A nők helyzete a League of Legends kompetitív világában

A nők helyzete a League of Legends kompetitív világában

A nők nincsenek könnyű helyzetben a LoL-világában, a legmagasabb szinten még mindig nagyon kevesen képviseltetik magukat.

Miért van ennyire kevés profi női League of Legends e-sportoló? 2022-ben még mindig nem egyszerű a nőknek érvényesülni az e-sport világában és ez a League of Legendsben sincs másképp. 

Vannak természetesen olyanok, akik elérik a challenger rangot, vannak olyanok, akik a kompetitív mezőnyben szerepelnek és arra is van példa, hogy egy női játékos egészen az NA LCS-ig eljusson. Azonban a League of Legends világában is megfigyelhető az a tendencia, hogy a csapatok összetétele gyorsan változik, az egyes játékosok nem töltenek el sok időt egy-egy szervezetnél, legyen szó akár férfi, akár női játékosokról. A női e-sportolók pedig jóval kevesebb lehetőséget kapnak, így jóval könnyebben ki is hullanak a mezőnyből.

De mi ennek az oka?

Lehetőség és közeg

Ez egy nagyon összetett probléma. Szerencsére ma már sok olyan e-sport van, amivel bárki ingyenesen játszhat, ráadásul a League of Legends nem is igényel atomerőművet, egy gyengébb PC-n is élvezhető. Az Idézők szurdokában csak egy nicknév vagy, nem számít a nemed, a származásod vagy épp a korod, kizárólag a teljesítményed a pályán. Vagy mégsem? 

A játék magasabb szintjein viszont - legyen az akár a kompetitív vagy épp a nagy közönségnek közvetítés - már nem lehet elkerülni a megjelenést. A női játékosok pedig nagy figyelmet generálnak, aminek meg van az az árnyoldala, hogy kritikus tömegek figyelik árgus szemekkel minden lépésüket, minden hibánál hangosan és nyomatékosan fejezik ki véleményüket. Ez természetesen a férfiakat is sújtja, de társadalom nagy része még mindig nem veszi komolyan a női játékosokat és azok játéktudását, így még toxikusabban állnak hozzájuk.

Nemrég a Hotline League podcastben is szóba került a nők helyzete a League of Legendsben. A korábbi elemző, és tartalomgyártó Mark „Markz” Zimmerman úgy fogalmazott, ő ismer több nőt is, akik vagy magasabb szinten játszanak, esetleg egy szervezetnél dolgoznak különböző beosztásban. Ők mind beszámoltak olyan esetekről, ahol zaklatás áldozatai voltak élőben és online egyaránt. A férfiaknak is nagyon nehéz az útjuk a profivá válásig, de a nőknek még nehezebb az előítéletek és zaklatások miatt. Az adás másik házigazdája, Travis Gafford is arról számolt be, hogy vannak olyan női barátai, akik alacsonyabb szinten versenyeznek, jól teljesítenek, mégsem szerződtetik őket magasabban jegyzett csapatokhoz. Azzal az indokkal utasítják el őket, hogy nem szeretnék, ha elterelné a csapattársak figyelmét és felfordulást okoznának a szervezeten belül.

Volt arra is példa, hogy szerződést ajánlottak egy amatőr játékosnak, azonban amikor kiderült róla, hogy nő, az ajánlatot visszavonták. Peter Dun, az 2022-es LCS Spring Split-bajnok Evil Geniuses vezetőedzője kiemelte: arra kell törekedniük, hogy a női e-sportolók esetében ne az olyan esetek határozzák meg az általános megítélést és narratívát, mint például a Team Siren vagy a Vaevictis eSport. Utóbbinál nem az volt a céljuk, hogy segítsék a női játékosok útját és esélyt adjanak nekik profik között is. Kizárólag marketing szempontokat vettek figyelembe, és öt olyan lányt alkalmaztak, akik nem voltak elég jók arra a szintre. Dun viszont figyelemmel kísérte olyan idézők pályafutását Európában akik elég jók voltak. 

„Talán nem voltak az LEC-szintjén, de úgy gondolom komoly bajnokságokban állták volna meg a helyüket. Az ERL és academy szinten is jól teljesíthettek volna, és bőven volt bennük a potenciál a fejlődésre. Az alapvetően sem sok embertől várható el, hogy azonnal kiemelkedő legyen a legjobbak között".

Sok olyan választ kapott ezektől a játékosoktól, hogy nem szeretnének a női gamerek jelképei lenni. Egyenlő bánásmódra vágynak és kizárólag a játékbeli teljesítményük alapján szeretnének megítélést, hozzáállást és elbírálást. Ez sajnos gyakorlatilag lehetetlen kérésnek bizonyult. A szervezetek nagy része megkülönbözteti őket és a rajongók oldaláról is sok támadást kapnak, így sokan inkább meg sem próbálnak fényes e-sport karriert befutni. Dun nagyon szomorú emiatt a jelenség miatt, mert úgy gondolja, vannak női játékosok, akik borzasztó tehetségesek és a legjobbak közé tartozhatnának. Abban bízik, hogy amint egy-két nő pozitív áttörést tud elérni, az az egész közösségre jó hatással lesz, és egyre többen merik majd bevállalni ezt az utat.

Játékosbázis, képességek és hozzáállás

Egy kutatás szerint általánosságban a férfiak reakcióideje gyorsabb, különösen, ha valamilyen mozgást kell érzékelni. Márpedig ez a League of Legends világában kulcsfontosságú. Mégis azt mondhatjuk, hogy az e-sportban mindenki egyenlő, és van esélye a pályán érvényesülni. A kevesebb női e-sportolóhoz az is hozzájárul, hogy az ő játékosbázisuk sokkal-sokkal kisebb mint a férfiaké. Márpedig ez azt jelenti, hogy a merítés is kisebb. Jóval kevesebb eséllyel kezd el játszani a LoL-lal egy potenciálisan különlegesen tehetséges nő, mint férfitársai. Ráadásul a profivá váláshoz rengeteg játékórára, áldozatra és elkötelezettségre van szükség. Egy átlagos fiatal lány jóval kisebb arányban vállalja ezt be, még akkor is, ha játszik valamilyen videojátékkal.

Női e-sportolók

A LoL 12 éves története során akadtak pozitív és negatív példák is. Egyetlen nő tudott a négy legnagyobb régió egyikében pályára lépni. Kisebb szinten lehet találni most is aktív női játékosokat. Reméljük ez az arány a jövőben tovább fog nőni. 

Kezdjük Maria „Remilia” Crevelinggel, aki a Renegades tagjaként, első nőként hat mérkőzésen is játszott támogató szerepkörben az akkor még NA LCS néven futó bajnokságban. Végül szorongás miatt visszalépett csapatától. Ezután játszott még amerikai és latin-amerikai együtteseknél, 2019 végén azonban tragikus körülmények között elhunyt.

Júlia „Mayumi” Nakamura egy húsz éves brazil hölgy, aki jelenleg a Team SoloMid streamereként tevékenykedik. Szerepelt profi játékosként is korábban a brazil INTZ csapatánál támogatóként 2019 és 2020 között. Távozásakor beperelte korábbi munkaadóját, a vádak szerint diszkriminatívan bántak vele, zaklatták és szerződésszegést is elkövettek ellene. Egy idő után inkább csak marketing és reklám-feladatokat kapott, nem engedték játszani, a scrimekre és meetingekre sem hívták meg, a gamer házban nem volt még számítógépe és asztala sem.

Többen ki tudtak törni abból a skatulyából, hogy csak támogatóként (és női karakterekkel elsősorban) tudnak érvényesülni. Miya „miya" Kim jelenleg az Evil Geniuses amatőr csapatánál, az EG Prodigiesnél játszik az alsó ösvényen. Ráadásul nem ő az egyetlen nő abban a bajnokságban, ugyanis a Taco Gaming középső ösvényese nem más, mint Jerrie „Ayukura" Kraus-Liang. Maya “Caltys” Henckelt szintén az egyik legjobb női LoL-játékosnak tartják. Lövészként játszik, Twitch a kedvenc hőse, és a szezont még profiként, a Valiance tagjaként kezdte meg. Végül nem játszott sok mérkőzést a horvát szervezetnél, jelenleg Twitch-streamerként láthatjuk.

Sajnos az előbbi játékosok tündöklését beárnyékolja a már említett Vaevictis eSport és Team Siren esete. Utóbbit az első női e-sportcsapatként tartják számon sokan, ám az igazsághoz tartozik, hogy sosem játszottak egyetlen mérkőzést sem. 2013 májusában posztoltak egy nagyon megosztó bejelentő videót Youtube-on. Mindössze 18 napot éltek meg együtt, majd feloszlottak. A Vaevictis az LCL-ben szerepelt 2019-ben azonban pénzügyi problémák miatt úgy döntöttek, hogy öt női játékossal kezdik meg a tavaszi szezont. Kezdetben topon Diana „TR1GGERED" Ivanchenko, a dzsungelben Aida „Merao" Kazaryan, miden Elena „VioletFairy" Koval, ADC-ként Ksenia „Trianna" Meshcheryakova, supportként pedig Nataliya „Ankote" Zayko szerepelt. Nem sok babér termett nekik, ezért februárban csatlakozott a felső ösvényre hozzájuk Elina „Intgration" Sokolova, így TR1GGERED került a támogató szerepkörbe.

A Spring Splitet végül 0-14-es mérleggel zárták és két negatív rekordot is megdöntöttek. A Vega Squadrons elleni első mérkőzésen a gyilkossági arányuk 2-52 lett, ami a legrosszabb egy mérkőzést tekintve, a második találkozásukkor pedig kereken 13 perc alatt lett vége a mérkőzésnek, ami LCL-csúcs, de ráadásul a kilencedik leggyorsabb profi mérkőzés valaha. Végül a összetűzések miatt többen távoztak a csapattól, ám az új tagokkal sem sikerült meccset nyerni a Summer Split során sem. Végül a liga kirúgta őket a gyenge teljesítményük miatt.

Reméljük, hogy a jövőben Miyáékhoz hasonlóan egyre több nő kap lehetőséget, amennyiben tudásban felveszi a versenyt a férfiakkal, és ebben Dun és a hozzá hasonló szakemberek megfelelő segítséget nyújtanak nekik. Ahogy ők is mondták, a pozitív példák nyithatják meg számukra az utat a legmagasabb szintre, hogy aztán teljesítményükkel kivívják mindenki elismerését.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Van az ismerősi körödben női LoL-játékos?

  • 41 %
  • 0 %
  • 6 %
  • 12 %
  • 6 %
  • 24 %
  • 12 %
  • 0 %