Star Wars: Mandalór története, hogy jutottunk el a sorozatig?

Star Wars: Mandalór története, hogy jutottunk el a sorozatig?

A The Mandalorian sorozat kapcsán felmerülhetett benned is a kérdés, hogy mikor háborúzott a harcos nép a Jedikkel, vagy hogyan kerülhettek ilyen ikonikusan felfegyverzett lovagok a birodalom irányítása alá.

Javában folyik a Mandalorian harmadik évada, amely szerencsére nem az utolsó lesz, így még tovább élvezhetjük Pedro Pascal és Grogu, avagy Baby Yoda kalandjait. Ennek apropóján visszatekintünk ennek a különleges népnek a történetére, amely többször is keresztezi a főszereplők életét a filmek és sorozatok során, elég csak a Clone Warsra, vagy az első két trilógiára gondolni például.

Először is tegyük tisztába, hogy pontosan mit is jelent a mandalór, mert sikerült egy meglehetősen összezavaró fogalmat teremteni a messzi-messzi galaxisba. Egyszerre jelenti a szektort, a rendszert, a bolygót, a vallást, a népet, a kultúrát, sőt még a vezetői címet is (amelyet, mint név sokáig fel is vett az adott uralkodó). Na, most, hogy ezen túl vagyunk, lássuk, honnan is indultak.

Eredetileg a népcsoport tagjai voltak a mandalóriak, akik ebben a rendszerben éltek. Azonban később a kultúrára jellemző páncélzat és a jellegzetes fegyvereket használó harcosokat is elkezdték így hívni, erre jó példa akár Boba Fett is, aki nem onnan származik, hanem egy kaminói klón. A vallás egy alfaját, amit később Din Djarin a The Mandalorianban képviselt, azt is az egész mandalóri kultúrával azonosítják sokszor, miszerint a csoport tagjai sohasem veszik le a sisakjukat más előtt. Holott szintén feltűnnek a sorozatban Bo-Katan és a csapatába tartozó mandalóriak, akik egyáltalán nem ez az elv szerint élik mindennapjaik.

Legendák éra

A mandalóriak történelme elképesztően gazdag, jóval a kánon előtt indul, több ezer évvel a filmek előtt már virágzott ez a kultúra. Először ember fajú telepesek érkeztek a rendszerbe és elkezdték benépesíteni a környező bolygókat. Szép lassan klánokba rendeződtek, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, elkezdtek csatázni a hatalomért. Egy taung harcos végül összefogta őket, és ő lett az első Mandalór, akinek hatalmát a sisakja jelképezte. Innentől kezdve minden későbbi vezető felvette a Mandalór nevet, csak mögé rakott valamilyen jelzőt megkülönböztetésül. A mandolóriaknak két nagyobb összetűze volt a jedikkel, mindkettőből vesztesen kerültek ki. Az első az Egy Új Remény című film előtt 4000 évvel történt, mikor az akkor még rejtőzködő Sith Birodalom felbújtotta az aktuális Mandalore-t, a rendszer vezetőjét, hogy támadja meg a régi Köztársaságot. A sithek uralkodója ezzel csak tesztelni akarta a jedik erejét, illetve le akarta gyengíteni a köztársasági erőket, hogy a saját hadjárata majd sikerrel járjon. A mando rendszer belebukott ebbe a küzdelembe, nagy ütés volt ez a büszke harcos népnek. Pár száz évvel később, újra a birodalmi erők hatására blokád alá vonták a Coruscantot. Ezt a konfliktust is a jedik iránti gyűlölet táplálta az előző vereség miatt. Egyébként ezeket a korszakokat videójáték is feldolgozta, a Knights of the Old Republicban és a Star Wars: The Old Republicban. Később az ellentét enyhült, még egy mandalóri származású jedi is született, ő alkotta meg a Darksabert, a fekete fénykardot. Közelítve a filmek világához, egyre többen akasztották szögre a lézerpisztolyt, fordítottak hátat az ikonikus páncéljuknak a béke reményében, és irányításukat pacifistára cserélték.

Rajzfilmek világa

A Klónok háborúja alatt teljesen semlegesek próbálnak maradni, és nem belekeveredni az öldöklésbe. Ezt Darth Maul érkezése törte meg, ő volt az, aki a régi értékekhez hű Halál Őrséget kezdte el támogatni, hogy leváltsák a háború és harcellenes vezetőket. Azzal, hogy megölte Satin hercegnőt, teljesen legyengítette a rendszert. Ez a kiszolgáltatottság vezetett oda, hogy könnyű prédává váljon a közben felemelkedő Birodalom számára, amely gyorsan bekebelezte őket. Ez persze nem mindekinek tetszett és Bo-Katan vezetésével a Halál Őrség megmaradt tagjai elkezdenek szervezkedni, hogy visszaszerezzék az uralmat. Őt egyébként a sorozatban is láthattuk, de pont az ottani főellenség, Moff Gideon veri le ezt a lázadást. Közben Luke Skywalker és a klasszikus karakterek jóvoltából a Birodalom irányítása szétesik Sidius és Vader nélkül, de nem tűnnek el a rohamosztagosok egyik napról a másikra, ezt pedig Mandalór meg is sínyli, hiszen az uralkodó halála ellenére nem szabadulnak fel az elnyomás alól. A kulcs Din Djarin lehet, aki a fekete fénykarddal visszautazik, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljon az ellenséggel és a mandalóri nép ismét egységes, szabad és békés lehessen. 


AZ ELMÚLT HETEKBEN ÚJ MINISOROZATUNK INDULT, AMIBEN A METAVERZUMMAL, AZ NFT-JÁTÉKOKKAL ÉS A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIÁVAL FOGLALKOZUNK, NE MARADJ LE EZEKRŐL SEM!

Kövess Minket!



Film és Sorozat - Mégis folytatódhat az Obi Wan Kenobi sorozat?

Lehet, hogy nem mindenki tudja, de az Obi-Wan Kenobit eredetileg filmnek szánták, azonban a Disney streaming fronton szeretett volna erősíteni, ezért inkább egy hatrészes tévésorozat lett belőle.