A kihívók igyekezete ellenére Diogo Pinto lett a Porsche Esports Supercup bajnoka

A kihívók igyekezete ellenére Diogo Pinto lett a Porsche Esports Supercup bajnoka

A Porsche Esports Supercup olaszországi fordulóján Sebastian Job ugyan főfutamot nyert, de a bajnoki címért folyó küzdelemben hajszál híján alulmaradt a konzisztenciájával egész évben kitűnő Diogo Pintoval szemben.

Porsche Esports Supercup utolsó, tizedik fordulójában Diogo Pinto lett a világbajnok, miután konzisztens eredményeivel még az idén többször futamgyőzelmet szerző korábbi bajnok, Sebastian Job sem tudta felvenni a versenyt. Az Autodromo Nazionale Monzára érkezve még négyesélyes volt a bajnokság: Pinto ugyan tetemes előnyre tett szert a korábbi fordulókban, de Job, Ellis és Campbell is rendelkezett még matematikai eséllyel arra, hogy az utolsó pillanatban a feje tetejére állítsák a PESC-et. Ez végül nem történt meg, de Job legalább felzárkózott a második helyre, mindössze 19 ponttal maradt el Pintotól.

FŐ ESEMÉNY

Már-már hagyomány, hogy az időmérőkön Sebastian Job köt ki az élen, a 9. fordulóban már meg is kapta ezért a TAG Heuer díját. Jobot Charlie Collins és Diogo Pinto követte a rajtrácson, hármójukat mindössze két századmásodperc választotta el – Collins csupán két ezreddel maradt el a pole-tól. A bajnokság másik két főszereplője, Kevin Ellis Jr. és Zac Campbell ezúttal a hetedik és a kilencedik helyekről rajtoltak. Ebből kiindulva úgy tűnt, reálisan már csak Pinto és Job harcolhatnak a bajnoki címért a PESC utolsó fordulójában.

A sprintfutam rajtjánál Pinto visszaesett egészen a hetedik helyig. Ezt követően Job az egész sprinten Collinsszal versenyzett az élen, gyakran cserélve helyet. A Red Bull versenyzője az utolsó körben megpróbálta a Rettifilioban megelőzni Collinst, de ő nem engedett, ezért Job a sóderágyhoz ért és így Dayne Warren megelőzte őt – a célba is ebben a sorrendben futottak be. A főfutamon a sprint eredménye alapján Campbell indulhatott az élről a fordított rajtrácsnak köszönhetően, Pinto pedig a második helyen találta magát. Ellis az ötödik, Job a hatodik helyen kezdte a főfutamot, ahol Pintonak nagyon rossz versenyt kellett volna futnia ahhoz, hogy bármelyikük is bajnokká válhasson: Jobnak, aki ezen a ponton a fő kihívóvá vált, arra lett volna szüksége, hogy minimum a tizenötödik helyig essen vissza a bajnokságot vezető portugál, miközben ő nyer.

A főfutam rajtjánál Pinto lassú volt, Job pedig elkapta a fonalat, így a Rettifilionál már helyet is cserélt a két versenyző. Campbell is segítette a kettejük dolgát, ugyanis a sóderágyra futott a Della Roggianál, ezzel az élen Alejandro Sánchez és Job vezették a többieket, Pintot Collins is megelőzte. Ezután is eseménydús maradt a futam, hamarosan Ellist kilökte Jordan Caruso a második Lesmoban, a négyesélyes bajnokság már egyértelműen egy kétesélyes, Pinto és Job közötti küzdelemmé vált. Job tudta, hogy a győzelem a minimum feltétele a sikernek, ezért megindult Sánchez felé, akit kemény küzdelemben az utolsó körben végérvényesen meg is előzött. Ezt kihasználva Collins Sánchez mellé került: a szűk pályán a spanyol rászorult a sóderre a Della Roggianál, majd egészen a tizennyolcadik helyig csúszott vissza egy büntetés miatt. Job ugyan bezsebelte az idei harmadik főfutamgyőzelmét, de Pinto hatodik helyezése miatt ez sem volt elég a bajnoki cím elcsaklizásához.

Autodromo Nazionale Monza sprintfutam
1. Charlie Collins
2. Dayne Warren
3. Sebastian Job
4. Kevin Ellis Jr.
5. Yohan Harth

Autodromo Nazionale Monza főfutam
1. Sebastian Job
2. Charlie Collins
3. Yohan Harth
4. Jeremy Boutelop
5. Jamie Fluke

A bajnokság végeredménye
1. Diogo Pinto 554 pont
2. Sebastian Job 535 pont

3. Kevin Ellis Jr. 487 pont
4. Zac Campbell 469 pont
5. Charlie Collins 450 pont

ALL STAR

Az All Star bajnokság már az előző fordulóban eldőlt, Quirkitized Monzában ezt egy újabb dobogós helyezéssel ünnepelte meg. Emree ezúttal nem aludta át a versenyt, így a főfutamon egy második helyet ért el Jardier mögött. A sprintet Laurin Heinrich, a Porsche Junior pilótája nyerte meg.

A Porsche Esports Supercup 2022-es szezonja tehát Diogo Pinto bajnoki címével zárult, a GT-széria e-sport változata legközelebb egy év múlva tér vissza a képernyőkre. Amit már biztosan tudunk a 2023-as bajnokságról, hogy a szezont sokszor alakító veterán, Jeremy Bouteloup akkor már nem tér vissza a PESC-re – Monza után bejelentette a visszavonulását. A 2022-es bajnokságban összesítettben a hatodik helyen végzett a 30 éves francia, ami a legjobb eredménye ebben a szériában valaha. Ezen túl sim racing karrierje során dobogón végzett például a 24 órás Le Mans-i virtuális futamon is kategóriájában.

Kövessétek a Sim Racing rovatunkat a PESC, F1, GTS és más egyéb szimulátorversenyzős hírekért!

Borítókép: Porsche Motorsport/iRacing

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!