A VALORANT már a bugokat is a CS-ből veszi?

A VALORANT már a bugokat is a CS-ből veszi?

Legalább két hónapja futhatnak bele edzők egy olyan bugba, amivel az ellenfelek helyzetéről szerezhetnek információt.

Egy brazil újságíró, Gabriel Melo (korábban VZone főszerkesztő, jelenleg a Dust2.br munkatársa) hívta fel a figyelmet arra Redditen, hogy több edző szerint is létezik egy bug VALORANTban, amellyel információt szerezhetnek az ellenfelekről. Ez legalább két hónapja van a játékban Melo szerint. Bár nem tudni, mi idézi elő és szándékosan is ki lehet-e ezt használni. Ami biztos, hogy komoly problémát jelenthet a versenyek integritásának szempontjából és mihamarabbi megoldásra van szükség. Melo állítása szerint a Riot tud a problémáról, de a fejlesztők még nem találtak megoldást eddig.

A coach bugot működését tekintve nem, de hatását, jelentőségét nézve a CS:GO-ban évek óta problémát jelentő csalásokhoz lehet hasonlítani. Counter-Strike-ban az edző különböző kameranézetekbe kerülhetett be, ezzel plusz információt szerezve a csapatának. VALORANTban az edző a spectator nézetben olykor láhatja a minimapen piros pontként felvillani az ellenfeleket akkor is, ha egyébként senki sincs a közelükben – egyértelműen nem egy szándékos feature-ről van szó. Ezt a jelenséget Max Katz, a Dot Esports munkatársa is megerősítette észak-amerikai edzőkre hivatkozva.

A CS:GO-s coach bugokhoz hasonlóan a probléma itt is az, hogy csak nehezen vagy sehogyan sem lehet majd megállapítani, ki és hogyan élt vissza a bugon keresztül szerzett információkkal. Az ilyen esetek kétségkívül megrendítik a nézők versenyekbe, szervezőkbe és csapatokba vetett bizalmát. Továbbá rengeteg erőforrást igényel a vizsgálat és a bug kijavítása. Ha egy tanácsot adhatunk a Riot Gamesnek a CS:GO-ban látottak alapján: nem tehetik meg, hogy éveken át húzzák ezt, mint ahogyan a Valve és az ESIC tette a CS:GO esetében. Bizonyos eredményekre, ítéletekre még most is vár a közösség, közel két évvel a botrány kirobbanása után, az ítéletek inkonzisztenciája pedig hiteltelenné teszi az egész vizsgálatot és a fegyelmezés módját.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!