, a NAVIból nem, így egyoldalú meccs várható. Végül az EG játszik a BIG ellen holnap, itt pedig ismét a mélység lesz kérdéses. A BIGnek minden iterációjában erős map poolja volt, a faveN-csere pedig megold pár tűzerővel kapcsolatos problémát gade után. Ezzel szemben az EG-nek leginkább csak tűzereje van, nagyon sok hibával játszottak, és ha van csapat, ami ezt meg tudja büntetni, az a BIG. Akik talán nem is okoznának akkora meglepetést, ha valahogyan még a második körben is felülkerekednének az ellenfelükön, az Astralison.

Az Astralis továbbra sem működik

Az alcím magáért beszél, de fejtsük ki. A dánok legnagyobb hiányossága a mostani felállás megszületése óta egy stabil AWP-s játékos. Luckyról már mindent elmondtak a szakértők, amit csak hozzá lehet vágni: túl korán léptették elő, mert nem elég jó, nem megbízható, de mindezek tetejébe még rosszul is használják. Ebben a környezetben nincs is valódi esélye arra, hogy kinője magát. De az igazat megvalva, nem a Tier 1 CS:GO-ban kellene kitanulnia játékosoknak a mesterséget, hanem az akadémiákban vagy a kisebb, lokális ötösökben. Az Astralis szervezetének egója viszont ezt nem engedi. Ők látszólag eldöntötték, hogy márpedig device miattuk volt jó, nem magától, szóval képesek ezt replikálni akárkivel. Ez természetesen egy halva született elképzelés. Nicodooz vagy akár még Acor is előrébb vinné a csapatot ezen a ponton, de valamiért fel sem merül az átigazolásuk, miközben olyan kétes pletykák jelennek meg havonta, hogy device visszatérne, ezzel is további nyomást helyezve Luckyra.

Az Astralis problémáinak sora viszont nem áll meg Luckynál. Ugyanis Xyp9x és gla1ve is visszaesett az évek alatt, a tavalyi hosszútávú szerződéseik aláírása óta pedig csak árnyékai önmaguknak. K0nfig és blameF láthatóan próbálkoznak, erre kapnak is teret, de nem mindig tudnak három játékost is átvinni a célvonalon. Ha az ellenfél rájuk fókuszál a meccsen, gyakorlatilag rövidre lehet zárni az egész csapatot. Mint azt az OG elleni találkozókon is láthattuk, szimpla, gyors körökkel is meg lehet lepni őket, amire korábban nem volt példa. A régen a taktikai mélységükről ismert Astralis nincs többé, mintha zonic elvitte volna magával a titkos receptet a győzelemhez, ave és gla1ve párosa pedig vagy nem tud, vagy nem is igazán akar mit kezdeni ezzel.

A BLAST PREMIER SPRING GROUPS CSÜTÖRTÖKI MENETRENDJE:

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!