FIFA 23: Tovább nő a botrány, újabb bíróság ítélt az EA ellen

FIFA 23: Tovább nő a botrány, újabb bíróság ítélt az EA ellen

Vajon a FUT-csomagok tényleg szerencsejátékok?

Évek óta vita tárgyát képezi az, hogy a FIFA legnépszerűbb játékmódjában, az Ultimate Teamben a kinyitható csomagok szerencsejátéknak minősülnek-e. 2018-ban a belga kormány a lootboxokat a szerencsejátékok egyik formájává nyilvánította, ezért 2019-től az EA nem árul tovább FIFA pontokat Belgiumban. 2020-ban az is felmerült, hogy az egész játékmódot bezárhatják néhány országban.

A sokat támadott pay-to-win és csomagrendszer tavaly ismét ütéseket kapott. A TikTok betiltotta azokat a videókat, ahol játékosok FUT-packokat nyitnakA lootboxok rendkívül megosztóak, és szakértői vélemények szerint szerencsejáték-függőséget okoznak. A másik oldalról viszont rengetegen élne vele és érdeklődnek iránta, az EA nagy örömére, ugyanis körülbelül 1,6 milliárd dolláros bevételt hozott 2021-ben. Ezért 18 ország fontolgatta a teljes betiltását. Az EA egyelőre hajthatatlan, élvezi a csomagok népszerűségét, és nem tervezi megszüntetni őket.

Most újabb fejezetéhez érkezett az ügy, ugyanis egy osztrák bíróság úgy döntött, hogy a FIFA Ultimate Team csomagok szerencsejátéknak minősülnek, és a PlayStation gyártóját, a Sony-t visszatérítésre kötelezte. A Games Wirtschaft szerint a Hermagor kerületben működő kisebb bíróság több osztrák FIFA-játékosnak adott igazat, akik 2020-ban beperelték a Sonyt. A per alapját az adta, hogy a felperesek – köztük egy kiskorú – több, mint 400 eurót játszottak el a FIFA-ban. Az Ulrich Salburg ügyvéd által benyújtott kereset azt állította, hogy a FIFA lootbox rendszerén való pénzköltési lehetőség sérti az ország szerencsejáték-törvényeit, és a Sony felelősségre vonását kérte. Most a jelentés szerint a Sony-t 338,26 euró visszafizetésére kötelezték, bár a vállalat még nem reagált az ítéletre. A bíróság szerint – mivel a FIFA lootboxok tartalma pénzben kifejezve többet vagy kevesebbet érhet, mint maga a csomag értéke, így elméletileg akár anyagi előnyt nyújt azoknak, akik elég szerencsések – megsértik az osztrák szerencsejáték törvényt.

A játékosok úgy állítják össze a csapatukat, hogy a futball jelenlegi és egykori játékosait képviselő kártyákat szereznek. Ennek egyik módja a kártyacsomagok megvásárlása. A bökkenő azonban a csomagok tartalmával van. Míg a játékosok által kapott tárgytípusok garantáltak (azaz X csomagban például mindig 30 arany tárgyat kapsz), az ezekben a csomagokban lévő játékosok minősége véletlenszerű, ami arra ösztönzi a játékosokat, hogy rengeteget kinyissanak azért, hogy a kívánt futballistát megszerezzék. Az biztos, hogy a rendszer sikeres, hiszen bevételi rekordokat dönt a cím, az EA szerint minden idők legnagyobb része is lehet a mostani a FIFA-franchise-nak.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!